HABER

AKP ve MHP türban için destek temaslarına başladı

ANKARA (ANKA) - AKP ve MHP, dün üzerinde uzlaşılan anayasa değişikliği ve YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesi konusunda destek turlarına çıktı.

İlk görüşme, DSP ile gerçekleşti. Dün üzerinde uzlaşılan değişiklik teklifinde, Prof. Ergun Özbudun'un uyarılarının ardından anayasanın 42'nci maddesine "yüksek öğrenim" ifadesini koyan AKP ve MHP, DSP'den umduğunu bulamadı.

Üniversitelerde türban serbestisi için dün Anayasa'nın 10 ve 42. maddeleri ile YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesinde değişiklik yapmak üzere uzlaşan AKP ve MHP bugün de Meclis'te destek turlarına çıktı. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal'dan oluşan heyet, DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit'le görüştü. DSP'li milletvekillerinin, yaklaşık 20 dakika süren görüşmenin ardından yaptıkları açıklamada, AKP ve MHP tarafından sunulan anayasa değişikliği ve yasa değişikliği tekliflerini değerlendireceklerini ve Genel Başkan Zeki Sezer'e sunacaklarını kaydetti. Tayfun İçli, "Değerlendirdikten sonra nihai görüşümüzü kamuoyuyla paylaşacağız. Ancak DSP inançlara saygılı laiklik ilkesine sadık bir tavır içindedir, bu konunun da aceleye getirildiğini düşünüyoruz" dedi.

-ANAYASANIN 42'NCİ MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK-

Görüşmenin ardından AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da yaptığı açıklamada, DSP'den anayasa değişikliği ve yasa değişikliğine destek istediklerini belirterek "Umudumuz, DSP'nin pozitif katkısıyla Türkiye'nin 30 yıldır devam eden bu sorununu çözüme kavuşturmak" diye konuştu. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bozdağ, 42'nci maddede bugün gerçekleştirilen değişiklik hakkında bilgi verdi. Dün AKP ile MHP'nin açıkladığı metinde yer alan Anayasa'nın 42'nci maddesinin yeni bir şey getirmediğini kaydeden Bozdağ, şunları söyledi:

"Bizim getirdiğimiz, sadece yüksek öğrenimde yaşanan bu sorunun çözümüne somut bir katkı. Anayasa ve yasalarda değişiklikle sorunun çözümüne yardımcı olmaktır. Fakat bu konu kamuoyu tarafından farklı algılanıyor, farklı noktalara çekildi. Bizim iyi niyetli çalışmalarımız istismar edilmeye başlayınca, biz niyetimizin ne olduğunu anayasanın ilgili maddesine açık açık yazma gereği duyduk. Bu müşterek bir yazmadır."

Bozdağ, değişiklik teklifinde yapılan yeni düzenlemeyi ise "Anayasanın 42'nci maddesinin 6'ncı fıkrasından sonra gelmek üzere ilave edilmek istenen fıkra, kanunda, açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkının kullanılmasından mahrum edilemez. Bu hakkın kullanılmasının sınırları, kanunla düzenlenir" sözleriyle açıkladı.

En Çok Aranan Haberler