HABER

Adli Tıp Kurumu imaj yeniliyor

ANKARA (İHA) - Adli Tıp Kurumu son dönemde uygulamaya koyduğu yenilikler ve hazırlıklarını sürdürdüğü bir çok proje ile çağdaş ve yenilikçi bir profil çiziyor.

Adli Tıp Kurumu yalnız merkezde değil diğer illerde bulunan gurup başkanlıklarında gerçekleştirdiği çalışmalarla alanında örnek uygulamalar sergiliyor. Bir dizi mesleki temas ve görüşmelerde bulunmak üzere Ankara'ya gelen Adli Tıp Kurumu Başkanı Uzman Doktor Keramettin Kurt, son dönemde uygulamaya koydukları projeler ile hazırlıklarını sürdürdükleri yenilikler konusunda bilgiler verdi.

Kurt yeni hizmet binalarından, hizmet araçlarına, mesleki donanımlarından, eğitime kadar bir çok konuya değindi. Kurt, en büyük sıkıntıları olan fiziki mekan yetersizliği konusunda yapılan çalışmalardan söz etti. Kurt, Adli Tıp Kurumu'nun İstanbul Bahçelievler Yenibosna semtindeki hizmet binasının ihale işlemleri tamamlandığını ve geçtiğimiz ay sonunda yer teslimi yapıldığını belirterek, "Bu hizmet binamızın yapımı tamamlandığında, geniş kullanım alanı, kapsamlı donanımı ile Avrupa'da eşi bulunmayan bir Adli Tıp Kurumu binası hizmete sokmuş olacağız. Binamızın yapılacağı arsanın yüzölçümü 47 dönüm. Bina üç kat olarak inşaa edilecek ve 20 dönüm bina kullanım alanına sahiptir olacak" diye konuştu. Kurt, bunun yanısıra Trabzon Grup Başkanlığı'nın modern bir hizmet binasına kavuşabilmesi için yapılan arsa çalışmalarının bitirildiği ve arsa devir işlemleri bitmek üzere olduğunu söyledi. Samsun Grup Başkanlığı için arsa temin edildiği ve projesi tamamlanma aşamasına gelindiğini de ifade eden Kurt, Bursa Grup Başkanlığı için de Tekel Binası'nın Bakanlığa devri konusunda çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

Avrupa Birliği İzleme Komitesince eleştiri konusu olan Adli Tıp Şube Müdürlükleri'nin adliye binaları içinde bulunması konusunu da çözüme kavuşturduklarını belirten Kurt, İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan işbirliği sonucu İstanbul'da 7 İlçede Adli Tıp Şube Müdürlükleri'nin adliye binalarından çıkartılıp Devlet Hastanelerine taşınması çalışmalarına başlanıldığını söyledi. Kurt, bu çerçevede Haydarpaşa Numune Hastanesi, Şişli Etfal Hastanesi, Bakırköy Devlet Hastanesi, Ümraniye Devlet Hastanesi, Kartal Devlet Hastanesi, Pendik Devlet Hastanesi, Sait Çiftçi Dispanseri ilk etapta taşınılacak sağlık kuruluşları olduğunu söyledi.

HİZMET ARAÇLARI VE DİĞER DONANIMLAR YENİLENDİ

Adli Tıp Kurumu'nca özel olarak dizayn edilen tam donanımlı olay yeri inceleme araçlarının hizmete girdiğini anlatan Başkan Kurt, bu sayede olay yeri inceleme ekiplerinin olaylara yerinde ve zamanında müdahale etme imkanına kavuştuklarını söyledi. Kurt, bununla birlikte gerekeli standartlara sahip ve modern 6 adet cenaze nakil aracını da hizmete sunduklarını, Adli Tıp Grup Başkanlıklarının cenaze ve hizmet araçları ihtiyaçları ihtiyaçlarının da tamamlandığını vurguladı.

Tüm Şube Müdürlükleri'nde rapor yazılımında İstanbul Protokolü'ne uygun formlar kullanılmaya başlanıldığının ifade eden Adli Tıp Kurumu Başkanı Kurt, teknik donanımlarını da günün gereklerine uygun ve en modern cihazlarla sürekli olarak yenilediklerini sözlerine ekledi. Kurt bu çerçevede Lezyonları görüntülenmesi ve delillerin kaybolmaması amacıyla İstanbul'daki Şube Müdürlüklerine Nikon F-55 tipte fotoğraf makineleri alındığını, Adli Tıp Kurumu Başkanlık binasında fotoğraf stüdyosu kurulduğunu kaydetti.

Kurt, bu stüdyoda Nikon D 100 tipte fotoğraf makinesi, dijital resim baskı makinesi, filmlerden baskı yapabilmek için scanner, film banyo makinesi, film baskı makinesi gibi teknik donanım malzemelerinin yanı sıra ihtiyaç duyulan diğer tüm donanımlara da sahip bulunduklarını söyledi. Başkan Kurt, Grup Başkanlıklarındaki Morg ve Kimya İhtisas Daireleri'nin İstanbul'da bulunan İhtisas Daireleri ile teknolojik olarak aynı düzeye gelebilmesi için gerekli donanımın sağlanması konusunda çalışmalarının da tamamlandığını ve günümüz teknolojisine uygun cihazlarla hizmet verilmeye başlanıldığını ifade etti.

Çalışmalarında en önemli noktalardan birisinin eğitim çalışmaları olduğunu özellikle vurgulayan Kurt, Adli Tıp Kurumu'nun ilk kez Tıpta Uzmanlık Sınavı ile asistan alacağını söyledi.

Eylül 2004 döneminde 20 asistan kadrosu ilan edildiğini söyleyen Kurt, "4810 sayılı kanunla değişik 2659 sayılı Adli Tıp Kurumu Kanunu ve bu Kanuna ait Uygulama Yönetmeliği'nin de yürürlüğe girmesiyle uzmanlık eğitim süresi 2 yıldan 4 yıla çıkartılmış ve kurumun bugüne kadar kendisinin yaptığı asistanlığa giriş sınavı uygulamasına son verilmiştir" şeklinde konuştu.

Başkan Keramettin Kurt, Adli Tıp Kurumu'nda ilk kez Adli Patoloji eğitimine başlanacağını belirterek, sözlerini şöyle noktaladı: "İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinin de desteği ile Eylül ayından itibaren başlangıçta Adli Tıp Kurumu asistanlarına verilecek bu eğitimde, otopsi işlemini uyguladıktan sonra cesetten histopatolojik tetkik için alınan parçaların incelemeye hazırlanması, mikroskobik incelenmesinin yapılması öğretilecektir. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışan doktorların yaz dönemi nedeniyle ara verilen ve Kurum Başkanlığımızca düzenlenen İstanbul Protokolü ile ilgili eğitime Eylül ayında yeniden başlanacaktır".

En Çok Aranan Haberler