HABER

Akupunktur genelgesi

ANKARA (İHA) - Türkiye'de akupunktur tedavisinin bilimsel yöntemlerle yapılması ve bu tedavinin uygulandığı özel sağlık kuruluşlarının açılmasına, çalışmasına ve denetlenmesine ilişkin esasları düzenlemek amacıyla hazırlanan "Akupunktur Tedavisi Uygulanan Özel Sağlık Kuruluşları İle Bu Tedavinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik kapsamında bulunan sağlık kuruluşlarının faaliyet alanları, hizmet alt yapı özellikleri ile hizmet veren sağlık ekibinin yapısına göre ünite, merkez ve muayenehanelerde istenilen özellikler tanımlandı.

Bu arada, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar imzasıyla 81 ilin sağlık müdürlüğüne gönderilen genelge ile, yönetmelik kapsamında bulunan özel sağlık kuruluşlarının bünyelerinde bulunduracakları asgari araç-gereç, tıbbi malzeme, donanım, personel sayısı ve niteliği, her türlü kayıt defteri, formlar ve sağlık kuruluşlarının bildirimleri açıklandı. Genelgede, yeni yönetmeliğe göre akupunktur tedavisi yapan sağlık kuruluşlarına en az bir hemşire çalıştırma zorunluluğu getirildiği belirtildi. Sözkonusu genelgede ayrıca şu görüşlere yer verildi:

İZLENEN HASTALARIN KAYITLARI MUTLAKA TUTULACAK "1- Yönetmelikte belirtilen merkez, ünite ve muayenehanelerde asgari malzeme ve donanım bulundurulur. Bu listede bulunan hasta muayene yatağı, elektrikli stimülatör, akupunktur iğnesi ve dedektör haricindeki malzemelerin ünite olarak bünyesinde bulunduğu sağlık kuruluşunda birer adet bulunması yeterlidir.
2- Yönetmelikte belirtilen merkez, ünite ve muayenehanelerde belirtilen asgari ilaç listesinde bulunan ilaçlar bulundurulur.
3- Sağlık kuruluşunda yapılan teftiş ve denetimlerin kayıt edildiği, içeriği belirtilen teftiş ve denetim defteri bulundurulur.
4- Yönetmelikte belirtilen merkez, ünite ve muayenehanelerde belirtilen hasta gözlem ve muayene formunun bulundurulması ve bu forma göre izlenen hastaların kayıtlarının ve izlem sonuçlarının yazılması gerekmektedir.
5- Yönetmelikte belirtilen merkez, ünite ve muayenehanelerde en az bir yardımcı sağlık personeli olarak hemşire ve/veya sağlık meslek lisesi mezunu sağlık memuru bulunmalıdır.

Yönetmelik çerçevesinde iliniz düzeyinde akupunktur tedavisi uygulamak amacıyla kurulan sağlık kuruluşları ile ilgili işlemlerin yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde hassasiyetle yürütülmesi ve genelgenin ilgili özel sağlık kuruluşlarına tebliği hususunda gereğini rica ederim".

En Çok Aranan Haberler