İSTANBUL (İHA) - Antalya'da bu yıl 46.'sı düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Kürtçe filmler de yarışacak.
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle, Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından organize edilen 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin programı, festivalde yarışmaya hak kazanan filmler ve jüri üyeleri, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akaydın ve AKSAV Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar'ın katıldığı, İstanbul Dedeman Otel'de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. 10-17 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 46. Altın Portakal'da Uzun
Metraj
dalında 16, Kısa Film dalında 26, Belgesel Film dalında 25 film yarışacak. Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda da Asya ve Avrupa'nın önemli yönetmenlerinin imzasını taşıyan 10 film yarışacak.
Antalya'yı ve Antalyalıyı sinema ile bütünleştirme hedefine yönelik hazırlanan "Halkın Portakalı" programı içinde, Antalyalıların kendi filmlerini çekmesi sağlanacak. Antalyalıların senaryosunu yazacağı, yöneteceği ve rol alacağı amatör filmler için önce başvurular alınacak. 10 kişilik ekipler oluşturulacak ve işinin uzmanları tarafından bu ekiplere eğitim verilerek film çektirilecek.
BAŞBAKANLIK TANITMA FONUNDAN DESTEK İSTEDİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, bu yıl festivalin bütçesinin krizden dolayı 7 milyon TL olduğunu söyledi. Akaydın, geçen yılki bütçenin 21 milyon TL olduğunu belirterek, Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan da destek beklediklerini söyledi. Akaydın, kısıtlı bütçe ile gerçekleştirilecek olan festivalin halkın festivali olacağını da belirterek Holywood yıldızlarını getirmek için Antalyalıların parasını harcama niyetinde olmadıklarını da vurguladı. Akaydın, "gelirlerse kapımız açık" dedi.
Bu yıl ön jüri 16 filmin ulusal uzun metrajlıda yarışacağını bildirdi. Jüri üyelerinden Senarist Sırrı Süreyya Önder, festival tarihinde bu yıl ilk defa bir Kürtçe filminde ulusal yarışmada yarışacağını bildirdi. Miraz Bezar'ın ilk filmi olan Min Dit'in bir ilk olduğunu anlatan Önder, Kürt açılımını da desteklediğini söyledi. Dünyanın bütün dillerinde film seyrettiklerini anlatan Önder, "Bugüne kadar Kürtçe film seyredemedik. Böyle saçmalık mı ne televizyonlarda ne de sinemalarda Kürtçe film göremedik"
dedi.
Siyasi arenadaki Kürt açılımı ile beyaz perdedeki Kürt açılımını da değerlendiren Önder, sözlerine şöyle devam etti: "Sinema siyasetin bizzat kendisidir. Politik bir şeydir. Politikasızlık bile bir politikadır. Açılım denen uygulama tüm bunların konuşulmasıdır aslında."
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da Önder'in açıklamalarını değerlendirdi. Bu konuyu özgürlükçü bir anlayışla değerlendirdiğini anlatan Akaydın, şunları söyledi: "Öncelikle Kürt Dili ve Edebiyatı şu an yaşayan diller içinde. Zengin kültürü simgeleyen bir dil. Anadolu'nun içinde yaşayan bir dil. Dolayısıyla uluslar arası bölümü de olup yabancı filmlerin yarışabildiği bir festivalde bir Kürt filmi yarışmaya katılabilir ve yarışmada değerlendirilir. Bunu değerlendirecek olan kişi de ben
değilim. Bunun başka bir politik tarafının olmaması lazım."
Siyasi açılımlara karşı çıktığını belirten
Akaydın, sözlerini şöyle tamamladı: "Çünkü bunun açılımla falan ilgisi yoktur. Onu Başbakan'a sormak lazım. Sinemasal açılımı geçen senede olabilirdi. Ortada açılım lafı yokken. Önümüzdeki yıllarda da olabilir. Açılım bana göre suni bir siyasi yaklaşımdır. Bunun ötesinde bir şey söyleyemem çünkü sanata siyaset kazandırmış olurum."