ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, 'Yolsuzlukla Mücadele Kurulu Kurulması' için TBMM Başkanlığı'na bir yasa teklfi verdi.
Teklif 'yolsuzlukla mücadelenin bir devlet politikası haline gelebilmesi için hukuki düzenlemelerin yapılması, yolsuzluğun önüne geçilebilmesi, bu konun ile ilgili olarak kamu görevlilerinin davranış ilkelerinin belirlenmesi ve uygulamayı gözeterek Yolsuzlukla Mücadele Kurulu'nun kurulmasını hedefliyor.
10 maddelik teklif, yolsuzlukla mücadelede, genel ve katma bütçeli idareler, kamu iktisadi teşebbüsleri, döner sermayeli kuruluşlar, mahalli idareler ve bunların birlikleri, kamu tüzel kişiliğine haiz olarak kurulan üst kurul, kurum, enstitü, teşebbüs, teşekkül, fon ve sair adlarla kurulmuş bulunan bütün kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan, yönetim ve denetim kurulu ile kurul, üst kurul başkan ve üyeleri dahil bütün personeli kapsıyor.
Kurul üyelikleri için Bakanlar Kurulu tarafından üye sayısının üç katı oranında göstereceği adaylar arasından bakanlık görevi yapmış olanlardan 1, il belediye başkanılğı yapmış olanlardan 1, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyeliği görevlerinde emekliye ayrılanlar arasından 3, müsteşarlık, büyükelçilik, valilik, bağımsız ve düzenleyici kurul başkanılğı görevlerinde bulunmuş veya bu görevlerden emekliye ayrılanlar arasından 3, üniversitelerde rektörlük veya dekanlık görevlerinde bulunmuş öğretim üyeleri veya bunların emeklileri arasından 2, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında en üst kademe yöneticiliği yapmış olanlar arasından 1 olmak üzere toplam 11 kişi TBMM tarafnıdan seçilecek.
Dolayısıyla Kurul 11 üyeden oluşacak ve seçim sonrasında başkanını da arasından seçecek. Üyelerin görev süresi 4 yıl olacak. Süresi dolar üyeler Bakanlar Kurulu'nca seçilebilecek. Kurul üyelerinin görev süresi dolmadan görevlerine son verilemeyecek. Ancak üyeler, ciddi bir hastalık veya sakatlık nedeniyle iş görememeleri veya atamaya ilişkin şartları kaybetmeleri halinde, atandıkları usule göre süresi dolmadan görevden alınacak.
Üyeler görevi kötüye kullanmaktan veya yüz kızartıcı bir suçtan mahkum olmaları halinde ise Başbakan onayıyla görevden alınacak. Görevden alma nedeniyle veya süresi dolmadan herhangi bir sebeple boşalan kurul üyeliklerine bir ay içerisinde Bakanlar Kurulunca yeniden atama yapılacak. Bu şekilde atanan üye, yerine atandığı üyenin görev süresini tamamlayacak.
Kurul Başkanın daveti üzerine en az 6 üyeyle toplanacak. Üye tam sayısının salt çoğunluğunun aynı yöndeki oyu ile karar verir. Kurul ayda 4 defa toplanacak. Arka arkaya üç toplantıya veya bir yıl içinde toplam on toplantıya katılmayan üyeler istifa etmiş sayılacak. Kurulun sekreterya hizmetlerini Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü yerine getirecek. Kurul Başkan ve üyelerine Harcırah kanunu hükümleri saklı kalmak şartıyla fiilen görev yapılan her gün için 3 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda huzur hakkı ödenecek. Kurulun görevleri ise şunlar olacak:
"Yolsuzluk ve rüşvetle mücadeleyi esas alarak, bu konuda her türlü çalışmayı tek elden düzenleyip, denetlemek ve önlemleri geliştirmek, gerekli hukuki düzenlemeleri yapmada danışmanlık yapabilmek, soruşturmalar yapıp hızlı bir şekilde yargıya intikal ettirmek, denetim kurumları ve birimleri arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, denetim standartlarını belirlemek, denetimde karşılaşılan sorunlara çözüm üretmek, gerektiğinde ilgili kuruluşlara tavsiyelerde bulunmak, her türlü yakınma ve ihbarı dinlemek, yolsuzlukları araştırmak..."
Kurul ayrıca, kendisine yapılan şikayetleri ihbarları 3 ay içinde sonuçlandıracak. Gerektiğinde Cumhuriyet Savcısına suç duyurusunda bulunacak. Konuyla ilgili kesinleşen kararlar resmi gazetede yayımlanacak. Kurul istediği yerden istediği bilgileri de alabilecek.