HABER

Albright'ın 'Irak' itirafı

ANKARA (İHA) - ABD Dışişleri eski Bakanı Madeleine Allbright, ABD'nin Irak'a müdahalesinin büyük bir hata olduğunu belirterek, "ABD'li olmaktan gurur duyuyorum ama Irak'ta büyük bir hata yaptık" dedi.

Allbright, Irak'taki hatanın düzeltilmesi için uluslararası desteğe ve BM'nin yardımına ihtiyaçları olduğunu söyledi. Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Ankara Hilton Otel'de 'Yabancı yatırmcılar için uygun bir yatırım ortamının koşulları' konulu bir toplantı düzenledi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun da katıldığı toplantıda, ABD Dışişleri eski Bakanı Madeleine Allbright bir konuşma yaptı. Bugün dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan terör saldırılarının terörizmin tüm dünyanın sorunu olduğunu gösterdiğini anlatan Allbright, Türkiye'nin geçmişte bölgesinde yaşadığı anahtar rolünü gelecekte de sürdürmesinin önemine değindi. Türkiye'nin AB sürecinde kararlar verdiği bir dönemden geçtiğini belirten Allbright, bu kararların uluslararası standartlara getirilmesinin çok önemli olduğunu ve bu alanda da YASED'in üzeirne çok büyük görevler düştüğünü ifade ettti.

"ORTADOĞU'YU ORTAK HALİNE GETİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ" Konuşmasının ardından toplantıya katılanların sorularını cevaplandıran Allbright, Ortadoğu'nun kendileri için çok önemli olduğunu ancak bugüne kadar ABD'nin bu bölgeye kendi düşüncelerini empoze etmek istediği için negatif reaksiyon aldıklarını söyledi. "Bizim aslında bölgede oynamamız gereken çok önemli rol var. Ortadoğuyu ortak haline getirmeyi düşünüyoruz. Bunun için uluslararası güçlere ve dünya ülkelerinin yardımına ihtiyacımız var" diye konuşan Allbright, Irak'taki gelişmeler ile ilgili bir soruya şöyle cevap verdi:

"Ben Irak'ta kitle imha silahları olduğunu çıkarım yoluyla düşünüyordum. Gerçekte bulunmamasına rağmen bunu hala tehdit olarak görüyorum. Saddam rejiminin 11 Eylül saldırılarını düzenleyen El-Kaide'ye yardım ettiği yönünde bazı deliler var. Ancak savaş sonrası planın tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Irak'ta yüzyıllardır birbirine düşman olan Şii veKürtler birleşerek bugün ABD'yi Irak'tan çıkarmak istiyor. BM ise bu bölgede çok kayıplarla karşılaştığı için tekrar bölgeye girmek istemiyor. BM'nin bölgede varlığını devam ettirmesi durumunda ABD Irak'ta güvenliği ve istikrarı sağlayacaktır. Bugün Bağdat savaşının yıldönümü ve aynı zamanda hataların üzerinde düşünmenin de yıldönümü. Herkesin yardımı ile Irak kontrol altına alınabilir aksi takdirde bölge devletleri için de tehdit olur".

"BİZ YAPTIKLARIMIZ İÇİN DE YAPMADIKLARIMIZ İÇİN DE LANETLENİYORUZ" 'Irak halkının dramının ne zaman biteceği' yönündeki bir soruya ise Allbright, Irak'ta yaşanan trajedinin gerçek sahibinin Saddam rejimi olduğunu belirterek, ABD'nin Irak'ı seçmesinin özel bir tercih olmadığını ancak bir rejim değişikliğine de ihtiyaç olduğunu söyledi. Allbright, kendisinin bu saldırıya onay vermediğini, ancak burada yapılan büyük hatalar olduğunun altını çizerek, "Otoritenin kaybı uyum bozukluğu oluşturdu. Biz insanların demokrasiden yararlanmaları için aracı olmak istoyuruz. ABD'nin 'yanlış yaptım' demesi kolay değil. ABD'li olmaktan gurur duyuyorum ama biz yaptıklarımız için de yapmadıklarımız için de lanetleniyoruz. Irak'ta büyük bir hata yaptık. Bunu düzeltmek için uluslararası desteğe ve BM'nin yardımına ihtiyacımız var" dedi.
Irak'taki etnik sorunların 1920'li yıllardan kalan sorunlar olduğunu ve kendilerine miras kaldığını belirten Allbright, bağımsız kürt gruplarına destek vermediklerini ancak kürtlerin meşru rol alacaklarına inandıklarını söyledi. Irak'ta en kötü şartlarda federal devlet kurulacağına dikkat çeken Allbright, "Biz Irak'ın dışında bağımsız kürt devletini desteklemiyoruz. Türkler bunu anlamıyor. Ancak Kürtlerin Türkiye ve Irak'ta nasıl muamele gördükleri tartışılır. Demokratik hareketlere destek vermeyi tercih ediyoruz ama bunun Türkiye ve Irak arasında problem yaratmak için yapmıyoruz" diye konuştu.

"KOPENHAG KRİTERLERİ TÜRKİYE İÇİN HİÇBİR ZAMAN BİTMEYECEK" Türkiye'nin AB sürecini de değerlendiren Allbright, Kopenhag kriterlerinin Türkiye için hiçbir zaman bitmeyeceğini, ancak müzakerelerin de 2004 yılında başlatılmaması durumunda Türkiye'nin motivasyonunun düşeceğini belirterek, ABD'nin AB üzerinde bir etki sahibi olmadığını söyledi. Allbright, ABD Başkanı Bush'un Türkiye'nin üyeliği için AB'den destek istediğini hatırlatarak, "Türkiye önündeki tüm koşulları yerine getiriyor ama AB sürekli daha fazla gereklilikle karşısına çıkıyor. Bir Fransız'dan korkan ABD'li değilim ama eski Dışişleri Bakanı olarak Fransız Dışişleri Bakanı'nın yaptığı açıklamalar son derece ilgili çekici" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler