HABER

AKP'li Şimşek: "Türkiye daha az etkilenir"

Merrill Lynch Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Makro Ekonomik Araştırmalar Bölümü eski başkanı, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek, dünya
piyasalarındaki dalgalanmaya ilişkin olarak, "Dışarda esen ciddi bir fırtına var" dedi.

Türkiye'nin dünya ile entegre bir ülke olduğu için bu türbülanstan etkilenmesini doğal karşılamak gerektiğine işaret eden Şimşek, "Geçmişe oranla Türkiye'nin temelleri çok daha sağlam" dedi.

Şimşek, gazetecilerin soruları üzerine, uluslararası piyasalarda çok ciddi bir türbülans olduğunu belirterek, özellikle ABD'deki konut piyasasının riskli kredi segmentinde olduğunu ve ciddi sorunlar bulunduğunu söyledi.

Mehmet Şimşek, şöyle konuştu:

"Konut piyasası kredileri üzerinde birtakım türev enstrümanlar var. O türev enstrümanların işlem gördüğü piyasalarda ciddi sorunlar var. O sorunlar diğer piyasalara yansımaya başladı. Dolayısıyla bu da Türkiye'yi etkiliyor. Şöyle; bu enstrümanlara yatırım yapan birtakım fonlar o enstrümanlarla ilgili likiditenin bittiği piyasalarda, tabii ki bir de para çıkışları var o fonlardan. O para çıkışlarını karşılamak için bizim gibi henüz daha fazla likit, gelişmekte olan piyasalardan da para çekişi bir miktar var. Onun Türkiye'ye yansıması var."

Şimşek, Türkiye'deki yabancı çıkışlarının da likidite ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğunu belirtti.

"TÜRKİYE BOYUTUNDA CİDDİ BİR SORUN GÖRMÜYORUM"

"Bu tür uluslararası şoklardan, türbülanslardan biz etkileniriz" diyen Mehmet Şimşek ama geçmişe oranla Türkiye'nin temellerinin çok daha sağlam olduğunu, geçmişe oranla daha az etkileneceğini vurguladı.

Mehmet Şimşek, Türkiye'nin net dış borcunun milli gelire oranının yüzde 5-6 civarında, ayrıca rezervlerinin son derece iyi durumda olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla Türkiye'nin temelleri daha sağlam. Ama, uluslararası piyasalara biz de entegre olmuş durumdayız. Tabii ki, orada olan birtakım olaylar bizi de fazlasıyla etkileyebiliyor. Olaya o çerçeveden bakmakta yarar var. Ben tabii ki dışarıdaki bu sorunun ciddi olduğu kanısındayım. Şu aşamada ne zaman biter ne şekilde biter, bir öngörüde bulunmak da zor. Çünkü uluslararası piyasalarda o piyasalarla ilgili bir güven bunalımı yaşanıyor. O da likidite sorununu beraberinde getiriyor. Merkez bankaları çok ciddi likidite sağlamaya başladılar. Ama, bu geçici bir likiditedir. Özellikle ABD açısından konuşuyorum, asıl olan faizlerin inip daha kalıcı likiditenin sağlanması.

Türkiye boyutuyla baktığınız zaman yeni, güçlü bir hükümetimiz var. İyi bir reform programımız var. Türkiye boyutunda ben ciddi bir sorun görmüyorum. Dışardaki türbülanstan bizim de etkilenmemizi doğal karşılamamız lazım. Çünkü, biz dünya ile entegre olmuş bir ülkeyiz."

"KIRILGANLIK..."

Gelişmiş piyasalarda başlayan türbülansın Avrupa ve Japonya'ya kadar sıçradığını anlatan Mehmet Şimşek, bazı ülkelerde sorun olmamasına rağmen likidite ihtiyacını karşılamak için yabancıların çıktığını belirtti.

Türkiye'de ilk aşamada özellikle bono ve döviz piyasasında bir sorun yaşanmadığını ifade eden Şimşek, borsanın reel ekonomiyi az etkileyen bir unsur olduğunu, reel ekonomiyi "döviz ve faizin" etkilediğini söyledi.

Şimşek, "O perspektiften bakınca ilk günlerde Türkiye son derece az etkilendi. Şu anda Türkiye biraz daha etkilenmeye başladı. Çünkü, türbülansın dışardaki boyutu büyüdü ve bize yansıması daha derin oluyor" dedi.

Mehmet Şimşek, bu durumun Türkiye'yi önümüzdeki günlerde daha ciddi etkileyip etkilemeyeceği sorusunu şöyle yanıtladı:

"Biz doğru politikaları uygulamaya devam edeceğiz. Temeller sağlam. Dışarda esen ciddi bir rüzgar var, fırtına var. Bizi de etkiliyor. Biz de gelişmekte olan önemli piyasalardan, dünya ile entegre olan piyasalardan biriyiz. Bizi etkiliyor olmasını makul karşılamak lazım. Burada hükümet olarak görevimiz, bu kırılganlığı en aza indirmek. Bu konuda da epey bir çaba yaşandı. Önümüzdeki dönemde de yapacağımız reformlarla bu tür şoklardan daha da az etkilenecek, daha sağlam bir yapıyı ortaya koymamız gerekiyor."

AA

En Çok Aranan Haberler