ORDU (A.A) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için vatandaşların desteğinin alınması gerektiğini belirterek, ''Şunu açıkça söyleyeyim; biz vatandaşımıza daha kolay ulaştığı bir sağlık hizmeti sunuyoruz. Vatandaşımız da bundan çok memnun ama üzülerek ifade etmek gerekir ki her toplumda olduğu gibi bizim toplumumuzda da 'maganda' ruhlu insanlar var'' dedi.
Bakan Akdağ, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Ordu'da valiliği ziyareti sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.
Türkiye'de sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik bir dizi tedbir alındığını ve alınmaya da devam edildiğini belirten Akdağ, bütün hastanelerin acil servislerinde video kameralı sistemlerin olduğunu, bu sistemleri daha da iyileştireceklerini söyledi.
Akdağ, video kameralı sistemlerin yanı sıra güvenlikle ilgili personel sayısını da artıracaklarına dikkati çekerek, böyle bir şiddet tavrını kesinlikle tasvip etmediklerini söyledi. 'Şiddete Sıfır Tolerans' adı altında yeni bir kampanya başlatacaklarını ifade eden Akdağ, özellikle acil servislerde bununla ilgili önlemleri genişlettiklerini belirtti. Akdağ, şunları söyledi:
''Şunu açıkça söyleyeyim; biz vatandaşımıza daha kolay ulaştığı bir sağlık hizmeti sunuyoruz. Vatandaşımız da bundan çok memnun ama üzülerek ifade etmek gerekir ki her toplumda olduğu gibi bizim toplumumuzda da 'maganda' ruhlu, kaba tabiatlı insanlar var. Bunların sayısı çok az. Yani Türkiye'de acil servislere başvuran vatandaş sayısı 10 milyonlarca. 10 milyonlarca başvuru içerisinde nadiren de olsa böyle şiddete başvuran insanlar olabiliyor. Tabi ki bunları da adalete de teslim ediyoruz. Nitekim içlerinde ceza alanlar da var.''
-''Devlet hastanelerinde çalışan doktorlar'' -
Bakan Akdağ, yayımladıkları kanun hükmünde kararname ile devlet hastanelerinde çalışan doktorların artık dışarıda bir alanda çalışma olanaklarının olmadığını dile getirdi. Sağlık Bakanlığına bağlı çalışan doktorların bir tercih yapma zorunluluklarının olduğunu vurgulayan Akdağ, ''Ya Sağlık Bakanlığını tercih edecekler ya da özel sektörü tercih edecekler. İkisinde birden çalışmak artık yok. Zaten eski kanunda da yoktu ama ortaya bir takım farklı mahkemelerin kararları çıktı. Kafalar karıştığı için bu kanunu tabiri caizse yeni ir bakışla tekrar düzenlemiş olduk'' diye konuştu.
Üniversite hastanelerinde çalışan öğretim üyelerinin de yeni kararname ile bir seçim yapacaklarını belirten Akdağ, ''Onlara bu geçiş dönemi düzenlemesi olarak isterlerse iki yıl ücretsiz izin veriyoruz. Üniversiteden ayrılıp ücretsiz izin yapıyorlar. Bu izinde de mesleklerini icra edebiliyorlar. İki yıl içinde de isterlerse üniversiteye dönüş yapabiliyorlar. Ya da üniversitede çalışırken dışarıda da çalışacaklarsa, o zamanda yeni çıkan kararname hükmüne göre sadece araştırma ve eğitim hizmetlerinde görev alabiliyorlar. Döner sermaye işletmelerine bağlı araştırma uygulama hastanelerinde görev yapamıyorlar'' değerlendirmesinde bulundu.