HABER

AK Parti'li Yurttaş'tan hasta ziyaretleri için öneri

AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, hasta ziyaretlerine giderken asitli içecekler yerine ilaç değerinde olan zeytinyağı götürülmesi tavsiyesinde bulundu.

AK Parti'li Yurttaş'tan hasta ziyaretleri için öneri

AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, hasta ziyaretlerine giderken asitli içecekler yerine ilaç değerinde olan zeytinyağı götürülmesi tavsiyesinde bulundu.

AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, siyah inci zeytinin 6 bin yıldan bu yana Anadolu'da üretildiğini ama gerekli tanıtım yapılmadığı için yeterince tanınmadığını ve tüketilmediğini ifade etti. Yurttaş, hasta ziyaretine giderken asitli içecekler yerine, ilaç değerinde olan sıvı zeytinyağı götürülmesini tavsiye etti.

Türkiye'de 9.6 milyon hektar alan üzerinde 20 milyon ton zeytin üretimi yapılmakta olduğunu kaydeden Yurttaş, şöyle konuştu: "Manisa için ‘Dağlarından yağ, ovalarından bal akar' denmektedir. Dağlarımızdaki yağ siyah inci zeytin yağıdır, ovalarımızdaki bal sultaniye üzümümüzdür. Ülkemiz sofralık zeytin üretiminde İspanya'nın ardından 2. sırada yer almaktadır. Türkiye'de 810 bin hektar alan üzerinde zeytin üretimi yapılmaktadır. Tarım alanlarımızın yüzde 3.4'ü zeytindir. Ülkemizde 162 milyon zeytin ağacı var. Manisa'da,24 bin 962 üretici 89 bin 544 hektar üzerinde 20 milyon zeytin ağacı yetiştirmiş ve üretim yapmaktadır. Manisa il sınırları içerisinde 20 milyon zeytin ağacının 15 milyon 712 adedi meyve veren zeytindir. 4 milyon 345 bini henüz meyve vermemiş yetişmekte olan zeytin ağacıdır."

Manisa'da 246 bin 232 ton zeytin üretiminin gerçekleştirildiğini belirten AK Parti Manisa Milletvekili Yurttaş, bunun 181 bin tonunun sofralık, 65 bin tonunun yağlık üretim olduğunu dile getirerek, ağaç başına zeytin üretiminin 15 kiloolduğunu kaydetti.

KİŞİ BAŞI ORTALAMA İKİ KİLO ZEYTİN TÜKETİYORUZ

Manisa'da 226 zeytin işleme, 112 zeytinyağı işleme tesisi bulunduğunu belirten Yurttaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemiz verilerine göre, 2001 yılında 600 bin ton zeytin üretimi varken 2012 yılında bu oran yüzde 192 artış göstererek 1 milyon 820 bin tona çıkmıştır. Yine ülkemizde 65 bin ton zeytinyağı üretimi yapılırken 2012 yılında bu oran yüzde 195 artarak 201 bin tona çıkmış bulunmaktadır. 2001 yılında kişi başı zeytin tüketimi 1.3 kilo iken, bu rakam 2 kilo civarındadır. Bakanlığımızın ve hükümetimizin amacı kişi başı zeytin tüketimini 5 kiloya çıkarmaktır. Zeytin ve zeytinyağının üreticilerin desteklenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana zeytinyağı için kilo başına destekleme primi ödemesi yapılmaktadır. 2012 yılında 72 bin 533 ton sofralık zeytin ihracatı karşılığında 117 milyon dolar gelir sağlanmıştır. 23 bin ton zeytinyağı ihraç edilerek 177 bin dolar ülkemize girdi sağlanmıştır.”

SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZEYTİNYAĞI KULLANIN

Zeytinyağının faydaları hakkında bilgi veren Muzaffer Yurttaş, şunları söyledi:

"Zeytinyağında yoğun miktarda E ve K vitaminleri bulunmakta olup ayrıca B1, B2, C ve D vitaminleri içermektedir. E vitamini karaciğer, damar duvarı, beyin gibi dokular üzerinde koruyucu etkiye sahiptir. Zeytinyağı cilt ve saç sağlığı üzerinde, kemikler ve vücut gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Güneş yanıklarının çabuk ve iz bırakmadan iyileşmesini sağlar. Derideki çatlakları kısa sürede tedavi eder ve cilt kuruluğuna iyi gelir. İçerdiği maddeler sayesinde antikanserojen etkiye sahiptir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı önleyici etkisi vardır. Akdeniz ülkelerinde diğer ülkelere göre kalp krizine daha az rastlanılmaktadır. Hasta ziyaretine giderken asitli içecek götürülmesini doğru bulmuyorum. En güzeli zeytinyağı hediye etmektir.”

"Zeytinyağını hak ettiği şekilde tanıtmak boynumuzun borcudur” diyen Yurttaş, atalarımızın yıllarca zeytinyağı dışında yağ kullanmadığını vesağlıklı bir hayat yaşadığını söyledi. Böylesine önemli bir değere sahip olan zeytin ve zeytinyağının daha çok tanıtılması gerektiğini anlatan Yurttaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çalışmaları şu şekilde sıralayabiliriz; Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi çalışmalarını daha aktif bir şekilde yapmalıdır. Zeytinyağının sağlığa yararları basın yayın aracılığıyla anlatılmalıdır. Belediyelerin ve sivil toplum kuruluşlarının dağıttıkları gıda paketlerinin içerisinde mutlaka zeytin ve zeytinyağına yer verilmelidir. Kamu spotları ile zeytin ve zeytinyağının faydaları, sağlığa katkıları anlatılmalıdır. Uluslararası ziraat, tarım, gıda fuarlarında zeytin ve zeytinyağının tanıtımı aktif olarak yapılmalıdır. Lisanslı depoculuk çalışmaları daha iyi şekilde yürütülmeli ve üreticinin korunması sağlanmalıdır. AR-GE çalışmaları ile kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimi sağlanmalıdır. Zeytin üreticileri düzenlieğitilmeli ve verim artırıcı çalışmalar konusunda bilgilendirme yapılmalıdır. Zeytinyağı orijinal ambalajlarda satışa sunulmalıdır.”

En Çok Aranan Haberler