AK Parti'nin Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'nun Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını 'hedef gösterme' olarak nitelediğini hatırlatarak, "Eleştiri hakkını tehdit, husumet, hakaret ve hedef gösterme olarak değerlendirmek kabul edilemez" dedi.
Fırat, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Başbakan Erdoğan'ın 'Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararı yüzkarasıdır' sözlerinin ardından yaşanan tartışmaları değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'nun Başbakan Erdoğan'a yönelik eleştirilerine cevap veren Fırat, cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve buna bağlı olarak Anayasa Mahkemesi kararının bir bütün olarak ele alınıp değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Fırat, mahkemenin karar sürecinde hukuku ve Yüce Mahkeme'yi etki altına alma ve hatta bunu tehdit etme noktasına kadar getirenlerin malum olduğunu söyledi. Ana muhalefet lideri Deniz Baykal'ın 'Anayasa Mamkemesi 367'ye gerek yok derse çatışma çıkar' sözlerinin halen hatırlarda olduğunu ifade eden Fırat, Baykal'ın bu sözlerinin doğrudan mahkemeyi ve mahkeme üyelerini hedef alan açık ve net bir tehdit olduğunu kaydetti.
Hukukun üstünlüğü ve mahkeme kararlarının bağlayıcılığı prensibinin Başbakan'ın açıklamalarında hiçbir şekilde tartışma konusu yapılmadığını dile getiren Fırat, tam tersine hukukun üstünlüğü ve yargının tarafsızlığının savunulduğunu, vazgeçilmezliğinin vurgulandığını ifade etti. Fırat, "Hiçbir kurum ve kişi, karar ve işlem demokrasilerde eleştiri üstü tutulamaz.
Yasama ve yürütme erkleri kararlarından dolayı nasıl eleştirilebiliyorsa yargı erkinin kararları da eleştireye açıktır. Bu eleştiri hakkını tehdit, husumet, hakaret ve hedef gösterme olarak değerlendirmek kabul edilemez. Kaldı ki bu süreçte alınan kararlar kesin olarak hukukçular ve siyaset bilimciler tarafından bugün eleştirildiği gibi gelecekte de tartışma konusu olacaktır ve kararı tarih verecektir" şeklinde konuştu.
Millet adına hareket eden ve karar verenlerin her hareket ve kararlarının eleştiriye açık olmasını, demokrasinin vazgeçilmez olmazsa olmazlarından gördüklerini belirten Fırat, millet adına hareket eden ve karar verenlerin hareket ve kararlarının kamu vicdanında makes bulması gerektiğini ifade etti. Fırat şunları kaydetti:
"Yüce Mahkeme'nin kararını savunmasını anlayış ve saygı ile karşılıyor, eleştiri hakkının kullanılması hususunda aynı anlayış ve saygıyı beklemenin de en tabii hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Yüce Yargıtay'ın içtihatları da bu görüşlerimizi desteklemekte ve millet adına hareket eden ve karar verenlerin en ağır şekilde eleştirilmesinin hakaret suçunu içermeyeceğini belirtmektedir."
Fırat, muhalefet liderlerinin Anayasa Mahkemesi'nin açıklaması üzerinden siyasi rant elde etmeye çalışmasını talihsiz bir fırsatçılık olarak değerlendirdiklerini de sözlerine ekledi.
İHA