ANKARA (İHA) - Aile Hekimliği Pilot Yasa Tasarısı, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda bugün kabul edildi. TBMM Genel Kurulu'nda önümüzdeki günlerde yasalaşması beklenen Aile Hekimliği sistemine göre, birinci basamak sağlık hizmetleri ücretsiz olacak. Komisyonda yasa tasarısı üzerinde bazı teknik değişiklikler yapılırken, halkın 1. derece sağlık kuruluşlarından alacağı sağlık hizmetleri arasına ağız ve diş sağlığı da dahil edildi.
Aile Hekimliği Pilot Yasa Tasarısı'nda, aile hekimliğinin öncelikle bir ilde pilot olarak başlatılması öngörülüyor. Sağlık Bakanlığı da İstanbul ve Ankara'dan kolay ulaşılabilir ve orta ölçekli il olması nedeniyle Düzce'yi sistemin pilot uygulamasının başlatılacağı il olarak seçti. Bakanlık, tasarının yasalaşmasıyla birlikte aile hekimliği sistemini 2005'in ilk ayından itibaren Düzce'den başlatmayı hedefliyor. 3-5 ay sonra sistem 5-6 ile yaygınlaştırılacak.
Düzce'de birinci basamak sağlık hizmetleri ve koruyucu sağlık hizmetleri aile hekimleri tarafından verilecek. Birinci basamak sağlık hizmetleri ücretsiz olacak, ancak aile hekimine gitmeden doğrudan hastaneye giden kişi cebinden katkı payı ödemek zorunda kalacak. Birinci basamakta sağlık güvencesi aranmayacak. Düzce'de aile hekimine giden hastalar cebinden ödeme yapmayacak.
Aile hekimliği sisteminden yararlanan hastaların tedavi giderleri genel bütçeden karşılanacak. Maliye Bakanlığı, genel bütçeden aile hekimliği için bütçe kalemi oluşturacak.
Aile hekimleri, aile hekimliği uzmanı ya da eğitim görmüş pratisyen hekim veya uzman hekimlerden oluşacak. Pilot uygulamada kamu personeli olan hekimlerden gönüllü olanlarla aile hekimliği hizmeti verilecek. Kamu görevlisi hekim, kendi kadrolarındaki özlük hakları korunacak şekilde ücretsiz izinli sayılarak aile hekimi olarak sözleşmeli çalışacak. Bu kişiler başarısız olmaları ya da istemeleri durumunda eski kadrolarına dönebilecekler. Her hekimin yanında ebe, hemşire ya da sağlık memuru gibi en az bir aile sağlığı elamanı çalışacak.
Aile hekimleri tam gün esasına göre çalışacak, çalışma saatleri haftada 40 saatten az olmayacak. Ancak esnek çalışma saati uygulanacak, hekim çalışma saatini kendisi belirleyecek. Aile hekimleri, prim usulüne göre kendilerine kayıt olan kişi başına ek bir ücret alacak. Mahrumiyet bölgesi ya da taşrada çalışan aile hekiminin primi yüksek tutulacak.
Aile hekimleri en az 1000 en fazla 4 bin kişi kaydedebilecek. Binin altında hasta kaydeden hekim bu durum süreklilik gösterirse görevi bırakıp eski işine dönecek.
Bakanlık, 2005'in ilk yarısından sonra aile hekimliği sistemini yurt geneline yaygınlaştırmayı planlıyor.
YASAYA ELEŞTİRİLER
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Komisyonda yaptığı konuşmasında, aile hekimliğine ilişkin bu yasa tasarısının sağlıkta dönüşüm programının önemli bir bileşeni olduğunu söyledi. Akdağ, "Sağlıkta dönüşüm programı, sağlık finansmanının hizmet sunumundan ayrılması, bu anlamda genel sağlık sigortası kurularak, sağlığın tek çatı altında toplanması; sağlık hizmetinin sunumuyla ilgili yönetimin de yine tek çatı altında toplanması ve bu arada, birinci basamağa yönelik, koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin de aile hekimliği olarak sunulmasını öngören önemli bir reform programıdır" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, tasarının 'anayasaya da aykırı unsurlar içerdiğini' söyledi. Sağlık gibi ana karnındaki ceninden, ölüm döşeğindeki insana kadar tüm toplumu ilgilendiren bir konuda, "neden toplumsal uzlaşma aranmadığını" soran Kılıçdaroğlu, "Merak ediyorum; Ekonomik Soysal Konsey Yasası göstermelik
olarak mı çıkarıldı?" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu da, aile hekimliğiyle ilgili pilot uygulama başlatılmasını öngören bu tasarı üzerindeki görüşmelerin, herkesin kafasının karışık olduğunu gösterdiğini söyledi. Kumkumoğlu, "Asıl kafası karışık olan ise Sağlık Bakanlığı'dır. Burada, genel sağlık sigortasından, tüm sağlık kuruluşları ve yönetiminin tek çatı altında toplanmasından söz ediliyor. Peki o zaman Kamu Yönetimi Yasa Tasarısı'ndan vaz mı geçildi? Hani orada da hastanelerin yerel yönetimlere devri öngörülüyordu" diye konuştu.
CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç da, tasarıyı eleştirerek, tasarının sağlık sisteminin örgütlenmesi ile değil tamamen finansmanı ile ilgili olduğunu söyledi. Koç, tasarıda Hazine'ye ait taşınmazların aile hekimleri tarafından kiralanabileceğinden söz edildiğini belirterek, "Bu, bir çelişkidir. Hazine arazisini kiralayacak hekim, nasıl hastasına ücretsiz hizmet verecektir?" diye sordu.
VATANDAŞ AİLE HEKİMLİĞİNDE ELİNİ CEBİNE ATMAYACAK
Sağlık Bakanı Akdağ, daha sonra yaptığı konuşmada ise aile hekimliği çerçevesinde birinci derece sağlık hizmetlerinden faydalanacak vatandaşların ellerini ceplerine atmayacağını açıkladı. Akdağ, "Aile hekimliğinde vatandaş kesinlikle elini cebine atmayacaktır" dedi.
Akdağ açıklamasında bir aile hekiminin, brüt 10.5 milyar lira, bütün giderler çıktıktan sonra da ortalama 2.5 milyar lira, sağlık personelinin ise 1-1.5 milyar lira ücret alacağına dikkat çekti.
Bakan Akdağ, sağlıkta dönüşüm projesi çerçevesinde Başta Kayseri ve Isparta olmak üzere, kamuda tatmin edici ücret alan doktorların birçoğunun muayenehanesini kapattığına işaret etti.
"Artık bu ülkede saat 2'de ameliyathane, kapanmıyor, 2'den sonra hasta bakılmaması gibi bir durum söz konusu değil. Saat 8'e kadar ameliyat yapılıyor ve hasta bakılıyor" ifadelerine yer verdi.
Bakan Akdağ, 3 yıl gibi bir süre içinde Aile Hekimliği'nin tüm yurt genelinde yaygınlaştırılacağına da dikkat çekti.