Ali İsmail Korkmaz'ın ağabeyi Avukat Gürkan Korkmaz, Twitter hesabından paylaştığı fotoğrafta Korkmaz Ailesi ve avukatların salona girdiğini aktardı.
Gezi eylemleri sırasında Eskişehir'de dövülerek öldürülen üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüyle ilgili yargılama bugün yeniden başladı.
Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi de bugün bozma kararına uyulmasına ve tüm sanıklara ek savunma hakkı verilmesine karar verdi.
Yargıtay'ın Ocak 2015'te yerel mahkeme tarafından verilen kararı bozmasının ardından başlayan yeniden yargılamada Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi söz aldı ve sanıkların ifadeleri alındı.
Sanıkların ifadeleri uzaktan ses ve görüntü sistemi (SEGBİS) ile alındı.
Gürkan Korkmaz: Keşke devlet sahip çıkmasaydı, ölmeseydikAli İsmail Korkmaz davasında 'kasten öldürme' yok19 yaşındayken hayatını kaybeden Ali İsmail'in annesi Emel Korkmaz duruşmada "Ali İsmail bu yıl okulundan mezun olacaktı, ama ben 3 yıldır oğlumun mezuniyetini değil, adaleti bekliyorum" dedi.
Sanık polis Mevlüt Saldoğan mahkemedeki ifadesinde vurduğu kişinin Ali İsmail Korkmaz olmadığını söylerken "Ben devletimi savundum" dedi. Meslek hayatı boyunca "terörle mücadele ettiğini" söyleyen Saldoğan haksız tahrik indirimi istediğini belirtti.
Sanıklardan Yalçın Akbulut ise siyasi bir tutuklu olduğunu iddia ederek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağını söyledi.
Savcı ise mütalaasında Mevlüt Saldoğan'ın kasten adam öldürmekten cezalandırılmasını ve diğer 5 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devam etmesini istedi.
Duruşma Ali İsmail Korkmaz'ın ailesinin avukatlarının söz almasıyla devam ediyor.
Ne olmuştu?Yargıtay Şubat ayında verdiği kararda, Kayseri'de görülen davada mahkemenin verdiği kararı usul yönünden bozdu ve sanıklardan polis memuru Mevlüt Saldoğan'a karar duruşmasında sözlerinin sorulmamasını savunma hakkının ihlali olarak değerlendirdi.
Yargıtay ayrıca davanın kasten adam öldürme suçlamasıyla açılıp, yaralama suçundan ceza verilmesine rağmen suç vasfındaki değişikliğin gözetilmediğini belirtti.
Kayseri'de mahkeme kararı 10 Ocak 2015'te vermiş, Yargıtay ise kararı 4 Şubat'ta bozmuştu. Kararda sanıklardan Mevlüt Saldoğan'ın avukatının son duruşmaya katılmaması ve bu nedenle ek süre istenmesine rağmen talebin mahkeme tarafından kabul edilmemesi bozma gerekçesi sayıldı.
Yerel mahkeme kime, ne ceza vermişti?Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi verdiği ilk kararda Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesinde "kasten öldürme suçu" bulmamıştı.
Sanık polislerden hakkında kasten öldürme suçundan müebbet istenen Mevlüt Saldoğan, kasten yaralama ile ölüme sebebiyet vermekten suçlu bulunmuş ve iyi hal indiriminden faydalanmıştı. Saldoğan'ın cezası 10 yıl 10 ay olarak belirlendi.
Tutuksuz yargılanan polis Yalçın Akbulut için 12 yıl hapis cezasına hükmedilmiş ve sanığın tutuklanmasına karar verilmişti. Akbulut'un cezası ise indirimle 10 yıl olarak belirlendi.
Polis memurları Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin'in ise beraatine karar verildi.
Sivil sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever'e ayrı ayrı sekiz yıl hapis cezası verildi. Sivil sanıklardan Ebubekir Harlar'a verilen sekiz yıl hapis cezası ise iyi hal indirimiyle 3 yıl dört aya düşürüldü. Harlar'ın yattığı süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi.