HABER

Adalet Bakanı Gül: (1)

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'den iadesini engelleyecek bir belge, prosedür, eksiklik kalmadığını belirterek, "Her iki taraf için de şekli anlamda iade için her türlü koşullar tamamlanmıştır. Bundan sonra artık iade bekliyoruz." dedi.

Gül, Ankara Hakimevi'nde yargı muhabirleriyle bir araya geldiği toplantıda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında medyanın önemli bir görev yürüttüğünü ifade eden Gül, medyanın net bir duruş sergilediğini belirtti.

Adalet Bakanı Gül, FETÖ elebaşı Gülen'in iadesiyle ilgili bir soru üzerine, ABD'ye bugüne kadar beş iade dosyası gönderildiğini bildirdi. Dosyaların mahkemeye intikallerinin beklendiğini söyleyen Gül, "olası nedenin" iade için yeterli olduğunu vurguladı.

Gülen'in darbe girişimine yönelik talimatının olduğunun kesinlik kazandığını belirten Gül, ABD'den "İade etmiyoruz" yönünde de bir cevap gelmediğini hatırlattı.

İade konusundaki ısrarı ve talebi sürdüreceklerine dikkati çeken Gül, Cumhurbaşkanına suikast davasınn sonuçlandığını ve bu davayla ilgili de yeni bir talepte bulunulacağını kaydetti.

Gül, ABD'nin Türkiye'yi tehdit eden bir örgüt liderini kendi bünyesinde tutmasının kabul edilebilir şey olmadığının altını çizdi.

- "Artık iade bekliyoruz"

Başbakan Binali Yıldırım'ın ABD ziyareti olduğunda da konunun gündeme gelebileceğini anlatan Gül, şunları kaydetti: "İade için 'Şöyle bir belgeye, yazışmaya ihtiyacımız var, bunu verirseniz ondan sonra mahkemeye göndeririz' diye bir şey yok. Zorunluluk anlamında iade için gerekli başka bir belge kalmamıştır. İadeyi engelleyecek bir belge, prosedür, eksiklik kalmamıştır. Her iki taraf için de şekli anlamda iade için her türlü koşullar tamamlanmıştır. Bundan sonra artık iade bekliyoruz."

FETÖ elebaşı Gülen'in vatandaşlıktan çıkarılıp çıkarılmayacağının sorulması üzerine Gül, İçişleri Bakanlığının talebi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla vatandaşlıktan çıkarma olabileceğini dile getirdi.

Gül, vatandaşlıktan çıkarmanın yargılamaları ve iadeyi etkilemeyeceğin

Türkiye ile ABD'nin vizeleri karşılıklı askıya almasının ardından ABD'den gelen bir heyetin Türkiye'de görüşmeler yaptığının hatırlatılması üzerine Gül, görüşmeler sonrasında ortak çalışma grubu kurulması yönünde bir mutabakat olduğunu belirtti.

Tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'la ilgili ABD'ye soruşturma öncesinde bilgi verilip verilmediğinin sorulması üzerine Gül, heyetlar arası görüşmede adli yardımlaşma kapsamında olabilecek bilgilendirmelerin yapıldığını ancak öncesinde herhangi bir bilgi verilmediğini bildirdi.

- "Ödül almadan birkaç gün önce ödül grubuna teşekkür yazıyor" FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklanan eski YARSAV Başkanı Murat Arslan'a, Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Yargıçlar ve Savcılar Birliği tarafından Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü verildiğinin anımsatılması üzerine Gül, "Genel olarak söylüyorum, bazıları Türkiye'de kendi taşeron örgütlerine yaptıramadığı şeyleri, vekalet savaşını asalete çevirme anlamında Türkiye'ye yönelik düşmanlığını ya da tehdidini sürdürmek istiyor. Dolayısıyla bunlar ödül verdikleri kişiyle ilgili bunun bir örgütün elemanı olduğunu bilmeyecek durumda değiller. Nitekim o kişi, ödül almadan birkaç gün önce ödül grubuna teşekkür yazıyor, ödül alacağını da biliyor." ifadelerini kullandı. Adalet Bakanı Gül, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile yaptığı telefon görüşmesinde de konunun gündeme geldiğini kaydetti.

(Sürecek)

En Çok Aranan Haberler