TRABZON (İHA) - Ağaçların gövdelerinin kireçle beyaza boyanmasının, bilimsel olarak tespit edilmiş olumlu bir katkısı bulunmadığı ve bu uygulamanın, haşereleri yok eden faydalı böceklerin ağaçlara gelmesini engelleyerek, dolaylı olarak zarar verdiği belirtildi.
Trabzon Orman Bölge Müdürü Turgut Balık, Karadeniz yöresinde ekseriyetle meyve ağaçları olmak üzere, ağaçların gövdelerinin toprak seviyesinden 1-1,5 metre yüksekliğe kadar kireç veya beyaz boya ile boyandığını ifade ederek, bunun gerekçesinin de karınca ve diğer haşeratın ağaca ve meyvesine verebileceği zararın önüne geçilmek istenmesi olduğunu söyledi.
Meyve ve orman ağaçlarının gövdelerinin beyaza boyanmasının, ağaç ve meyvelerine olumlu bir katkı yaptığına dair bilimsel bir tespit olmadığını kaydeden Balık, "Ağaç gövdelerinin beyaza boyanması neticesinde, doğada mevcut olan biyolojik dengenin oluşması engellenmekte, dolayısıyla ağaç ve mahsuller bundan zarar görmektedir. Bu uygulama, haşereleri yok eden faydalı böceklerin ağaçlara gelmesini engelleyerek, dolaylı olarak zarar vermektedir. Çünkü bu tür böcekler, bulundukları ortamda kamufle olmayı tercih etmekte, beyaz ortamlarda da rahatlıkla görülebilecekleri için boyalı ağaç gövdelerini tercih etmemektedirler. Dolayısıyla ağaçların gövde ve yapraklarında oluşan zararlı ve tırtıllar, doğada kurulu bulunan nizama dayalı olarak faydalı böcekler tarafından yok edilmekteyken, ağaç gövdelerinin beyaza boyanması neticesinde doğada mevcut olan biyolojik mücadele, bilgisizlik nedeniyle engellenmektedir" şeklinde konuştu.
Orman Bölge Müdürü Turgut Balık, ağaç ve ürünlerine olumlu katkısı bulunmayan ve aynı zamanda maddi külfet getiren bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.