HABER

Almanya'nın ilk türk yüksek okulu

Almanya'nın ilk türk yüksek okulu

BERLİN (İHA) - Almanya'nın ilk Türk özel yüksek okulu olan Ota Yüksek Okulu'nun kurucusu ve sahibi Erman Tanyıldız, "Berlin'de okumak isteyenler, bundan böyle ön hazırlığı Türkiye'de yapabilecek" dedi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de 2001 yılında kurulan Ota Yüksek Okulu'nun böylece bir ilke daha imza atacağını belirten Erman Tanyıldız, "Studienkolleg denilen ön hazırlık kurslarını önümüzdeki Ekim ayından itibaren Türkiye'de açmak istiyoruz. Bu amaçla, İstanbul Lisesi ile anlaştık. İstanbul Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşüp, devlet okullarında bu tür kurslar hazırlayıp hazırlayamayacağımızı araştırmak istiyoruz" şeklinde konuştu. Öğrencilerin önce bir sınava tabi tutulacaklarını da anlatan Tanyıldız, "İmtihanları kazananlar iki aylığına Almanya'ya gelecekler ve Almancalarını geliştirecekler. Türk ve Alman pedagoglar da, çocukların psikolojilerinin tek başlarına yurtdışında okumaya müsait olup olmadığını tespit edecek" dedi.

Ön hazırlık kurslarındaki amacın, öğrencilerin Almanya'ya geldiklerinde sene kaybetmelerine engel olmak olduğunu ifade eden Tanyıldız, okulun doğuş düşüncesine de değindi. 1999 yılında 40'tan fazla Avrupa ülkesinin Bolonya'da toplanıp, Avrupa'daki tüm üniversitelerde bir standart oluşturmak istediklerini anlatan Tanyıldız, "Yapılan anlaşma çerçevesinde, şimdiye dek var olan mezuniyet diplomaları, yüksek lisans, alt lisans, magister diplomaları tamamen kalkıyor ve bunun yerine, kademeli bir eğitim geliyor. Dolayısıyla, bütün yüksek okul ve üniversiteler arasındaki fark da tamamen ortadan kalkıyor. Vereceğimiz diploma, üniversite diplomasıyla eş değer olacak. Almanya'daki üniversitelerin en geç 2010 yılında bu sisteme geçmiş olmaları gerek. Biz ise bu sistemi 2001 yılında kurulduğumuz için, şimdiden uygulamaya başlamış olduk. Almanya'daki üniversiteler daha Bolonya'ya dönmeden, bu sene ilk mezunlarımızı veriyoruz" açıklamasında bulundu.

"MESLEKİ EĞİTİMİ AKADEMİK DÜZEYDE VERİYORUZ"

Farklı bir eğitim sunduklarını ifade eden Tanyıldız, "Diğer bir özelliğimiz, üniversitede verilen eğitimden biraz daha farklı bir eğitim vermemiz. Daha doğrusu, Bolonya'nın istemiş olduğu mesleki eğitimi de bu sisteme bağlamamız. Genelde üniversite eğitimleri, araştırma ve bilimsel çalışmaları içerir. Fakat biz, buna mesleki eğitimi de ekledik. Bu, özgeçmişimden kaynaklanan bir yaklaşım. 25 yıldan beri Almanya'da mesleki eğitim vermekteyim. Mesleki eğitimi akademik olarak, Bolonya'ya uygun olarak veriyoruz" dedi.

Ota Yüksek Okulu Almanya'nın ilk Türk özel yüksek okulu olduğu için pek çok sorunla karşılaştıklarını ifade eden Tanyıldız, "Bazı güçlüklerle karşılaştık. Bu durum Türk olmamdan kaynaklanmış olabilir; fakat resmen böyle denmedi. Büyük problemler yaşadık, zorluklar çektik. Sözgelimi, verilmiş olan izni geri almaya çalıştılar. Fakat sonunda, doğru yolda gittiğimiz için başarılı olduk ve her türlü engeli aştık. Bu yıl, bütün problemlerimizi halletmiş olarak yeniden başlıyoruz diyebilirim" dedi.

Çok yakın zamanda Türkiye'den okullarına profesör getireceklerini de aktaran Tanyıldız, "En son çıkan kanunlara göre bu mümkün. Zira, Alman Hükümeti tarafından kayıt edilmiş olan profesörlerin izni var. Bolonya'ya göre, Türkiye de dahil yurtdışında tanınmış profesörleri burada da tanıma imkanı var. Çok yakın zamanlarda Türk profesörlerimizi bekliyoruz" dedi.

Prof. Dr. İzzet Furgaç ise, eğitim sistemlerinin henüz çok yeni, neredeyse Avrupa'da dahi henüz uygulanmayan modern bir sistem olduğunu ifade etti. Prof. Furgeç, "Verdiğimiz eğitimin üç büyük özelliği var. Birincisi, öğrencilerimize yakın ilgi gösteriyoruz. Şu anda 8 profesör ve yaklaşık 20 öğretim üyesi ve doçentle beraber, 120 öğrenciye eğitim veriyoruz. Bu oranı hep böyle tutmaya çalışacağız. İkincisi, pratik ağırlıklı bir eğitim veriyoruz. Üçüncü özellik ise, uluslararası olmamız. Bu özelliğimizi Türkiye'ye dek genişleteceğiz. İşte bu saydığım nedenlerden ötürü ayrıcalıklıyız" şeklinde konuştu.

Türkiye'deki öğrencilerin Almanya'ya gelme yollarını ise Furgaç, "Burada öğrenim görebilmek için Almanca ve İngilizce bilmek, lise diplomasına sahip olmak şart. Bu şartı yerine getiren herkes, burada okuyabilir. Şartlara uygun nitelikleri taşımayanlar, studienkolleg dediğimiz ön hazırlığa katılabilirler. Bu organizasyonu İstanbul Üniversitesi ile gerçekleştirmek üzereyiz" dedi.

En Çok Aranan Haberler