HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Alternatif tıp tüm dünyada yükselişte, doktorlar alternatif tıp yöntemlerini daha fazla kabul ediyor

Doktor doktor gezip modern tıbbın çare bulamadığı hastalıklara şifalı otlarla ve doktorların pek de hoşuna gitmeyen yöntemlerle çözüm bulma çabaları son yıllarda yükselişte. Bu geçici bir moda mı?

Alternatif tıp tüm dünyada yükselişte, doktorlar alternatif tıp yöntemlerini daha fazla kabul ediyor

Selim Gerçeker / Mynet Haber

Alternatif Tıp nedir?

Alternatif tıp: Tedavi yaptığı iddia edilen fakat bu tedavileri bilimsel metotlarla kanıtlanamayan geleneksel veya güncel tıbbi uygulamalara verilen isim. Bir diğer ismi yukarıda belirttiğimiz gibi doğal tıp. Soğuk aldığımız zaman kaynattığımız ıhlamurdan selülitlere karşı sürdüğümüz portakallar, hatta kansere iyi geldği düşünülen kırmızı reishi mantarının demlenip içilmesi gibi yönetmelerin hepsi alternatif tıp olarak adlandırılabilir. Alternatif genel olarak geleneklerden dolayı günümüze kadar aktarıldı. Halk arasıdna bir başka ismiyle kocakarı ilaçları denilen bitkisel karışımlar da alternatif tıp kapsamına giriyor.

Modern Tıp, Alternatif Tıp'a neden karşı?

Doktorların çoğu alternatif tıp yöntemlerini, herhangi bir bilimsel metodla test edilmediği için, pek tasvip ettiği söylenemez. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Aynur Eken, Ortadoğu Hastanesi'nin sitesinde bu konu hakkında yayınlanan makalesinde alternatif tıbbı katı şekilde eleştiriyor:

"Bu uygulamalar genellikle bilimsel kanıtlara dayanmayan kanserde geleneksel tıp yöntemlerini reddeden ve hastalara başarılı kanser tedavisi olarak sunulan yöntemlerdir. Modern tıp yöntemlerini dışlayarak hasta ve hasta yakınlarını duygusal ve parasal olarak sömürüden ibaret uygulamalardır."

Dr. Aynur Eken bu tür uygulamalara şiddetle karşı çıkarken makalesinde sarımsaktan yeşil çaya kadar birçok bitkinin fazla kullanıldığı takdirde verdiği zararları listelemiş.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi'nde 2008'de yayınlanan bir yazıda "alternatif tıp; tıbbi tedavilerin yerine geçen, modern biyotıp ya da tedaviler tarafından kabul edilmeyen her türlü sağlık bakım sistemi" olarak tanımlanıyor.

Ayrıca yazıda alternatif ve tamamlayıcı tıpın çocuklar üzerindeki etkileri de inceleniyor.

Modern Tıp tehlikeli bulmasına rağmen neden inanıyoruz?

Alternatif tıp modern tıp tarafından kötülenmesine ve birçok doktorun yanlış bulmasına rağmen insanlar alternatif tıbbı terk etmek yerine gün geçtikçe daha fazla bağlanıyor. Peki ya bunun sebepleri ne? En güvendiğimiz doktorları güvenilmez kılan şey ne?

Plasebo etkisi mi?

Plasebo'nun fiziksel olarak bir insanı tedavi etmesi mümkün değil fakat psikolojik olarak hastayı motive edebiliyor ve kendini iyi hissetmesini sağlıyor. Sahip olduğu tedavi gücünü, hastanın kendisine verilen ilacın işe yarayacak ilaç olduğunu düşünmesinden alıyor. Plasebo tıbbın bilimsel olarak açıklayamadığı bir yöne "insanların istemeleri halinde kendi kendilerini iyileştirme gücü"nü ortaya çıkarıyor. Kısaca halk arasında 'kişi kendisinin doktorudur' teriminin bilimsel açıklaması da denilebilir.

Tıbbi olarak kurtulma olasılığı zayıf görülen birçok hasta, basitçe ölüm istatistiklerine girmekten bu güç sayesinde kurtuluyor, tıbbın çözüm bulamadığı kanserin tedavisinde çoğunlukla, yüksek moral ve iyileşme umudu sağlanıyor. Bu kısımda da alternatif tıbbın devreye girdiği iddia ediliyor. Yani kişi meyan köklü bir karışımı alırken onun kendisini iyi edeceğini düşünerek alarak umutlanıyor.

Peki tüm doktorlar mı karşı?

Son yıllarda alternatif ve modern tıbbın birlikte ilerleyebileceğini ya da ikisinin fonksiyonel olarak işe yarayabileceğini söyleyen doktorlar ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan örnek olarak gösterebileceğimiz TTB'de yayınlanan Hekim, Alternatif Tedavi ve Modern Tıp başlıklı yazıda Dr. Erdem Yeşilada'nın aktardığı bilgiler olabilir.

"Yapılan bilimsel çalışmalar, alternatif tıp yöntemleri kapsamında kullanılan sağlık ve diyet ürünlerinin hekimlerin uyguladığı tedaviler ile doğrudan etkilendiğini ortaya koymaktadır. Hatta, önemli tıp dergilerinde pre-operatif ve post-operatif sorunlara dikkat çekilmekte ve özellikle anestezi uygulanmasında güçlükler ortaya çıkabileceii bildiriliyor. Aslında hekimin alternatif tedaviyi tanımaması, önemsememesi ve bilmemesi hatalı bir tutumdur."

Yeşilada ortada var olan ve reddedilse bile insanların kullanmaya devam ettiği bir tıp yöntemi olduğunu ve bunu doktorların bilip ona göre kontrol altında tutması gerektiğini söylerken ayrıca alternatif tıbbın doğru kullanıldığı takdirde modern tıpla örtüşebildiğini de belirtiyor.

Bazı alternatif Tıp örnekleri

Alternatif tıp hakkında biraz işe yarayan ve medyada öne çıkan örneklerine bakalım. Bazılarını yıllardır görüyorsunuz bazılarıyla da muhtemelen yeni tanışacaksınız.

Akupunktur

Televizyonlarda birçok programda izlediğimiz Akupunktur-İğneli uyarım, Çin tıbbında vücudun kimi noktalarına çok ince uçlu özel iğneler batırılarak yapılan tedavi şekli olarak biliniyor.

Çin tarihinin yazılı döneminden çok eskilere dayandığı öne sürülen bu tedavi yöntemi zayıflamak ve sigarayı bırakmak için kullanılıyor.

Bardak çekme ve hacamat

Bu sene olimpik sporcuların vücutlarında görülen lekelerle bir anda popülerliği artan bardak çekme ve onun bir versiyonu hacamat aslında hem uzak doğu hem de İslam kültürüne hiç yabancı bir yöntem değil. Sporcular bu tedavinin ağrılarına iyi geldiğini, sürekli antrenmandan ve yarıştan yorulan vücutlarının iyileşmesini hızlandırdığını söylüyordu. Başta Michael Phepls olmak üzere ABD takımı bu tedaviyi kullandı.

Doğal yollarla diş ve ağız sağlığı

Bundan sonrasını Gaia Dergi'nin doğal tıp kategorisinde oluşturduğu alternatif tıbbi seçeneklere yer verdik.

İlk olarak alternatif tıp kapsamına giren doğal yollarla diş ve ağız bakımınızı nasıl gerçekleştirebileceğinizin bazı örnekleri var.

Özellikle diş ve diş eti hastalıklarına değinilen yazıda birkaç alternatif tıp ilacının da tarifi veriliyor. En basiti olan tuz ve suyla ağızda yapılan gargara örnek verilirken hipertansiyon ve böbrek hastalarının bu uygulamayı kesinlikle yapmamaları gerekiyor. Tuz ve su ikilisiyle günde üç kez yapacağınız gargaranın ağız içi yaralara iyi geleceği iddia ediliyor.

Bu çok kolay ve klişe diyorsanız mürrüsafi tarifi de verilebilir. Ayurveda tedavi sisteminde yüzyıllardır kullanılan mür ağacının reçinesinden elde edilen bitki özü antiseptik ve antimikrobiyal özellikte olduğu vurgulanıyor.

Bunların yanı sıra, yine ağız sağlığı için meyan kökü tarifi, adaçağı ve kokular için nane karışımlı tarifler de bulunuyor.

Zeytin ağacının faydaları

Şimdi de zeytin yaprağının kansere olan faydasına bakalım. Tıbbi kullanım tarihi göz önünde bulundurulduğunda antik Giritlilere dayandığı söylenilen zeytininin insan sağlığına birçok yararı olduğu vurgulanıyor.

Kanser olmayan ender ağaçlardan biri olarak bilinen zeytin ağacının asıl önemli faydası tedaviden çok koruyucu vitaminlere sahip olması. Meyvesi zeytinlerde bulunan doymamış yağların içinde A, C, D, E vitaminleri, protein, kalsiyum, klor, kükürt gibi değerli mineraller mevcut. Bu mineraller zeytini fazlasıyla şifalı bir meyve haline getiriyor.

Cilt ve saç sağlığını koruduğu iddia edilen zeytinin, zayıflamadan tutun alerjiye kadar birçok yararı olduğu iddia edilirken zeytin ağacının yaprağından demlenilerek yapılan çayın antibiyotik özellikte olduğu tarihte yaşayan toplumlar tarafından kabul görmüş.

Selülitlere doğal çözüm

Özellikle kadınların dert ettiği selülit sorununa doğadan da çözümler olduğu iddia ediliyor. Dokularımızdaki lenf dolaşımının herhangi bir sebepten yavaşlaması, hücreler arasında lenf sıvısının birikmesi sonucu oluşan selülitlere buz ve soğuk su müdahelesi yaparak kan dolaşımını arttırmanız mümkün. Eğer bu çok kolay geldiyse kahve telveli müdahele ve greyfurt, bergamat otu gibi malzemelerin karışımı olan tariflere bakabilirsiniz.

1960'lardan sonra modern tıbbın sesini kesmeye çalıştığı, son yıllarda da yeniden yükselişe geçen alternatif tıbba dur demek mümkün değil. Her ne kadar eğitim sistemi ilerlese de alternatif tıbbın azalması gerekirken daha da artması hatta doktorların bunu kabullenmemiz gerektiğini söylemesi akıllara soru işareti bırakıyor.

_Kaynaklar: wikipedia [1], [2], [3], mynet.com_

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler