HABER

Almanya yine Merkel dedi!

Almanya'daki genel seçimlerde sandık başı anketlerine göre Başbakan Merkel'in liderliğindeki Hristiyan Demokratlar yüzde 42'yle birinci oldu.

Almanya yine Merkel dedi!

Ama Hür Demokratlar'ın parlamento dışında kalması Merkel'i rakibi Sosyal Demokratlarla koalisyona zorlayabilir.

Almanya'da bugün yapılan genel seçimlerde oy verme işleminin sona ermesiyle açıklanan sandık başı anketlerine göre Angela Merkel'in liderliğindeki Hristiyan Demokratlar yüzde 42'la birinci oldu.

ARD ve ZDF Televizyonları'nın sandık başı anketlerine göre Sosyal Demokrat Parti SPD'nin oy oranı yüzde 26'da kaldı.

Merkel'in koalisyon ortağı Hür Demokratlar ise yüzde 4,7'yle, milletvekili çıkarabilmek için gereken yüzde 5'lik barajın biraz altında kalmış görünüyor.

Euro'dan çıkılmasını savunan Almanya için Alternatif Partisi de yüzde 4,9'luk oy oranıyla parlamento dışında kalacak gibi.

Yeşiller'in yüzde 8, Sol Parti'nin de yüzde 8,5 oy alacağı tahmin ediliyor.

Almanya'da sandıklar kapanır kapanmaz açıklanan sandık başı anketleri genelde seçim sonuçlarıyla ilgili çok net bir resim ortaya koyuyor.

Kesin sonuçların ise, önümüzdeki saatlerde ortaya çıkması bekleniyor.

Bu sonuçlarla Merkel'in mevcut koalisyon hükümetiyle yola devam etmesi zor.

Hür Demokratlar sandık başı anketlerinin gösterdiği gibi parlamento dışında kalırsa, Merkel çok büyük ihtimalle başlıca rakibi Sosyal Demokratlar'la bir 'büyük koalisyon' hükümeti kurmak için müzakere etmek zorunda kalacak.

İlk bir saatte sayılan oylarla yapılan projeksiyonlar, Merkel’in tek başına iktidar olacağını gösteriyor. ARD’nin ardından devlet televizyonu ZDF de bunu bildirdi. Gerçekleşirse, 1957’den beri ilk kez Almanya’da tek parti hükümeti olacak.

''SÜPER BİR SONUÇ''

Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, genel seçimlerle ilgili ilk değerlendirmesinde, "Bu süper bir sonuç" yorumunu yaptı.

Başkent Berlin'deki partisinin merkezinde coşkuyla karşılanan Merkel, burada yaptığı konuşmada, seçmenlerine teşekkür ederek, sorumluluk içinde ve dikkatli davranacaklarına söz verdi. Merkel, "Hepimiz sevinmeliyiz. Bu süper bir sonuç" ifadelerini kullandı. Gelecek 4 yılın Almanya için başarılı geçeceğini kaydeden Merkel, seçimin kesin sonucunu bekleyeceklerini ve yarın parti kurullarında değerlendirme yapacaklarını söyledi.

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabirel ise parti merkezinde başbakan adayı Peer Steinbrück ile basın toplantısı düzenledi.

Gabriel, seçim sonuçlarından dolayı CDU'yu ve Merkel'i tebrik ettiklerini belirtti. Oylarını artırdıklarına dikkati çeken Gabriel, buna karşın aldıkları oyun beklentilerinin altında kaldığını dile getirdi.

Steinbrück da sonucu "İstediğimiz sonuca ulaşamadık" ifadesiyle değerlendirirken, CDU ile olası bir koalisyon hükümeti konusunda şimdilik bir spekülasyon yapmayacaklarını, buna (SPD'nin koşullarını dikkate almak kaydıyla) Başbakan Merkel'in karar vereceğini kaydetti.

Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'nin yayımladığı sandık çıkış anketlerine göre CDU ve Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) toplam yüzde 42; iktidar ortaklarından Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 4,7 oy aldı. Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 26, Yeşiller Partisi yüzde 8, Sol Parti ise yüzde 8,5 oy oranına ulaştı.

Seçimlerde yüzde 5'lik seçim barajını aşarak Meclis'e girip girmeyeceği merak edilen “Almanya için Alternatif” (AfD) partisi yüzde 4,9 düzeyinde görülüyor.

FDP ve AfD'nin Meclis'e girip girmeyeceği kesin sonuçlarla belli olacak.

Sandık çıkış anketlerine göre Almanya Federal Meclisi'nde oy dağılımı ise şu şekilde: CDU ve CSU 297, SPD 184, Yeşiller 57, Sol Parti 60.

Seçimlere katılım oranının 2009'a göre yüzde 4 artarak yüzde 76 olarak gerçekleştiği bildiriliyor.

Şu ana kadar gelen ilk sonuçlar şöyle ;

FDP meclis dışı gibi görünüyor

CDU: 42,5

SPD: 26,5

Grüne: 8,0

FDP: 4,5

Linke: 8,5

AfD: 4,8

Diğer: 5,2

34 PARTİ KATILDI

Seçimlere 34 parti katıldı ve 4 bin 451 aday 598 sandalyeli Bundestag'a girmek için yarıştı. Almanya'da 16 eyalette 299 seçim bölgesi bulunuyor. 299 milletvekili doğrudan seçilecek, diğer 299'u ise partilerin hazırladığı eyalet listelerinden Bundestag'a girecek.

Partilerin parlamentoda sandalye kazanabilmeleri için yüzde 5'lik seçim barajını geçmeleri gerekiyor.

Ülkede 61,8 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor ve her beş seçmenden biri 70 yaşından büyük.

Seçimlere yaklaşık 100 yabancı kökenli aday katıldı. Bu adaylar arasında 66 Türk asıllı.

Almanya'da yaklaşık 15 milyon yabancı kökenli bulunuyor. Bunlardan oy verme hakkına sahip 5 milyonu, seçmen sayısının neredeyse yüzde 10'una denk düşüyor.

En Çok Aranan Haberler