BONN (ANKA) - Almanya'nın Bavyera eyaletindeki Passau kentinde Emniyet Müdürü'ne düzenlenen bıçaklı saldırı ardından, aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin (NPD) kapatılması konusu tartışılıyor.
Bazı basın organları, NDP için "kapatılmaya hak ediyor" derken bazıları, "popülist" yaklaşımlardan kaçınılmasını istiyor. Bavyera eyaletindeki Passau kentinde Emniyet Müdürü'ne düzenlenen bıçaklı saldırı, aşırı sağcı NPD'nin kapatılması için yeniden girişimde bulunulması tartışmalarını alevlendirdi. Deutsche Welle tarafından yansıtılan Alman basınındaki tartışmalara göre, NPD'nin kapatılması konusunda farklı görüşleri bulunuyor.
Oldenburgische Volkszeitung gazetesi, "Aşırı sağcı NPD kapatılmayı hak ediyor. Partinin Anayasa düşmanlığı ve ırkçı yapısı biliniyor" diye yazdı. Gazete şöyle devam etti:
"2003 yılında partiyi kapatma girişimi, kanıt olarak kullanılan malzemelerin büyük bölümünün, partinin içine sızdırılan ajanlardan kaynaklanması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı. O zamandan bu yana siyaset yeni bir strateji oluşturmayı başaramadı. Tartışmaların yeniden durulmasına bu sefer izin verilmemeli. Yeni bir kapatma girişimi artık ciddi bir şekilde titizlikle gözden geçirilmeli."
Maerkische Allgemeine gazetesi de, 2000 yılı yazında Düsseldorf'ta düzenlenen bombalı saldırıda Rusya'dan göç eden bir grup Yahudi yaralandığını anımsatarak olayın bugüne kadar aydınlatılamadığını kaydetti. Gazete şu değerlendirmesini yaptı:
"NPD'nin kapatılması girişimi fiyaskoyla sonuçlandı ama bu yöndeki çağrılar devam ediyor. Hala sonuç yok. Bu, hukuk devletinin inanılırlığını zedeliyor. Passau'daki saldırıyı kimin gerçekleştirdiği kesin olarak belli değil. Ama Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı, Anayasa Mahkemesi'nin parti kapatma kriterlerini gözden geçirmesini istiyor. Anayasa Mahkemesi yargıçları bunu yapmayacak. Hiç kimse de Anayasa Mahkemesi'ne gidip eli boş dönmeye cesaret edemeyecek. Yani her şey eskisi gibi kalacak. Tüm kararlılığıyla."
-"KAPATMA GİRİŞİMİ, AŞIRI SAĞCI YAPILARI GÜÇLENDİRİR"-
Südwest Presse gazetesi ise, olay aydınlatılmadan bir partiyi kapatmaya kalkışmanın popülist bir yaklaşım olduğunu, aşırı sağa karşı mücadelenin ancak devletin güçlü bir şekilde boy göstermesiyle mümkün olacağını savundu. Gazete, "Bunun için de polisin gerekli personel donanımına sahip olması şart. Bunun masraflarından kaçınıp daha ucuz bir yolla parti kapatma çağrısında bulunanlar yüksek bir bedel ödemeye mahkum kalır. Bunun bedeli, aşırı sağcı yapıların güçlenmesinden kamuoyunda kabul görmelerine kadar gider" görüşünü savundu.