HABER

'Alkol gençleri aptallaştırıyor'

İspanya'da gençler arasında her geçen gün artan alkol kullanımının zararlarına dikkat çekmek isteyen bir vakıf ilginç bir kampanya başlattı.

'Alkol gençleri aptallaştırıyor'

MADRİD (CİHAN)- Madde Bağımlılığına Karşı Yardım Vakfı (FAD), "Her sarhoş olduğunda biraz daha aptallaşacaksın” sloganlı kampanyasıyla, alkolün gençlerin şahsi kapasitesi üzerindeki negatif etkilerine vurgu yapıyor.

Ancak bu mizahi sloganda gerçeklik payı olduğunu Santiago de Compostela Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırma sonuçları doğruluyor.

Bilişsel ve Duyuşsal Nörobilim (Necea) araştırma grubunun koordinatörü Prof. Fernando Cadaveira, ABC gazetesine yağtığı açıklamada, "İspanya'da gençlerin ortalama alkol kullanımına başlama yaşı 13,7. Yani ortalama bu olduğuna göre bazıları daha da erken başlıyor. Bu kadar genç yaşta yüksek miktarda tüketilen alkol, beyni yapısal ve işsel bazda olumsuz etkiliyor.” dedi.

Gençlerin hafızasına, dikkatine ve karar alma kapasitesine zarar veren içki tüketimi, depresyona ve düşünmeden hareket etmeye yol açıyor.

Santiago de Compostela Üniversitesi öğrencileri üzerinde yapılan deneyde, alkolün özellikle hafıza üzerindeki etkisi açıkça ortaya çıktı. Deneyde, öğrencilerden bir hikaye okuyup hemen ve yarım saat sonra hatırlaması istendi.

Sonuçlar değerlendiren Prof. Cadaveira, "Çok alkol tüketenler içmeyenlere göre daha kötü bir hafızaya sahip. Ayrıca bu ilk değerlendirme ve orta vadede bu gençler, alkolü bıraktıktan sonra bile, daha düşük verimliliğe sahip olmayı sürdürüyor.” dedi.

Alkol tüketenlerin üstelik insanların yüzünü tanımada da zorluk çektiği kaydedilirken, depresyon riskinin ise içki içmeyenlere göre altı kat fazla olduğu tespit edildi.

"Alkol beyne acı çektiriyor. Bu anlamda daha aptal yapıyor denilebilir.” ifadesini kullanan Prof. Fernando Cadaveira, "18 yaşından önce yasak ama gençler kolayca sokakta toplanabiliyor ve alkollü içkiler alabiliyor. Ortalama 13,7 yaş, müsaade edilenden 5 sene önce. Araştırmalar erken yaşta alkol kullanmanın etkilerini açıkça ortaya koyuyor. Bunu en azından 18 yaşa çekmemiz lazım ve sonra 21'e çıkarmayı düşünmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler