ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Adabank'ta Uzan Grubu'na ait hacizli hisselerin alacaklarına karşılık Adabank'ın satılacağını ve satışın yıl sonuna kadar sonuçlandırılacağını belirterek, bu kararda siyasi bir baskının olmadığını söyledi.
Bakan Şener, Sheraton Otel'de düzenlenen 'Bilgi Toplumu Stratejisi Atölye Çalışması' açılış töreni ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Şener, Adabank'ın TMSF tarafından 40 milyon dolar muammen bedelle aralık ayında satışa çıkarılması ile ilgili bir soru üzerine, TMSF'nin bağımsız bir kurul olduğunu ve kendi kararlarını herhangi bir dış etkiye maruz kalmadan bağımsız olarak verdiğini söyledi. Adabank'ın satışı konusunun TMSF Kurulu'nun aldığı kararlar çerçevesinde düşünülmesi gerektiğini belirten Şener, "TMSF Başkanı bana şu bilgiyi verdiler. Bildiğiniz gibi Uzan'ların büyük miktarlarda borcu var. İmar Bankası'nın fona devredilmesi ile birlikte İmar Bankası'ndan alacaklı olan mevduat sahiplerinin tüm alacakları TMSF tarafından Hazine kaynaklarından yararlanmak suretiyle ödenmiştir ve de Uzanlar Grubu'ndan alacaklı durumundadır. Uzanlar Grubu bu ödemeler nedeniyle borçlu konuma gelmiştir. Alacakların tahsil edilmesi için de bazı işlemler yapılmıştır. Bu arada Adabank'ta Uzan Grubu'na ait hisseler de TMSF tarafından hacizlidir. Dolayısıyla üzerinde haciz olan bu hisselerin alacaklarına karşılık olmak üzere satılabileceğini ifade ettiler. Bununla ilgili de bir çalışma başlatmışlar ve şu anda bir danışman firma tarafından inceleniyor. Bu inceleme sonucunda ortaya çıkacak duruma göre, bu hisselerin satılması mümkün olabilecektir diye bilgi verdiler" şeklinde konuştu.
Şener, kendisine verilen takvime göre satışın yıl sonuna kadar gerçekleşeceğini de bildirdi. Bu satış konusunda siyasi bir baskı olup olmadığı sorusu üzerine de Şener, TMSF'nin kendi bakanlığına bağlı, bağımsız bir kurul olduğunu söyledi. Adabank'ın satışı konusunu kensinin de basından öğrendiğini belirten Şener, "TMSF bağımsız bir kurul olarak kendi yapacakları işlemlerle ilgili kararları kendileri alıyorlar. Yapılan ya da yapılacak işlemlerle ilgili olarak da zaman zaman telefonla, zaman zaman bilgi notları şeklinde beni bilgilendiriyorlar. Bu konuda da sadece bilgilendim. Kararları konusunda herhangi bir etkimiz söz konusu değildir" diye konuştu.
40 milyon muammen bedelin gerçekliği konusunda bir soruya ise Şener, rakam konusunda bir bilgisi olmadığını kaydetti. İmzaya açılan Kredi Kartları Tasarısı'nın ne aşamada olduğu ile ilgili soruyu da cevaplandıran Şener, Tasarının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını ve imzaların tamamlanarak tasarının TBMM'ye gönderildiğini ve meclis gündeminde olduğunu söyledi. Şener, Mortage ile ilgili tasarıda ise sadece Başbakan Erdoğan'ın imzasının kaldığını bildirdi. Başbakana sunulmadan önce tasarının son kez gözden geçirilmekte olduğunu da belirten Şener, en kısa zamanda tasarının meclise geleceğini söyledi. Şener, "Ancak şöyle bir zorluğumuz var. Her iki tasarının da mecliste görüşüleceği komisyon, Plan ve Bütçe Komisyonu'dur. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ise yoğun bir şekilde bugünlerde 2006 bütçe var. Bir ara bulabilir miyiz yoksa bütçenin bitmesinin mi bekleriz onu Komisyon Başkanı ile konuştuktan sonra belirleriz" şeklinde konuştu.
Mortage tasarısına tüketici hakları açısından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın bazı itirazları olduğu ve başbakanın da bu yüzden bekleyip beklemediği yönündeki bir soruya ise Şener, "Hayır, mortage ile ilgili herhangi bir tereddüt yok. Mortage ile ilgili metin tamamlanmıştır. Tüm boyutlarıyla, değişik aşamalarda test edilmiştir. Herhangi bir itiraz noktası kalmamıştır" dedi.
Şener ayrıca, bir soru üzerine, Galataport ihalesi ile ilgili belgelerin dün akşam Özelleştirme İdaresi'nden Devlet Planlama Teşkilatı'na gönderildiğini belirterek, konunun DPT'de değerlendirilmekte olduğunu söyledi. Şener, konuyla ilgili Danıştay'da açılmış davalar olduğunu da hatırlatarak, Liman-İş, Hukukçular Birliği'nin davacılardan ikisi olduğunu ve davalarda yürütmeyi durdurma talebi olduğunu da söyledi. Şener, "Yargısal olarak konuya Danıştay bakarken, istişari görüş veremiyor, ama yargısal boyutta vereceği karar da bir anlamda görüş niteliğindedir" dedi.
Şener, İmar Bankası ile ilgili soruları da cevaplandırdı. İmar Bankası ile ilgili kanun ve Bakanlar Kurulu kararı oluşturulurken, son bir ay içerisinde bonodan mevduata dönenlere ödeme yapılmayacağı yönünde bir bölüm olduğunu hatırlattı. Bunun Danıştay tarafından iptal edildiğini belirten Şener, "Daha sonra biz bunları incelemeye aldık. Sonra tekrar Bakanlar Kurulu kararı çıkardık. O Bakanlar Kurulu kararında son bir ay içinde bonodan mevduata dönenlere de ödemelerin yapılabileceği vardı, dolayısıyla bu ödemeler yapılacaktır" dedi.