HABER

Ağrı Barosu'ndaki 4 işçi için ilk toplu sözleşme

Ankara - Ağrı Barosu Başkanlığı'nda çalışan 4 işçi için ilk kez toplu iş sözleşmesi imzalandı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, DİSK'e bağlı Sosyal-İş Sendikası'nın örgütlenmesinin ardından baroda yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Anlaşma sonunda taraflar arasında 2010 yılı sonuna kadar 3 yıl geçerli olacak toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Toplu iş sözleşmesinde "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günüdür", "1 Mayıs işçi sınıfının birlik, mücadele, dayanışma günüdür" ibarelerine yer verilerek, 8 Martta kadın işçilerin, 1 Mayısta tüm işçilerin ücretli izinli sayılması kararlaştırıldı.

Toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre, işçilere, ulusal bayram ve genel tatil günlerindeki çalışmalarına karşılık 3 yevmiye tutarında ücret ödenecek. Bu sürelerdeki fazla çalışma ücreti 2 kat oranında hesaplanacak. Kıdem tazminatına hak kazanan işçilere, her kıdem yılı 40 günlük yevmiye tutarında hesaplanarak ödemede bulunulacak. İşçinin ölümü halinde bu ödeme her yıl için 50 gün üzerinden hak sahiplerine yapılacak.

Toplu sözleşmenin birinci yılında ücretler seyyanen 50 YTL artırılacak daha sonra yüzde 15 zam uygulanacak. Sözleşmenin ikinci ve üçüncü yıllarında ücretlere yıllık enflasyona ek olarak yüzde 4 oranında zam
yapılacak.
Sözleşmenin başlangıç tarihi esas olmak üzere işçinin iş yerinde geçirdiği her hizmet yılı için 5 YTL kıdem zammı da ücretlere ilave edilecek.

İşçilere, ayrıca net 100 YTL yemek yardımı, net 100 YTL bayram yardımı, anaokulu ve kreşe giden her çocuğu için net 100 YTL, ilköğretime giden her çocuğu için net 150 YTL, liseye giden her çocuğu için net 200 YTL, yüksek öğrenime devam eden her çocuk için net 250 YTL yıllık öğrenim ödemesi yapılacak. İş yerinde çalışarak okula devam eden işçiler bu ödemeden ayrıca yararlanacaklar.

Sosyal-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Tamer Atış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir hukuk platformunda geç kalınmasına rağmen ilk kez toplu iş sözleşmesi imzalanmasının örgütlenme konusunda sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.

Çalışanlarının sendikalı olduğu baro sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini ifade eden Atış, sözleşmeyle sağladıkları kazanımların tüm baro çalışanlarına örnek olmasını diledi.

Baro çalışanlarını sendikalarda örgütlenmeye çağıran Atış, "İş kolumuzda 3 sendika bulunuyor. Bize üye olsunlar gibi bir anlayışımız yok. Önemli olan örgütlü topluma katılmak ve işçi sınıfı kazanımlarına katkı vermektir. Bu da öncelikle bir sendikaya üye olmaktan geçiyor" dedi.

İş güvencesi hükümlerinin yasada 30 kişinin çalıştığı iş yerleri ile sınırlı olduğuna dikkati çeken Atış, imzaladıkları toplu iş sözleşmesiyle iş güvencesi hükümlerinin baroda çalışan 4 işçiyi de kapsar hale geldiğini belirtti.

Atış, toplu iş sözleşmesiyle işçilerin yemek, bayram yardımı gibi ödemelerden ilk kez yararlanacaklarını vurguladı. Tamer Atış, ülkenin bir ucunda sendikal örgütlenmenin varlığını hissettirmekten memnun olduklarını kaydetti.

En Çok Aranan Haberler