İSTANBUL (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Çocuk bakım kuruluşlarımızda il müdürlüklerimiz ile il müftülükleri arasında 'Etkinliklerle Değerler Eğitimi' programının yürütülmesi kapsamında sağlanan koordinasyon neticesinde bin 300 din görevlisinin görevlendirilmesi yapılmıştır." dedi.
Kaya, 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde Önder İmam Hatipliler Derneği ve Önder Okul Aile Birliği tarafından düzenlenen "Aileli Okul İnovasyon Zirvesi"nde, fikri ayrışmaların, Anadolu ruhunun yitirildiği, öz değerlerden uzaklaşıldığı dönemlerde kardeş kavgalarını tetiklediğini, siyasi erkin ideolojik saplantılarla topluma yön vermeye, toplum mühendisliği yapmaya soyunduğunu anlattı.
Kaya, "Ezanı, Kur'anı yasaklayan, modernleşme, çağdaşlaşma adına inanç ve değerlerimize pranga vuran, kadın ve kız çocuklarının eğitim ve çalışma haklarını elinden alan ceberut bir sistemden bahsediyorum. Üniversite kapılarından içeri alınmayan, ikna odalarında her türlü psikolojik şiddete maruz kalan, gözyaşları içinde umudu, geleceği çalınan kız çocuklarımız, gençlerimiz eğitim hayatının dışına itilmiştir. Uzun bir zaman diliminden bahsetmiyorum. Daha dün gibi hafızalarımızdaki tazeliğini koruyan insanlık dışı uygulamalardan bahsediyorum." diye konuştu.
Katsayı uygulamasıyla, askeri ve polis meslek okullarına getirilen yasaklarla imam hatip okullarının kapanma noktasına getirildiğini dile getiren Kaya, "Milletimizin tarih, inanç, kültür ve irfanla olan bağını koparmak için ellerinden geleni yaptılar ama unutulmamalıdır ki zulüm asla baki değildir. Onların bir hesabı varsa elbette yüce Rabbimizin de bir hesabı vardır. Onlar kendi çukurlarında boğuldular. Gazi milletimizin güçlü iradesi karşısında AK Parti Hükümetlerinin, Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın azmi ve kararlılığı karşısında mağlup oldular, tarihin utanç sayfalarındaki yerlerini aldılar." ifadelerini kullandı.
Ekonomide, eğitimde kalkınmanın temelinin hürriyetten geçtiğini, fikri hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmek için her alanda olduğu gibi eğitimde de ciddi bir seferberlik içerisinde olduklarını belirten Bakan Kaya, "Hükümet olarak istikrarlı kalkınmayla birlikte önemsediğimiz en önemli konulardan biri de eğitimdir." dedi.
Eğitim olmadan ekonomik ve sosyal kalkınma olmayacağını, medeniyet tasavvurundan, istikbal fikrinden söz edilemeyeceğini vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:
"En değerli hazinemiz insandır. Bu hazineyi işleyecek, bu hazineyi en değerli sanat eseri haline getirecek olan siz değerli öğretmenlerimizsiniz. Sizler, insanı ve toplumu inşa ederek geleceğimizi de teminat altına alan fikir işçilerimizsiniz. Sizler, söz ve davranışlarıyla güzel ahlakın, insan olmanın erdemini en güzel şekilde ortaya koyan işi sevgi olan birer Yunus Emre'siniz. Bulunduğunuz her eğitim yuvasında ilim ve irfan geleneğimizle karanlığı kör eden, ufkumuzu aydınlatan birer güneşsiniz. İnanın bu cümleleri iltifat olsun diye söylemiyorum aksine bu hakikatin ta kendisidir. Burada bulunan her birimizin üzerinde öğretmenlerimizin o kadar büyük emekleri var ki. Bunu kelimelerle ifade etmek mümkün değil.Çünkü öğretmen sadece okulda değil bulunduğu her ortamda bu vazifeyi gururla yerine getirir."
Bilgiye ulaşmak için modern teknoloji ile donatılmış kurumlara ihtiyaç olduğunu, bu kurumların da okullar olduğunu, okulların sadece bilgiyi değil aynı zamanda çocukları hayata hazırlayan, onlara rehberlik eden kurumlar olarak işlevini artırmaya devam etmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, burada okul aile birliklerine, yöneticilere, öğrenci, öğretmen ve velilere büyük sorumluluk düştüğünü kaydetti.
Bakan Kaya, "Güçlü koordinasyon ağıyla, iletişim yöntemleriyle ailenin okul çalışmalarına doğrudan katılımını artıracak yöntemler geliştirmeye devam etmeliyiz. Aile, okul, çevre ilişkisinin güçlendirilmesi, yeni eğitim metotlarının geliştirilmesi, eğitimde inovasyona, yenilikçi fikirlere yer verilmesi başarıyı sürekli kılacaktır. Aileler olarak ekonomik, sosyal ve kültürel gereksinimlerin sürekli geliştiği günümüzde eğitime daha fazla önem vermek zorundayız." değerlendirmesini yaptı.
- "Bu yıl 711 çocuğumuzun özel okul kaydını gerçekleştirdik"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının çalışmalarına da değinen Kaya, şunları söyledi: "Evlilik Öncesi ve Aile Eğitim Programlarıyla güçlü aile yapıları oluşturmak, sağlıklı nesiller yetiştirmek için eğitim çalışmalarına büyük bir önem veriyoruz. Korumamız altında bulunan çocuklarımızın maddi ihtiyaçlarının karşılanmasının yanında eğitim, öğretim faaliyetlerine katkı sunuyoruz. Sanat, spor, kültür ve sosyal faaliyetlere katılmalarını teşvik ediyoruz. Sosyal Ekonomik Destek Programından yararlanan çocuklarımıza yönelik Okul Destek Programı üzerinde çalışıyoruz. Bu programla çocuklarımızın sosyal, kültürel çalışmalarına, çevreyle olan ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar planlıyoruz. Ayrıca korumamız altında bulunan çocuklarımıza özel okulda okuma fırsatı veriyoruz. Bu yıl 711 çocuğumuzun özel okul kaydını gerçekleştirdik. Çocuklarımızın fikri gelişimlerine katkıda bulunmak, öz güvenlerini artırmak için 81 ilde münazara yarışmaları düzenliyoruz. Bu yarışmanın finalini 20 Kasım'da Dünya Çocuk Hakları Gününde Ankara'da gerçekleştireceğiz."
Bakanlık olarak değerler eğitimi üzerinde hassasiyetle durduklarını söyleyen Kaya, "Çocuk bakım kuruluşlarımızda İl Müdürlüklerimiz ile İl Müftülükleri arasında 'Etkinliklerle Değerler Eğitimi' programının yürütülmesi kapsamında sağlanan koordinasyon neticesinde bin 300 din görevlisinin görevlendirilmesi yapılmıştır." dedi.
Bakan Kaya, Aileli Okul İnovasyon Zirvesinde uzmanların, bürokratların farklı konu başlıklarını bilimsel düzeyde tartışarak, önemli çıktılar elde edeceğini belirterek, sözlerini, "Eğitim meselesi bilimsel platformlarda tartışılarak bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılarak çözüme kavuşabilir. İnanıyorum ki bu zirvede eğitim adına son derece verimli sonuçlar elde edilecektir. Yeni fikirlerin, yeni proje yaklaşım ve yöntemlerinin eğitim politikalarımıza katkı sunmasını temenni ediyorum." diye tamamladı.
Zirve yarın da devam edecek.