Akdeniz'de 700'e yakın göçmen taşıyan geminin batmasının ardından, Avrupa Birliği'nin (AB) kaçak göçle mücadele etmesi yönündeki baskılar da artıyor.
İtalya açıklarında batan gemiden yalnızca 28 kişi kurtarıldı ve çıkarılan ceset sayısının ise 24 olduğu belirtildi.
İtalya Başbakanı Matteo Renzi, deniz yoluyla göçe karşı mücadelede AB'nin harekete geçmesi çağrısında bulundu.
İnsan kaçakçılığını "tüm kıtamızın vebası" olarak tanımlayan Renzi konunun bir zirvede ele alınması gerektiğini belirtip 'Avrupa'nın dayanışmadan yoksun olmasından' yakındı.
Boyu 20 metre olan ve 700'e yakın kaçak göçmen taşıyan gemiden yalnızca 28 kişi kurtarıldı.
Bu yılın başından bu yana Akdeniz'de ölen göçmen sayısının ise 1500'ü bulduğu belirtiliyor.
İnsan tacirleri, Libya'daki siyasi krizin yarattığı şiddet ortamı ile Afrika ve Orta Doğu'daki ekonomik zorluklardan kaçanları Avrupa'ya ulaştırma vaadiyle tekne ve gemiler aracılığıyla Akdeniz'e sürüklüyor.
TIKLAYIN: AKDENİZ'DE YÜZLERCE KAÇAK GÖÇMEN TAŞIYAN GEMİ BATTI
İtalya Başbakanı Renzi, asıl sorunun Libya'daki durum olduğunu belirtti ve deniz yoluyla İtalya'ya giden kaçak göçmenlerin yüzde 90'ının çıkış noktasının da Libya olduğunu ifade etti.
Renzi, meselenin daha çok kurtarma teknesi sağlanması değil, kaçak göçmen taşıyan gemilerin yola çıkışının engellenmesi olduğunu kaydetti.
TIKLAYIN: AVRUPA GÖÇMEN KRİZİNİ NEDEN ÇÖZEMİYOR?
Bazı İtalyan siyasetçilerin çözüm olarak deniz ablukası fikrini öne sürmesi üzerine Renzi, göçmenlerin kurtarılması için daha çok gemi konuşlandırılabileceğini dolayısıyla da bu yöntemin yalnızca kaçakçılara yarayacağını söyledi.
'Avrupa'da dayanışma'AB'nin kaçak göçmenleri ele almak üzere bir zirvede buluşması çağrısında bulunan Renzi, "Böylesi bir trajedi karşısında Avrupa'nın daha önce gösterdiği dayanışma ruhunu şimdi göstermemesi düşünülemez" diye devam etti.
İtalya Başbakanı, "Denizdeki acil durumlarla ilgili yalnız bırakılmak istemiyoruz, insan kaçakçılığının önlenmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.
Başbakan Renzi, insan kaçakçılığını da "kıtamızın vebası, 21'inci yüzyılın köleliği" olarak tanımladı.
Avrupalı liderlerden de kaçak göçle mücadeleye ilişkin açıklamalar geldi.
BBC'ye konuşan Malta Başbakanı Joseph Muscat, "Eğer Avrupa, uluslararası toplum görmezden gelmeye devam ederse, tarih, bu yüzyıl ve önceki yüzyıldaki soykırımları görmezden gelen Avrupa'yı nasıl yargıladıysa biz de aynı şekilde yargılanırız" dedi.
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da "Bu olay, Akdeniz'de duyduğumuz sayısız insanlık trajedilerinin bir diğeri… Kelimeler artık faydasız" diye konuştu.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, "Avrupa daha fazlasını yapabilir ve yapmalıdır da. Sorumluluktan kaçan ülkelerin sayısı bir utanç ve başarısızlığında itirafıdır" dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, "kaybedilen hayatlar dünyayı dehşete düşürüyoz" dedi ve önceliğin 'insan ticaretinden faydalanan suç çeteleriyle mücadele' olduğunu söyledi.
AB liderlerinin Lüksemburg'da Pazartesi günü yapacakları zirvenin gündemine kaçak göçle mücadele de eklendi.
Mare Nostrum'un iptaliAB, kaçak göçmenlerin kurtarılması için oluşturulan Mare Nostrum programının geçen yıl sona ermesinden bu yana eleştiriliyor. Bazı AB üyesi ülkeler programın maliyetini karşılayamadıklarını söylemiş ve kaçak göçmen sayısının artmasına neden olduğu yönündeki endişelerini dile getirmişti.
AB geçen yıl Mare Nostrum'un iptalinden sonra daha kısıtlı sınır kontrolleri sağlayan Triton adlı programı uyguluyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Başkan Antonio Guterres, "Bu felaket, denizde daha sıkı bir kurtarma operasyonunun yeniden başlatılmasının ne kadar acil öneme sahip olduğunu gösteriyor" dedi.
Gemi, Lampedusa Adası'nın 210 kilometre açıklarında Libya karasularında gece yarısı alabora oldu.
Yaklaşık 700 göçmen taşıyan geminin batmasıyla denizden çıkarılan ceset sayısının ise 24 olduğu belirtildi.
UNHCR, batan gemideki can kayıplarının kaçak göçmenlerin Avrupa'ya yolculuğunda yaşanan en büyük kayıp olabileceğini ifade ediyor.
Gemideki göçmenlerin, yakınlarından geçen 'King Jacob' adlı Portekiz bandıralı ticari gemini dikkatini çekmek için hızla hareketlendiği ve ani hareketlenme nedeniyle de geminin alabora olduğu bildiriliyor.
Gemiden kurtulan ve Sicilya'da Cannizzaro Hastanesi'ne kaldırılan bir kişi, gemide yaklaşık 950 kişi olduğunu söyledi fakat bu rakam henüz teyit edilemedi. Hastanedeki yaralı ayrıca çoğu kişinin güvertenin altında kilitli tutulduğunu ve çıkmalarına izin verilmediğini söyledi.
UNHCR, geçen hafta yaklaşık 13.500 kaçak göçmenin İtalyan sularından geçtiğini duyurdu.
Geçen sene tehlikeli deniz yolculuğuyla İtalya'ya geçenlerin sayısının da 170.000 olduğu, binlerce kişinin de öldüğü belirtildi.