HABER

"AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var"

Fransa-Türkiye ilişkileri, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın 27-28 Ocak'ta gerçekleştireceği Türkiye ziyareti ile yeni bir dönemece giriyor.

Nicolas Sarkozy döneminde Fransa'nın gündemine gelen Ermeni soykırımını inkar yasa tasarısıyla büyük yara alan Fransa-Türkiye ilişkileri, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın 27-28 Ocak'ta gerçekleştireceği Türkiye ziyareti ile yeni bir dönemece giriyor. Fransa Milli Meclisi'ndeki dostluk yemeğine katılan milletvekilleri, 21 yıl aradan sonra gerçekleştirilecek ziyaretle, ilişkilerin yeniden ivme kazanacağını vurguladı. Fransız Milli Meclisi'nde dün akşam düzenlenen 5. Fransız-Türk dostluk yemeğine 40 milletvekilinin katılımıyla rekor kırıldı.

Türkiye kökenli girişimcilerin kurduğu Fransa Türk İş Dünyası Federasyonu (FEDIF) ve Paris Kültürlerarası Diyalog Platformu'nun 5. kez düzenlediği geceye, 34 Fransız milletvekilinin yanı sıra aralarında AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve Türkiye Fransa Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar'ın da bulunduğu 6 Türk milletvekili katıldı.

François Hollande'ın Türkiye ziyaretinin her iki ülke ilişkilerinin geleceği için çok önemli olduğunu kaydeden Fransa Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Christophe Bouillon, ziyaretin Hollande'la başlayan iki ülke ilişkilerindeki normalleşme sürecinin bir sonucu olduğuna dikkat çekti. Bouillon, ziyaretin Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği yolunda Fransa'nın olumlu tutumunun bir göstergesi olacağına da vurgu yaptı. Bouillon, iki ülke ilişkilerinde Fransalı Türklerin hayati bir rolü olduğunu belirterek, "5. kez düzenlenen bu yemekte her yıl Türkiye dostlarının sayısı artıyor. Ancak, bu yemeğin en önemli özelliği katılanların sadakatı. Eğitim ve iş dünyası alanında çalışan Türk derneklerindeki gönüllülerin samimiyeti ve çabası hepimizi etkiliyor." dedi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve Türkiye Fransa Dostluk Grubu Başkanı Kasım Gülpınar, bugün itibariyle her iki ülkenin güvene dayalı bir ilişki yakaladığını ve bunun asla kaybedilmemesi gerektiğini belirtti. Gülpınar, Cumhurbaşkanı Hollande'ın Türkiye ziyareti ile tarihi ilişkiye sahip her iki ülkenin yeni bir sayfa açacağını umduğunu ifade etti. Gülpınar, yemeği düzenleyen derneklere de teşekkür ederek, "Fransa'da yaşayan vatandaşlarımız içinde yaşadıkları topluma entegre olmanın da ötesine geçerek büyük katkılar sağlıyor. İki ülke ilişkilerinde Fransa'daki Türk sivil toplum örgütlerinin hayati bir rolü olduğuna inanıyorum." dedi.

Geceye katılan Sosyalist Parti'nin etkili isimlerinden eski Bakan ve Avrupa Konseyi eski Başkanı Catherine Lalumiere, Fransa ile Türkiye'nin dostluğunun uzun yıllara dayandığını hatırlatarak her iki ülke ilişkilerinin yeniden ivme kazandığına dikkat çekti. Avrupa ve Fransa'nın Türkiye'ye ihtiyacı olduğunun altını çizen Catherine Lalumiere, ''Karşılıklı anlayışımız, dostane ilişkilerimiz, dünya sahnesinde ortaya koyduğumuz çalışma her ki ülke için de çok önemli.'' diye kaydetti.

HOLLANDE TÜRKİYE İLE SICAK İLİŞKİ KURMA ÇABASINDA

Son dönemde iki ülke arasında yanlış anlaşılmalar yaşandığını da hatırlatan Lalumiere, bu süreçte François Hollande'ın ilişkileri normale çevirme ve yeniden sıcak ilişki kurma çabasında olduğunu kaydetti. Eski bakan, bunun her iki ülkenin de çıkarına olacağını belirterek, "Sadece ekonomik anlamda değil. Her iki ülkenin yakınlaşması politik ve kültürel manada da iki ülke için yararlı olacaktır.1 ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk de 21 yıldır Fransa'dan Türkiye'ye devlet başkanı düzeyinde resmi ziyaret yapılmadığını hatırlatarak, "İki memleketin birbiriyle yakınlaşması çok önemli. Sosyalist Parti'nin Fransa'da iktidara gelmesi birçok buzu kırdı." dedi. Korutürk Ermeni meselesinin tarihçilere bırakılması gerektiğini de vurgulayarak iki memleket arasındaki ilişkileri bozan bir unsur haline gelmemesi gerektiğini aktardı. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişi konusunda Hollande'ın Sarkozy'den farklı düşündüğünü de belirten Korutürk, "Bu farklı bakışı Hollande'ın Türkiye ziyaretinde daha fazla ortaya koymasını bekliyoruz." diye kaydetti.

TÜRKÇE OLİMPİYATLARI'NA ÖZEL ÖDÜL

Her yıl Türk-Fransız dostluğuna katkı sağlayan organizasyonlara ödül verilen organizasyonda bu yıl ödül Etude Plus Eğitim Federasyonu tarafından düzenlenen Türk-Fransız Dil ve Kültür Festivali'ne verildi. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na Fransa'dan katılacak öğrencilerin de belirlendiği organizasyon Fransa'nın 4 farklı bölgesinde düzenleniyor. Bu yıl finali Lyon'da düzenlenen organizasyon, 2014'te Paris'in tarihi konser salonu Casino de Paris'de düzenlenecek. Gecenin diğer ödülü ise Türk kökenli kadın derneği Nenuphar tarafından düzenlenen "Birlikte Yaşam Yemekleri" projesine verildi. Herkesin bir Fransız komşusunu davet ederek katıldığı bu yemeklerin son 1 yılda yaygınlaşarak 21 ilde aylık olarak düzenlenmeye başlandığı belirtildi.

KORUTÜRK: FRANSALI TÜRKLERİN GELDİĞİ NOKTAYLA GURUR DUYDUM

Geceyi düzenleyen FEDIF'ten de övgüyle bahseden eski Paris Büyükelçisi Korutürk, "Kuruluşuna katıldığım, kuruluşundan önceki çalışmalarına elimden geldiği kadar destek vermeye çalıştığım Fransa Aktif Türk İşadamları Derneği'nin büyük ve ciddi bir federasyona dönüşmesinden çok memnun oldum." dedi. FEDIF Başkanı Nevzat Ceylan, Fransız siyasetçiler arasında Türkiye dostluğunun siyasi partileri aşan bir hüviyet kazandığını belirterek, "İlk düzenlediğimiz yemekte sadece 7 milletvekili vardı. İki ülke ilişkilerinin askıya alındığı dönemlerde bile biz çalışmalarımızı aksatmadık. Bugün 90 kişilik yemeğimize 40 milletvekili katıldı. Her yıl bu sayı artarak devam ediyor." dedi.

KIRILAN YAY YENİDEN YERİNE KONMALI

Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IRIS) Başkan Yardımcısı Didier Billion da Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye ziyaretinin uzun yıllardır beklendiğini hatırlattı. Ziyaretten çıkacak sonuçlar konusunda gerçekci olmak gerektiğini kaydeden Billion, Fransa'nın atacağı adımların sınırlı olacağına dikkat çekti. Billion,Türkiye'nin bölgede Fransa için vazgeçilemeyecek bir partner olduğunu hatırlatarak, "İlişkiler birkaç senedir güç kaybetti. İlişkilerde kırılan yay yeniden yerine konmalı.'' dedi. İRİS Türkiye uzmanı, François Hollande'ın Türkiye ziyaretinin her iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi için atılan ilk adım olduğunun da altını çizdi.

Rekor katılımın olduğu gecede hükümet ve muhalefet parti milletvekillerinin yanı sıra Fransa Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Laurence Dumont, Fransız Milli Meclisi Genel Sekreteri Arlette Grosskost Paris eski Valisi Jean-Pierre Duport, Fransa Belediye Başkanları Derneği Başkanı Jacques Pelissard, Sciences-Po Öğretim Üyesi Catherine de Wenden ve Etude Plus Federasyonu Genel Sekreteri Mikail Çetin de hazır bulundu. CİHAN

En Çok Aranan Haberler