HABER

Alkolizm, kalça protezine götürüyor

Dizdeki eklemlerin yapısı bozulunca, hareket sırasında sürtünmeler ve anormal etkileşimler meydana geliyor.

Eklemleri yıpranan hastalar yürürken, merdiven çıkarken zorlanıyor, ağrı çekiyor. International Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Aksoy, protez cerrahisi ile hastaların yürüme ve merdiven çıkmasını kolaylaştırmanın yanısıra, yeni kullanılan protezler sayesinde hastaların golf, tenis oynama gibi sporları da yapabildiklerini belirtiyor.

Dize protez takılarak, yıpranan eklemin fonksiyonunu yerine koymak amaçlanıyor. Protez malzemeleri, metal, seramik, polietilen, alüminyumdan olabiliyor. Günümüzdeki protezlerin dayanıklılığının yüksek, hareket açıklığının fazla ve uzun süre yıpranmaya dayanabildiğini belirten Doç. Aksoy, şöyle konuştu: "Eklemin kıkırdak yüzeyinde kayıp oluştuğundan, eklemin yıpranmadan önceki hareket açıklığı sıfır derece ile 130 derece arasındadır. Ancak eklem yıprandığı zaman, hastalar daha dar açılarla hareket edebiliyor, ağrı oluşuyor, bu ağrı ve hareket kısıtlılığı günlük yaşamdaki aktiviteleri zorlaştırıyor. Eklem yıprandığından, dizden kıtırdamaya benzeyen sesler geldiği gibi, özellikle de kadın hastaların dizinde çarpılmalar meydana gelebiliyor."

GENÇ YAŞTA PROTEZ TAKILAN HASTA SAYISI ARTIYOR

Protez cerrahisinden önce hastalara fizik tedavi, dizlik, basit ayak tabanlıkları, artroskopik cerrahi girişimleri gibi yöntemleri önerdiklerini anlatan Doç. Aksoy, protezlerin 15-20 yıl ömrü bulunduğunu, bu nedenle 65 yaşından sonra protez takmaya özen gösterdiklerin söyledi. Protez erken yaşta takıldığında, ikinci hatta üçüncü ameliyat da gerekli olabiliyor. Bugünkü modern ortopedik cerrahinin felsefesine göre, hastaların en aktif dönemlerinde ağrılar içinde yaşamasındansa, protez takılarak yaşam konforuna kavuşturulması amaçlanıyor. Son yıllarda 65 yaş altı protez takılan hasta sayısının arttığını ve 20-30 yaşlarında bile protez yaptıklarını belirten Doç. Aksoy, gençlere yapılan protez uygulamasının nedenlerini şöyle sıraladı:

-Hastanın kalça eklemi, kireçlenme dışı ve romatizmal nedenlerle bozulduysa
-Ağrılar çekiyorsa
-Tuvalet ihtiyacını göremiyorsa
-Cinsel ihtiyaçlarını karşılamada zorluk çekiyorsa
DİRSEK VE AYAK BİLEĞİNE DE PROTEZ TAKILIYOR
Protezi gerektiren hastalıklar sadece kireçlenmeden ibaret değil. Onun dışında başka nedenlere bağlı da eklemlerde hareket kaybı ve bozukluğu meydana geliyor. Bunların başında da romatizmal hastalıklar var. "Ankilozan spondilit", 20'li yaşlarda erkeklerde görülen, eklemleri, tüm omurgayı ve çeneyi etkileyen bir hastalık. Tüm omurga etkilendiği için, hasta tüm vücudunu döndürerek yataktan kalkmak zorunda kalıyor. Hastalık ilerlediğinde bakımı çok zorlaşıyor. Belirli eklemleri tutulmuşsa sadece dirsek, diz, kalça, ayak bileğine de protezi uygulamak durumunda kaldıklarını anlatan Doç.Dr. Bülent Aksoy, "Bu tip hastalarda enfeksiyon daha yüksek görülüyor. Çünkü enfeksiyon nedeniyle protezin ömrü 15-20 yılken, 10 yıla iniyor" dedi.
ALKOLİZM, KALÇA PROTEZİNE GÖTÜRÜYOR
Romatoit artrit yaygın görülen bir hastalık. Bu nedenle kalça ve diz protezi ameliyatları çok yapıldığı gibi, dirsek, omuz, ayak bileği protezleri de gittikçe daha çok yapılıyor. Kortizona bağlı, alkolizme bağlı hastalıklar da proteze götürüyor. Alkol ve uzun süre kortizon kullanımına bağlı olarak hastaların kalçalarında kemik iliğinin kanlanmasını bozan bir hastalık oluşuyor. Uzun süreli kortizon kullanımına ya da alkol kullanımına bağlı olarak gelişiyor. Aynı zamanda kireçlenmeyle beraber eklemde kırıklar ortaya çıkıyor. Eklemin bozulması da çabuklaşıyor. Kemik iliğinin kanlanması bozulduğundan, kemikte belli alanlarda kuruma meydana geliyor. Bu kuruma eklem açıklığını daraltıyor, eklem tek bir parça haline geliyor. Hasta merdiven inemiyor, çıkamıyor, yürüyemiyor. Yaşam kalitesi düşüyor, bu nedenle 40 yaş civarında bu sorunlarla gelen hastalara protez yapılması gerekebiliyor.

En Çok Aranan Haberler