HABER

Alman Bakan Schauble, mahkeme yolunda

BERLİN (ANKA) - Avrupa Adalet Divanı'nın 19 Şubat 2009 tarihli Mehmet Soysal davası ile ilgili olarak vize uygulamasının iptaline karar vermesine karşın Alman İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble'in yargı kararına uymaması üzerine Almanya'nın önde gelen iki hukukçusu Dr. Jur. Rolf Gutmann ve Dr. Jur. Gerhardt Strate, Bakan Schauble hakkında suç duyurusunda bulundu.

Avrupa Adalet Divanı (AAD), tır şoförü Mehmet Soysal'ın 2007 yılında Berlin Eyalet Mahkemesi'ne başvurarak vize uygulamasının iptalini istemesi ve Berlin Eyalet Mahkemesi'nin "Hizmet edimi ve yerleşme konusunda yeni kısıt getirilemez" kararını haklı buldu. 19 Şubat 2009 tarihli söz konusu kararla, Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan "23 Kasım 1970 tarihli Katma Protokol ile yaşanan "kazanılmış hakların" geri götürülemeyeceği bildirilerek, Türkiye'de kurulu şirketlerde çalışan Türk vatandaşlarına hizmet sunum ve alımı için vize şartı getirilemeyecek.

Mahkemenin bu kararına göre, Türk işadamları AB'ye vizesiz girebilecek ve 3 ay kadar AB sınırları içinde kalabilecekler. Bu karar karşın Almanya İçişleri Bakanlığı, kararı uygulamaya koymadı.

-ALMAN BAKAN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU-
Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın 19 Şubat 2009 kararını Alman İçişleri Bakanlığının uygulamaması üzerine, Almanya'da 1974'ten beri aylık yayınlanan mesleki hukuk dergisinin yayıncılarından olan ünlü hukukçular Dr. Jur. Rolf Gutmann ve Dr. Jur. Gerhardt Strate, Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. İki avukat, Bakan Schauble'in Almanya'ya Türkiye'den vize almadan gelen "suçsuz insanları suçlu durumuna sokup sınır polisince takip ettirerek cezalandırdığını" belirterek söz konusu durumun bir suç unsuru oluşturduğunu kaydettiler.

-HER GÜN 150 BİN EURO KAYIP-

Vizesiz Avrupa Çalışma Gurubu üyesi ve TÜGİAD eski Başkanı Murat Saraylı, ANKA'ya konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Söz konusu kararın uygulanmaması nedeniyle sadece vizeler için günde 150 bin Euro ödendiğini ifade eden Saraylı, bu konudaki sıkıntının giderilmesi için Barolar ile birlikte TOBB'un her gün en az 500 dava dosyasına rehberlik etmesi gerektiğini söyledi.
Konunun vizenin çok ötesinde bir "haklar" konusu olduğunu ifade eden Saraylı, "19 Şubat tarihli dava sonucunda artık konu, vizenin çok ötesinde, oturum, aile birleşmeleri, yurt dışında yaşayan insanımızın çocuklarının burs hakkı dahil çok geniş bir haklar konusu haline geldi. Bu nedenle karar ‘Topluluk hukukunun uygulanmasını sağlamak ve gözetmek' olan Avrupa Komisyonu'nun ilgili ülkeler nezdinde devreye sokulması gerekiyor" dedi.

-"DAHA 61 MADDE DAHA VAR"-
Saraylı, söz konusu karar ile 23 Kasım 1970 tarihli Katma Protokol'de geriye gidişlerin yaşanamayacağı yönünde bir karar verildiğini anımsatarak, "Vizeler konusu bu protokolün 61 maddesinden bir tanesinin bir bendi. Yani daha haklarda ne tür geriye gidişlerin yaşandığını bilmiyoruz. Bu konuda araştırma yapılması gerekiyor. Bugün için atmamız gereken bir adım da; bilim adamlarının oluşan bir komisyon ile Katma Protokol ile 1973 yılında geri giden hakların ülke ülke tespit edilerek yayınlanması. Bu çalışma Avrupa Komisyonu nezdinde de yapılabilir. Avrupa Komisyonu'nun bu tür araştırmaları yapması usuldendir" diye konuştu. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler