İSTANBUL (İHA) - Afet planlaması çalışmaları kapsamında "Bir Nefes İçin" sloganıyla yola çıkan Arama Kurtarma Derneği (AKUT) TIR'ı, Türkiye'yi adım adım dolaşıyor.
"Önlemler, Hazırlık, Müdahale ve İyileştirme" olarak bölümlenen afet planlaması çalışmalarının en önemli ve temel unsurları olan "önlemler" ve "hazırlık" aşamalarına dikkat çekmek ve toplumu afet planlaması konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla hazırlanan özel donanımlı TIR, "Bir Nefes İçin - AKUT Anadolu ile Kucaklaşıyor" sloganıyla 8 Nisan 2004'te İstanbul Taksim Meydanı'ndan yola çıktı. Bütün Türkiye'yi adım adım gezecek TIR, afetlere hazırlık konularında toplumu bilinçlendirmek amacıyla söyleşi, deprem seminerleri, fotoğraf sergisi, dia gösterisi, film gösterimi, ücretsiz bilgilendirme kitabı dağıtımı, bilgilendirme filmimizin yerel televizyonlara ücretsiz dağıtımı ve çevresel faktörler, mesleki faktörler ve sigara gibi bir çok nedenle oluşabilen astım ve kronik obstruktif akciğer hastalığı için ücretsiz solunum testleri gibi çok sayıda etkinliğin gerçekleştirileceği çok zengin içerikli bir programla halkla buluşuyor.
Dört ay sürecek olan bu etkinlikte, Gezici Eğitim Merkezi haline dönüştürülen AKUT Anadolu TIR'ı, Türkiye'nin 81 iline AKUT'u ve AKUT'un 9 yıllık bilgi birikimini taşımayı hedefliyor. Çalışma programı sonunda, doğal afetler konusunda temel bir bilinç düzeyi ortaya çıkarmak, toplumu afetlere hazırlık konularının en önemli unsuru olan "önlemler" ve "hazırlık" aşamaları hakkında bilinçlendirmek ve afet öncesi, sırası ve sonrası doğru davranış şekillerini mümkün olduğu kadar çok sayıda halkla paylaşmak amaçlanıyor.
HÜKÜMETTEN DESTEK AKUT'un afete karşı bilinçlendirme amacıyla başlattığı programa, hükümet yetkilileri de destek verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Oktay Ergünay, gönderdikleri yazılarla AKUT'a desteklerini sundu.
Gönderdiği yazıda, yoğun programı nedeniyle AKUT Anadolu TIR'ı projesinin açılış törenine katılamamanın üzüntüsünü yaşadığını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Dünyada olduğu gibi ülkemizde de afetler yaşanmakta, bizleri derinden yaralayan maddi ve manevi pek çok kayba ve zarara neden olmaktadır. İnanıyorum ki halkımızın bilinçlenmesiyle alınacak temel önlemler ve zamanında yapılacak müdahaleler sayesinde bu afetlerden çok fazla zarar görmeden kurtulmamız mümkün olacaktır. Halkımızın bilinçlendirilmesi hususunda değerli katkılar sağlayacak "AKUT Anadolu TIR'I" projesinde emeği geçen herkesi tebrik eder, başarılar dileğiyle sevgi ve saygılarımı sunarım" ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanı Bülent Arınç ise gönderdiği yazıda, "AKUT Arama Kurtarma Derneği'nin Türkiye başta olmak üzere afete maruz kalan bir çok ülkede yaptığı kurtarma çalışmalarını takdirle karşılıyorum. İnsanların en çok ihtiyaç duyduğu afet zamanlarında onlara uzattığınız şefkat eliyle Türkiye'nin örnek bir sivil toplum kuruluşu olduğunuzu bilmenizi isterim. Bu zamana kadar yaptığınız anlamlı çalışmalara bir yenisini ekleyerek, hazırladığınız "AKUT Anadolu TIR'ının açılış programına nazik davetiniz için teşekkür ederim" dedi.
"İNSAN HAYATI ÖNEMLİ"
AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, insan hayatının önemine dikkat çekerek, deprem başta olmak üzere, doğal afetler için önceden önlem alınması gerektiğini söyledi. Mahruki, "Anadolu bizleri uzun zamandır tanıyor. Kimi yakından, kimi daha uzaktan. 1996 yılından bu yana, çoğuyla yollarımız bir yerlerde kesişti. Kiminin eşini, dostunu, ailesini veya okuldan arkadaşını, mahalleden tanıdığını, uzaktan akrabasını, kaybolan sevdiklerini bulduk, enkaz altından çıkardık, dağlardan indirdik, çığlardan, sellerden çekip aldık. Bazılarına yeni bir hayat armağan ettik, bazılarının da, ailelerinin son arzusu olarak geleneklerimize uygun şekilde toprağa verilmesini sağladık. Kimi ise bu haberleri yazılı, görsel, işitsel medyadan biraz şaşkınlık, biraz tebessüm ama hep koltukları kabartan bir takdir ve gurur duygusuyla izledi. Anadolu insanı bizleri evlatları, oğulları, kızları, ağabeyleri, kardeşleri, canları yerine koydu. Bizi yücelttikleri bu tertemiz yere layık olabilmek için hep daha çok çalıştık. Bütün yorgunluğumuza rağmen bize en çok mutluluk veren şey, dudaklarındaki bir hüzünlü tebessüm, gözlerindeki bir umut, sıcacık bir el ile omuzlarımıza bir dokunuş ve kelimelerle anlatılamayacak, yüreklerinden yüreğimize akan içten bir güven duygusu oldu" dedi.
Bir grup dağcının öncülüğünde kurulan AKUT'un, 1996 yılından bu yana hemen hemen yaptığı bütün etkinliklerde öncü bir kurum olarak çalıştığının altını çizen Nasuh Mahruki, AKUT'un, Türkiye'de gönüllü olarak doğal afetlerde arama ve kurtarma yapan ilk ekip olduğunu söyledi. Mahruki, "Bu görevi yurtdışında da gerçekleştiren ülkemizden çıkan ilk sivil toplum örgütü oldu, ilk kez arama ve kurtarma konusunda topluma kapsamlı eğitimler veren gönüllü ekip oldu, Bakanlar Kurulu kararıyla bu alanda "kamu yararına çalışan" belgesi alan ilk dernek oldu, Bingöl'de ağır kış koşullarının kapadığı yollarda, kar motosikleti ile köylerden yaralı ve hasta ulaşımını sağlayan ilk ekip oldu, bugüne dek 1200'ün üzerinde seminer verdi ve 60.000'den fazla insana ulaştı, yüzlerce kişiye, resmi, özel, asker ve sivil kurumlara arama ve kurtarma eğitimleri verdi" diye konuştu.
AKUT, 700'DEN FAZLA İNSANIN HAYATINI KURTARDI Mahkuri, AKUT'un bütün bunları, gönüllü olarak ve hiçbir karşılık beklemeden yaptığını ifade etti. AKUT'un bugüne dek 180'in üzerinde arama ve kurtarma etkinliği gerçekleştirdiğini ve 700'den fazla insanın hayatının kurtarılmasında veya sağlıklı yaşam koşullarına nakledilmesinde görev aldığını anlatan Mahruki, şu ifadeleri kullandı:
"Başkalarının hayatı için kendi sağlığını ve hayatını hiç bir karşılık beklemeden tehlikeye atan bir grup gencin bu özverili çabaları, kısa sürede, bir kaç kişinin hayatını kurtarmaktan çok daha öte bir sonuca ulaştı. İnsanlara, böyle bir hareketin ne kadar önemli ve değerli olduğunu ve aslında hepimizin bu toprakları hatta bu dünyayı paylaştığımız diğer insanlara, daha da geniş görebilirsek bütün canlılara karşı bir sorumluluk taşıdığını, taşıması gerektiğini gösterdi. Kendisine seçtiği misyon gereği hızlı ve dinamik bir ekip olan AKUT, bu çalışmaları büyük bir sürat ve doğrulukla yerine getirebilmek amacıyla yapılanmasını operasyonel olarak kurgulamıştır. Bugün için, 17 Ağustos Marmara Depremi'nden sonra yerel kaynaklarla oluşturulmuş pek çok ekibin varlığı ve toplumun bu tür konulara olan ilgisi, artık bu çok önemli alanın boş bırakılmadığının en önemli göstergesidir. Öncülük görevini yerine getiren AKUT'un bundan sonraki en önemli misyonu, yazılı, görsel ve işitsel medya kanallarıyla, seminerlerle, söyleşilerle, panellerle ve her türlü iletişim mecrasıyla kamuoyunu bilinçlendirmek ve afetler daha ortaya çıkmadan zararlarının azaltılabilmesine katkıda bulunmak olacaktır."
"BİR NEFES İÇİN" PROJESİ
Anadolu'da sefere çıkan AKUT TIR'ının hazırlık aşaması hakkında da bilgi veren Nasuh Mahruki, "Öncülük, yol açıcılık, ufuk açıcılık, liderlik ruhumuz her zaman olduğu gibi bu kez de bize yol gösterdi ve 2004 yılında "Bir Nefes İçin" projesini, bütün Türkiye'yi gezecek olan Fotoğraf Sergimizi, afetlere hazırlık konulu eğitim filmimizi ve yine afetlere hazırlık temalı kitapçığımızı, afetlerin zararlarının azaltılması amacıyla yılların verdiği birikimimizin ve 1 yıla yaklaşan yoğun bir çalışmanın ve emeğin ürünü olarak halka ulaştırmak üzere hazırladık" dedi.
Mahruki, bütün afet planlamalarında en önemli aşamanın, daha afet yaşanmadan başlayan zarar azaltma aşaması olduğunun altını çizerek, "Bu aşamada doğru bilgi ile hareket edilirse ve gerekli önlemler bilimin ve akılın emrettiği şekilde alınırsa, afetleri afet yapan muazzam yıkım gücü önemli ölçüde kontrol altına alınabilir ve kitlesel afete dönüşebilecek en büyük tehditler bile sadece birer doğa olayı olarak kalırlar. Afetler hakkında temel bir bilgi düzeyi yaratmak amacıyla hazırladığımız bu mütevazı çalışmalar, bu eşsiz vatan topraklarında yaşayan her bir yurttaşımızın, üzerinde yaşadığı güzelim codğrafyadaki kendine özgü riskleri ve tehditleri daha doğru olarak değerlendirmesine ve buna dönük önlemlerini alabilmesine yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır. Elinizde tuttuğunuz bu kitapçık, depremler, yangınlar, çığ ve sel gibi meteorolojik afetler, dağ ve doğa kazaları ve son dönemde ne yazık ki hayatımıza daha çok girmeye başlayan kitle imha silahları ve terör konularında doğru ve sağlıklı bir bilgi birikiminin ve doğru davranış şekillerinin sağlayacağı ön hazırlığın ve çağdaş önlemlerin, sebebi ne olursa olsun, başımıza bir afet, kaza veya istenmeyen bir olay geldiğinde, bilinçli yurttaşlar olarak hem kendimize ve sevdiklerimize hem de çevremizde yaşayan diğer insanlara çok büyük bir fayda sağlayabileceğimiz konusundaki 9 yıllık bilgi birikimimiz, deneyimimiz ve güvenimiz üzerine hazırlanmıştır" ifadelerini kullandı.
AKUT TIR'I 81 İLİ ZİYARET EDECEK AKUT TIR'ının 81 ili ziyaret edeceğini belirten Mahruki, "Anadolu insanına özenle seçtiğimiz fotoğraflardan oluşan mobil fotoğraf sergimiz, afetlere hazırlık temalı eğitim filmimiz, yine afetlere hazırlık temalı özgün kitapçığımız, depreme hazırlık seminerlerimiz ve Bir Nefes İçin TIR'ı ile ulaştırdığımız bütün bu bilgilerin ailedeki her yaştan bireylerle de paylaşılıp, onların da temel afet bilinci konularında hazır olmalarının sağlanması, istenmeyen bir olay yaşandığında hayat kurtarıcı ve zarar azaltıcı olabilecektir" dedi.
Mahruki, her ilde vatandaşlara ücretsiz solunum testleri yapılacağını da sözlerine ekledi.
8 Nisan'da Taksim'den yola çıkan AKUT TIR'ı, 19 Nisan'da Bartın'a ulaştı. Türkiye'yi karış karış dolaşan TIR'ın sonraki durakları şöyle:
"20 Nisan'da Karabük, 21 Nisan'da Kastamonu, 22 Nisan'da Sinop, 23 Nisan'da Samsun, 24 Nisan'da Ordu, 25 Nisan'da Giresun, 26 Nisan'da Trabzon, 27 Nisan'da Rize, 28 Nisan'da Artvin, 29 Nisan'da Ardahan, 30 Nisan'da Kars, 1 Mayıs'ta Iğdır, 2 Mayıs'ta Ağrı, 3 Mayıs'ta Van, 4 Mayıs'ta Hakkari, 5 Mayıs'ta Şırnak, 6 Mayıs'ta Siirt, 7-8 Mayıs'ta Bitlis, 9-10 Mayıs'ta Muş, 11-12 Mayıs'ta Bingöl, 13-14 Mayıs'ta Erzurum, 15 Mayıs'ta Bayburt, 16 Mayıs'ta Gümüşhane, 17-18 Mayıs'ta Erzincan, 19-20 Mayıs'ta Tunceli, 21 Mayıs'ta Elazığ, 22-23 Mayıs'ta Diyarbakır, 24 Mayıs'ta Batman, 25 Mayıs'ta Mardin, 26 Mayıs'ta Urfa, 27 Mayıs'ta Adıyaman, 28-29 Mayıs'ta Malatya, 30-31 Mayıs'ta Sivas, 1-2 Haziran'da Tokat, 3-4 Haziran'da Amasya, 5-6 Haziran'da Çorum, 7 Haziran'da Yozgat, 8 Haziran'da Kayseri, 9 Haziran'da Kahramanmaraş, 10 Haziran'da Gaziantep, 11 Haziran'da Kilis, 12 Haziran'da Hatay, 13-14 Haziran'da Osmaniye, 15-16 Haziran'da Adana, 17 Haziran'da Mersin, 18 Haziran'da Niğde, 19 Haziran'da Nevşehir, 20 Haziran'da Aksaray, 21 Haziran'da Kırşehir, 22 Haziran'da Kırıkkale, 23-24 Haziran'da Çankırı, 25-26-27 Haziran'da Ankara, 28 Haziran'da Konya, 29 Haziran'da Karaman, 30 Haziran-1 Temmuz'da Antalya, 2-3 Temmuz'da Isparta, 4-5 Temmuz'da Burdur, 6-7 Temmuz'da Denizli, 8-9 Temmuz'da Muğla, 10 Temmuz'da Aydın, 11-12-13-14 Temmuz'da İzmir'de, 15-16 Temmuz'da Manisa, 17-18 Temmuz'da Uşak, 19-20 Temmuz'da Afyon, 21 Temmuz'da Kütahya, 22-23 Temmuz'da Eskişehir, 24 Temmuz'da Bilecik, 25-26 Temmuz'da Yalova, 27-28 Temmuz'da Bursa, 29-30 Temmuz'da Balıkesir, 31 Temmuz-1 Ağustos'ta Çanakkale, 2 Ağustos'ta Edirne, 3 Ağustos'ta Kırklareli, 4-5 Ağustos'ta Tekirdağ."