HABER

Aççana Höyüğü'nde kazı çalışmaları

HATAY (İHA) - Hatay'daki Aççana Höyüğü'nde başlatılan kazı çalışmaları sürerken, kazı alanından çıkan eserlerin restorasyonu için laboratuar açıldı.

Aççana Kazı Evi Restorasyon ve Konservasyon Merkezi'nin açılışına; Vali Ahmet Kayhan, Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu, Reyhanlı Kaymakamı Ünal Çakır ve çok sayıda davetli katıldı. Merkezin açılışını, Vali Ahmet Kayhan ve Kazı Başkanı Aslıhan Yener birlikte yaptı.

Antakya-Reyhanlı karayolu üzerinde bulunan höyükte Orta ve Geç Tunç çağlarına ait kalıntılar ile 17 yapı kalıntısı belirlendi. Bugüne kadar yapılan kazılar sonucu ortaya çıkarılan sarayın arşivinde Hititçe, Hurrice ve Akadca yazılmış toplam 550 çivi yazılı tablet bulundu. Son yapılan kazılarda ise, bu dillere ek olarak Sümer dilinde yazılı tabletler bulundu. Bulunan eserlerin sınıflandırmasının gerçekleştirilmesi için, kazı evi içerisinde de bir laboratuar oluşturuldu. Bu laboratuar Amik Ovası'nda bulunan diğer höyüklerde yapılacak kazı çalışmaları sonunda elde edilen buluntuların incelenmesinde de kullanılacak.

Kazı grubunun yaptığı çalışmalar sonunda günyüzüne çıkarılan eserlerin açık hava arkeoloji parkı olarak sergilenmesi de düşünülüyor. Kazı Başkanı Aslıhan Yener, "İleriki yıllarda Tainat ve Aççana'yı birbirine bağlayan, halka açık turizmi destekleyen büyük bir açık hava arkeoloji parkı oluşacak. Eski saraylar onarılacak ve yeni bir ziyaretçi merkezi inşa edilecek" dedi.

Aççana Höyüğü'nde 30 kişilik bir ekiple yürütülen kazı çalışmaları, 25 Eylül'de sona erecek.

En Çok Aranan Haberler