ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Başar, kredi kartları ile ilgili sorunları aza indirmek için dikkatli harcama yapılmasını tavsiye etti.
Yrd.Doç.Dr. Mehmet Başar, hayatın önemli parçalarından biri haline gelen ve dünyanın her yerinde milyonlarca mağazadan nakit kullanmadan alışveriş yapabilmeye ve internetten siparişe imkan veren kredi kartları hususunda vatandaşları uyardı. Alışveriş ve nakit çekimlerinde uygulanan faizlerin yüzde 7.5 ile yüzde 10 arasında değiştiğini ve bu oranların yıllık birleşik faizlerinin yüzde 200'leri bulduğunu belirten Başar, bileşik faizlerin bu rakamları bulmasının kredi kartının kullanıcılar açısından maliyetini yükselttiğini söyledi.
Kredi kartı ödemesinin son gün yapılması durumunda, hesap kesim tarihi ile son ödeme tarihi arasında geçen süre içerisinde kullanıcıların toplam borcu üzerinden faiz kesintisi yapıldığını vurgulayan Başar, aslında toplam borç üzerinden değil, kalan borç üzerinden faiz kesintisi yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Bankaların kendi kartlarına ilişkin müşteri seçiminde hedef kitle olarak daha çok belli bir işyerinde çalışan kişileri tercih ettiğine işaret eden Başar, "Çoğu zaman kullanıcıların talebi olmaksızın işyerlerinden sağlanan çeşitli bilgilerle kredi kartları adreslere gönderiliyor ve ihtiyaç olmadan insanlar kredi kartı kullanımına özendiriliyor" dedi.
Başar, kredi kartı sözleşmesinde bulunan maddelerin mutlaka okunması gerektiğini kaydederek, şunları söyledi:
"Kredi kartları tüketiciyi para harcamaya yönelttiği için kullanırken dikkatli davranmak, bu konuda bilgi sahibi olmak ve belirli bir bütçe doğrultusunda harcama yapmak, sonradan zor durumda kalmanızı önleyecektir. Rakamlar büyüdükçe borç, kar topu etkisiyle daha da büyüyebiliyor. Alışverişten dolayı yapılan harcamaları ödenmeyen kısmı için toplam borç üzerinden faiz alınıyor, hiç ödenmemesi durumunda dönem faizi ve gecikme faizi alınıyor. Ayrıca, nakit çekimlerinde, nakit avans ücretinin yanında çekilen tutar üzerinden faiz alınıyor. Limit aşılmışsa, limit aşım ücreti alınıyor. Bunun için harcamalarda çok dikkatli olunması gerekiyor. Fakat bunlar bankalara göre değişiklik gösteriyor. Özellikle internet üzerinden yapılan alışverişlerde kredi kartı numarasını verirken, sanal klavyenin kullanılması gerekiyor, hatta bankaların çıkarmış olduğu belli limitteki sanal kredi kartları tercih edilmelidir. Kredi kartı, kullanıcılar açısından maliyeti oldukça yüksek bir finansal kurumdur. Sadece alışveriş maksadıyla kullanıldığında ve zamanında borcun tamamının kapatılması halinde, son derece çağdaş bir ürün olmakla birlikte, milli geliri bizim gibi düşük olan ülkelerdeki kullanıcılar açısından ise oldukça riskli bir ürün."
Kredi kartının en çok kullanıldığı alanların başında giyim ve gıdanın geldiğini söyleyen Başar, toplumun yüzde 70'inde kredi kartı bulunduğunu ve bu rakamın her geçen gün arttığını sözlerine ekledi.