LONDRA (İHA) - Uluslararası af örgütü Amnest International, işkenceye olan kesin karşıtlığı zayıflatmaya çalışmakla ABD'nin, uluslararası insan haklarına zarar verdiğini öne sürdü.
Bugün yayınlanan yıllık raporda, Uluslararası İnsan Hakları Örgütü'nün, dünyadaki mezalimleri önleme ve cezalandırmada karar verici konumda olma ve gerekli vasıtalara sahip bulunma yönünde yetersiz olduğu belirtildi. Bu yetersizliklere örnek olarak Darfur, Demokratik Kongo ve Haiti'deki olaylar örnek gösterildi.
Rusya'nın Çeçenistan'a, Çin'in ise Sincan eyaletinde Uygurlar'a yönelik insan hakları ihlallerinin devam edildiğine dikkat çekilen raporda; Mısır, İsrail, Nepal ve Orta Asya ülkesi Özbekistan'da da mevcut durumların yaşandığı bildirildi.
Merkezi Londra'da bulunan af örgütü, Washington'un 2 yıldır süren "teröre karşı savaş"ı ile insan hakları ihlallerinde lider konumda olduğunu kaydetti.
Raporu açıklayan örgütün Genel Sekreteri Irene Khan, "Dünyanın en güçlü ülkesi burnunu hukuk ve insan hakları düzenine sürterse, diğerlerine, kötü davranmak konusunda izin vermiş olur" dedi.
'Özgürlük' ve 'adalet 'sözcüklerinin işkencenin yeniden tanımlanması ve sterilize edilmesi için kullanılmakta olduğuna işaret eden Khan, ABD Ordusu'nun, tutuklulara kötü muameleyi gizlemek amacıyla "gergin ortam" ve "hassas idare" gibi terimler kullandığını belirtti.
Küba'nın Guantanamo üssünde yüzlerce yabancı terör şüphelisinin süresiz tutulmasını "günümüz gulagı" diye tanımlayan Khan, "ABD'nin, bazı tutukluları sorgulanmak üzere, işkence uygulamasına yer verildiği bilinen ülkelere gizlice transfer etmesini" eleştirdi.
Uluslararası Af Örgütü'nün bugün açıklanan yıllık raporunda, "ABD'nin, Afganistan'da ve Irak'taki Ebu Garib Hapishanesi'nde çeşitli gözaltı merkezlerinde işkence yapıldığına dair yaygın şikayetler olmasına rağmen hala geniş bir soruşturma yapmayı kabul etmemesi" eleştirildi.