ZONGULDAK (İHA) - Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı Zonguldak'ta yaşayan bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre, Kasım ayında "Açlık" sınırı olarak bilinen mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 1.51 oranında geriledi.
Kasım ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 9.54 YTL düşüşle 622.71 YTL'ye geriledi. Mutfakta yıllık artış oranı aynı dönemde yüzde 8 iken 11 aylık artış oranı 7.2 seviyesinde gerçekleşti.
Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı 4 kişilik bir aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre, Kasım ayında mutfak gideri aylık yüzde 1.51 oranında geriledi, mutfak harcaması bir önceki aya göre 9.54 YTL daha azaldı. Buna göre 4 kişilik ailenin aylık mutfak harcamasının 622.71'ye gerilediği belirtilirken, aynı dönemde mutfakta yıllık artış oranının yüzde 8, Ocak-Kasım 2007 dönemini kapsayan 11 aylık artış ise yüzde 7.2 seviyesinde olduğu vurgulandı. Araştırmaya göre, Kasım ayında et ürünleri,meyve, sebze ürünleri grubundaki yüksek oranlı düşüşler gıda harcamasının gerilemesinde etkili oldu.
Araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle: "Süt ve süt ürünleri grubunda bu ay önemli artışlar tespit edildi. Pastörize süt bir önceki aya göre yüzde 9, yoğurt yüzde 11 oranında arttı. Peynir fiyatı değişmedi. Et ürünlerinde, kırmızı et fiyatı değişmezken tavuk ve balık fiyatlarında yüksek oranlı düşüş yaşandı. Tavuk bir önceki aya göre yüzde 37, balık yüzde 50 oranında geriledi.
Kasım ayında fiyat artışlarının yaşandığı gruplardan biri bakliyat ve tahıl grubu oldu. Kuru fasulye yüzde 1.5, nohut yüzde 9.5, kırmızı mercimek yüzde 16, yeşil mercimek yüzde 5 arttı. Tahıl grubunda baldo pirinç yüzde 16 oranında artarken, makarna ve bulgur fiyatları yüzde 5 civarında düştü. Mutfak giderlerinde önemli yer tutan sebze ve meyve grubunda tüm ürünlerde düşüş tespit edildi. Dolmalık biber yüzde 11, yeşil biber yüzde 6, domates yüzde 14, ıspanak yüzde 9, patlıcan yüzde 16 oranında geriledi.
Taze fasulye yüzde 7, kabak yüzde 27 oranında arttı. Meyvelerde ise; elma yüzde 13, nar yüzde 20, portakal yüzde 13 gerilerken, mandalina yüzde 8 arttı. Yağlar grubunda bu ay; tereyağ yüzde 7, ayçiçek yağı yüzde 37 arttı. Çay ürünlerinde yüzde 3 ile yüzde 10 arasında artış görüldü. Kasım ayında; 4 kişilik ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 26,55 YTL düşüşle 1.732, 16 YTL'ye geriledi."