HABER

Açe'de şiddet sona eriyor

CENEVRE (İHA) - Endonezya Hükümeti ile ayrılıkçı Açe isyancılarının bugün bir barış anlaşması imzalayarak, aralarında kanlı çatışmalara yol açan ihtilafı sona erdirmeleri bekleniyor.

Özgür Açe Hareketi (GAM) ile Endonezya Hükümeti'nden temsilcilerin, bölgede barış sağlanması için 2000 yılının Ocak ayından beri faaliyet gösteren Cenevre'deki Henry Dunant İnsani Diyalog Merkezi'nde bir araya gelecekleri ve "düşmanlığa son veren" bir anlaşma metnine imza atacakları belirtildi.
Barış anlaşmasının, Endonezya'nın gaz ve petrol zengini Açe Eyaleti'nde 26 yıldır devam eden ve takriben 10 bin insanın ölümüne yol açan şiddet olaylarına son vermesi umuluyor.

İnsan hakları kuruluşlarınca yapılan açıklamada, bu yıl zarfında Açe'de yaşanan çatışmalarda bin 200 kişinin öldüğü, her gün ortalama 3 insanın da hayatını kaybettiği belirtildi. Kaybolan birçok kişinin de daha sonra kurşunlanmış ya da işkence görmüş bir halde yol kenarları veya nehirlerde ölü olarak bulunduğu kaydedildi.
Bağımsız Uluslararası Kriz Grubu, ölen her 5 kişiden dördünün sivil olduğunu belirtti.
Taraflar arasında geçen 2 yıl zarfında yapılan ateşkes anlaşmaları bozulmuş ve taraflar, ateşkesin ihlali dolayısıyla karşılıklı suçlamalarda bulunmuştu.

SUKARNOPUTRİ'NİN KAZANIMI Şubat ayından itibaren hükümet temsilcileri ile isyancılar arasında sürdürülen kapsamlı müzakerelerin ardından taraflar ortaklaşa bir ilke kararı almış ve bölgede 2004 yılında yapılacak seçimlerin geniş çaplı bir barış anlaşmasının temeli olması konusunda mutabık kalmışlardı.
GAM, bölgede Endonezya Hükümeti'nin hükümranlığını kabul etmiş ancak bağımsızlık talebinden de vazgeçmemişti. Hükümet ise, yabancı gözlemcilerin ateşkes sürecini izlemesini kabul etmişti.
Açe'de sağlanacak barışın, ülkede uzun zamandır devam eden ekonomik kriz ve terör tehdidi gibi önemli sorunlarla mücadele eden Devlet Başkanı Megawati Sukarnoputri bakımından ciddi bir kazanım olacağı belirtildi.
Sumatra Adası'nın kuzeyinde bulunan Açe, 16. yüzyılda hükümran bir devlet olarak ortaya çıkmış, istikrarlı sosyal ve siyasi bütünlüğüyle uzun yıllar bölgede etkili bir güç ve İslami ilimlerin de merkezi olmuştu.
19. yüzyılın sonlarında bölgeyi işgal eden Felemenkler, Açelileri 30 yıl baskı altında tutmuştu.
Son isyan hareketlerinin, ülkedeki zengin gaz ve petrol rezervlerinin Cakarta tarafından sömürüldüğü, güvenlik güçleri tarafından insan hakları ihlalleri yapıldığı ve Açe kültürüne saygı gösterilmediği gibi iddialar ve bunların yol açtığı kızgınlıktan kaynaklandığı kaydedildi.

En Çok Aranan Haberler