HABER

Almanya'da pedofilleri tedavi kampanyası

Almanya'da, çocuk istismar etmiş olsalar bile, pedofilleri gizli tedaviye kaydolmaya ikna etmeye yönelik bir kampanya yürütülüyor. Dunkelfeld Önleme Projesi olarak adlandırılan radikal tedavi girişimi, Almanya genelinde 11 merkezde yürütülüyor.

Almanya'da pedofilleri tedavi kampanyası

Damien McGuinness

BBC News, Berlin

Çocuklara cinsel ilgi duyan bazı erkekler buna son vermek için yardım istemeye hazır ama doktorların polise gitmesinden korkuyorlar.

Almanya'da ise çocuk istismar etmiş olsalar bile, pedofilleri gizli tedaviye ikna etmeye yönelik bir kampanya var. Ve doktorlar bunu büyük bir başarı olarak nitelendiriyor.

Bazı insanlar çocuklara karşı cinsel çekim hissediyor ama harekete geçmiyor. Bunlara bazen bekâr ya da "erdemli pedofil" deniyor.

Pedofili kelimesi cinsel ilgiyi tasvir ediyor, istismarı değil.

Uzmanlar tüm pedofillerin çocukları istismar etmediklerini, çocukları istismar eden herkesin de pedofil olmadığını söylüyor. Çünkü istismarın kökeninde bazen diğer nedenler var.

Bekâr pedofiller hakkında fazla şey bilinmiyor. Suç işlemedikleri için poliste de kayıtları yok. Tabu ve tabi ki olası şiddet korkusundan, bu grup genellikle cinsel arzularını da gizli tutuyor.

Bu insanlar zannedilenden çok daha büyük bir grup oluşturuyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalar bu kişilerin, tüm sosyal ve ekonomik kökenlerden, erkeklerin %3 ila 5'ini oluşturduğuna işaret ediyor.

Bazılarının sadece kızlara ilgisi var, diğerlerinin ise sadece erkek çocuklara. Kiminin de her ikisine. Bazıları yetişkinlere de ilgi duyuyor.

Dunkelfeld Önleme Projesi olarak adlandırılan, pedofiller için radikal tedavi girişimi, Almanya genelinde 11 merkezde yürütülüyor.

Bu tedavi bilişsel davranışçı bir terapi şekli.

Bu terapide, gelecekte potansiyel istismardan kaçınmak için, geçmiş cinsel davranış ve duygular analiz edilerek stratejiler geliştiriliyor.

Bu tedavinin, bildirilmemiş olsa bile, geçmişte çocukları istismar edenlere de sunulması tartışmalara neden oluyor.

İngiltere'de terapistlerin bu tür istismarı polise bildirme sorumluluğu var.

Almanya'da ise, terapistler geçmiş istismarı bildirmek zorunda olmadıkları gibi, hastanın gizlilik ilkesini ihlal etmek de yasak.

Berlin'deki Charite hastanesinden Dr Anna Konrad, İngiliz yaklaşımının doğru dürüst bir tedaviyi son derece zorlaştırdığı kanısında. Bu durumda, geçmiş davranışların etkili şekilde analiz edilemeyeceğini ve tutuklanma korkusu nedeniyle pedofillerin nadiren tedaviye gönüllü olduklarını söylüyor.

Almanya'daki tedaviye ise 430'dan fazla erkek başladı. Yer eksikliğinden uzun bir bekleme listesi de var.

2005 yılında kurulduğundan beri de 5.350'den fazla kişi tedavi hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu merkezle irtibata geçmiş.

Tedavi hakkında ulusal bir tanıtım kampanyası bile var.

Politikanın arkasındaki fikir, kurban yerine faile yardımcı olmak değil, birilerinin kurban olmasını önlemek.

En Çok Aranan Haberler