ANKARA (İHA) - Türbana hapis cezası getirilmesinin yolunu açan yasa konusundaki tartışmalar, Adalet ve Kalkınma Partisi'nde (AK Parti) rahatsızlığa yol açtı.
TBMM Genel Kurulu'nda verilecek önerge ile yasada değişikliğe gitmeyi planlayan AK Parti, tartışmaların 'türbana' indirgenmesinin tabanı olumsuz yönde etkileyeceği endişesini taşıyor. AK Parti'yi sıkıntıya sokan metnin, ünlü hukukçu Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer'in başkanlığındaki bir ekip tarafından hazırlandığı, hükümetin de sözkonusu metinde hiçbir değişikliğe gitmeden Meclis'e sevkettiği ortaya çıktı. Konunun 'başörtüsü' ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını belirten TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, "Yapılan değerlendirmeler tamamen şeytanca" tepkisini gösterdi.
TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçen ve yeni TCK'nın 'Şapka, Türk harfleri ve giyilmesi yasak kisveler' başlıklı maddesinde yer alan 'Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Yasa'nın türbanlı öğrencileri de kapsayacağı yönündeki tartışmalara son noktayı TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu koydu. İHA'ya bir açıklama yapan Kuzu, türban yasağının madde kapsamında değerlendirilmesi durumunda yasağa uymayanların 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabileceği yönündeki iddiaları 'deli saçması' olarak nitelendirdi. Türk Ceza Kanunu (TCK)'nun yeniden dizayn edildiği sırada maddelerin de tekrar gözden geçirildiğini belirten Kuzu, bu bağlamda Devrim Kanunu ile ilgili bir maddede değişikliğe gidildiğini hatırlattı.
Devrim Kanunu'nda yer alan 'bazı kisvelerin giyilemeyeceğine' dair maddelerin yeni yasaya eklendiğini ifade eden Kuzu, "Şapka giymeyenlere zaten ceza veriliyordu. Şimdi bazı kisveleri giyenlere de ceza gelecek. Bu yasanın kapsamında başörtüsü yok. Şeytanca bir yorum. Başörtüsüyle uzaktan yakından hiçbir ilgisi yok. O dönemde din adamlarının giymesi gereken feslerin sadece camilerde giyilebileceği sayılmış. Başörtüsü bu kapsama alınmamış. Getirilen kapsam yorumlanacaksa imam, müezzin gibi din adamlarının dini kıyafetleriyle ibadethane dışına çıkmaları halinde cezai yaptırım geliyor. Önceden sadece disiplin soruşturması açılıyordu. Artık hapis cezası da geliyor" diye konuştu.
Yasanın başörtüsüyle ilgisinin olmamasına rağmen bu şekliyle yürürlüğe girmesine karşı çıkan Kuzu, "CHP'liler çok direttiği için bu yasa komisyondan geçti. 375 maddelik bir kanun. Anlaşamadığınız zaman 20 maddeyi geçiremezsiniz. Mutabakat metni getirilerek bu yasa çıktı" savunmasını yaptı. Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceği Hakkındaki Kanunun 1926 yılında çıktığını hatırlatan Kuzu, yasanın başörtüsüyle ilişkilendirilmesini 'deli saçması' olarak nitelendirdi. "Şapka Kanunu'nun içine başörtüsünü sokabilir misiniz?" diye soran Kuzu, "Biz herşeyin farkındayız. Ancak özgürlükler noktasında hükmün genişletilmesi yanlış" dedi. Kuzu, CHP'lilerin komisyon toplantılarında 'Bu yasanın başörtüsüyle ilgisi yok' görüşünü savunduklarını da açıkladı. Kuzu, tasarının hükümet tasarısı olarak Meclis'e sevkedildiğini hatırlatarak, şunları söyledi:
"1970'lerden bu yana üzerinde çalışılan bir konu. Sulhi Dönmezer başkanlığındaki bir ekip tarafından hazırlanan bir metin. Hükümet de orijinal metne dokunmadan Meclis'e göndermiş".