Resmi tatiller 2020: Ramazan ve Kurban Bayramı ne zaman?

Tatil planlayan, izin kullanacaklar için resmi tatiller önemli bir yer kaplıyor. Çalışanlar tarafından en çok araştırılan resmi tatillerin başında Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı tarihleri yer alıyor. Peki bu yıl kaç gün tatil yapacağız? İşte 2020 resmi tatiller takvimi, bayramların ve tatillerin denk geldiği günler...

2020 yılı resmi tatiller takvimine göre tatil programları yapılıyor. Çalışanlar özellikle tatil gün sayısı diğer resmi tatillere oranla daha fazla olan en çok merak ettiği ise Ramazan Bayramı ile Kurban Bayram'nın ne zaman olduğu, hangi günlere denk geldiği ve bu bayramlarda kaç gün tatil olacağını merak ediyorlar. 2020 yılında resmi tatiller ve hafta sonu tatilleri ile yıllık izin kullanarak toplamda 44 günlük tatil mümkün. İşte 2020 resmi tatil günleri...

Reklam
Reklam

RESMİ TATİLLER 2020

Resmi tatiller ile ilgili çalışanlar için en önemli mesele hafta içine denk gelip gelmemesi. Çünkü zaten tatil olan Cumartesi ve Pazar günlerine denk gelen bir resmi tatil pek sevindirmez. Resmi tatil günlerinin hafta sonuna yakın olması ile birlikte birleştirerek uzun bir tatil yapabilecek olunması en çok arzu edilen durumdur. Mesela yeni yılın ilk resmi tatili 1 Ocak Çarşamba günü idi.

Yeni yılda tatiller, çoğunlukla hafta içine denk geliyor; yani çalışanlar için iyi haber. Tabii bu yıl tatil imkanlarınızı yıllık izninizden kullanacağınız günlerle birleştirmeler yaparak daha da artırabilirsiniz. Hangi resmi tatilde ne kadar izin kullanmanız gerektiğini ve hangi resmi tatil ne zaman tek tek sizler için detaylandırdık.

1 OCAK YILBAŞI TATİLİ

Yeni yılın ilk tatili 1 Ocak günü, bu sene Çarşambaalı gününe denk geldi.

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

2020 yılında, Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağanı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Perşembe gününe denk geliyor. 24 Nisan Cuma günü izin kullanıp hafta sonu tatili ile birleştirdiğinizde 4 günlük bir tatil planı yapabilirsiniz.

Reklam
Reklam

1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ

Yeni yılın üçüncü resmi tatili olan 1 Mayıs İşçi Bayramı, 2020 yılında Cuma günü kutlanacak. Haftanın haftanın son gününe gelen bu tatili hafta sonu tatili ile birleştirerek 3 gün tatil yapabilirsiniz.

19 MAYIS ATATÜRK‘Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı bu sene Salı gününe denk geliyor. Pazartesi günü izin alırsanız hafta sonu tatili ile birlikte 4 gün tatil yapabilirsiniz.

2020 RAMAZAN BAYRAMI

Yılın en çok merak edilen ve en çok beklenen resmi tatili ve dini bayramı 2020 Ramazan Bayramı. 2019 yılında Ramazan Bayramı çalışanlar için uzun bir tatil sağladı. 3 Haziran Pazartesi 2019 tarihinde başlayan 2019 Ramazan Bayramı tatili 2020 yılında 23 Mayıs Cumartesi günü Arefe günü ile başlayacak. 2020 Ramazan Bayramı'nın Cumartesi günü başlaması nedeniyle tatil geçen yıla göre daha kısa olacak.

2020 Ramazan Bayramı tarihi şöyle;

23 Mayıs 2020 Cumartesi Ramazan Bayramı Arefesi

Reklam
Reklam

24 Mayıs 2020 Pazar Ramazan Bayramı (1.Gün)

25 Mayıs 2020 Pazartesi Ramazan Bayramı (2.Gün)

26 Mayıs 2020 Salı Ramazan Bayramı (3.Gün)

15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ

15 Temmuz Şehit ve Gazileri Anma Günü, 2020 yılında haftanın ortasına yani Çarşamba gününe denk geliyor. 2016 yılında gerçekleştirilmek istenen darbe girişimini önlemek için kendilerini feda eden vatansever şehitlerimizi ve gazilerimizi anacağımız bugün, bulunduğunuz şehirdeki törenlere katılabilirsiniz.

2020 KURBAN BAYRAMI

2019 Kurban Bayramı, 10 Ağustos Cumartesi arefe günüyle başlamıştı. 2020 Kurban Bayramı arefe günü 30 Temmuz Perşembe gününe denk geliyor. Kurban Bayramı 2020: 31 Temmuz 2020 Cuma, 1 Ağustos 2020 Cumartesi, 2 Ağustos 2020 Pazar ve 3 Ağustos 2020 Pazartesi olmak üzere 4 gün tatil yapabilirsiniz.

2020 Kurban Bayramı tarihi şöyle;

30 Temmuz 2020 Perşembe Kurban Bayramı Arefesi

31 Temmuz 2020 Cuma Kurban Bayramı (1.Gün)

1 Ağustos 2020 Cumartesi Kurban Bayramı (2.Gün)

Reklam
Reklam

2 Ağustos 2020 Pazar Kurban Bayramı (3.Gün)

3 Ağustos 2020 Pazartesi Kurban Bayramı (4.Gün)

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI

30 Ağustos Zafer Bayramı; 1922 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında kazanılan Büyük Taarruzu kutlamak için her sene tertiplenen resmi ve ulusal bir bayramdır. 2019 yılında 30 Ağustos Zafer Bayramı Cuma gününe denk gelmişti. 2020 yılında 30 Ağustos Pazar gününe denk geliyor.

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI

28 Ekim Çarşamba Cumhuriyet Arifesi ve 29 Ekim Perşembe tatil. Cuma’yı izin alarak 1,5 gün izinle 5 günlük bir tatile çıkılabilir. 29 Ekim 2020'de Cumhuriyet'in ilanının 97. yılını ülkemizin her yerinde coşkuyla kutlayacağız.

2020 RESMİ TATİLLER TAKVİMİ

1 OCAK YILBAŞI ÇARŞAMBA GÜNÜ

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI PERŞEMBE GÜNÜ

1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ CUMA GÜNÜ

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI SALI GÜNÜ

23 MAYIS RAMAZAN BAYRAMI ARİFESİ CUMARTESİ GÜNÜ (YARIM GÜNÜ)

Reklam
Reklam

24 MAYIS RAMAZAN BAYRAMI 1’NCİ GÜNÜ PAZAR GÜNÜ

25 MAYIS RAMAZAN BAYRAMI 2’NCİ GÜNÜ PAZARTESİ GÜNÜ

26 MAYIS RAMAZAN BAYRAMI 3’ÜNCÜ GÜNÜ SALI GÜNÜ

15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ ÇARŞAMBA GÜNÜ

30 TEMMUZ KURBAN BAYRAMI ARİFESİ PERŞEMBE GÜNÜ(YARIM GÜN)

31 TEMMUZ KURBAN BAYRAMI 1’İNCİ GÜNÜ CUMA GÜNÜ

1 AĞUSTOS KURBAN BAYRAMI 2’NCİ GÜNÜ CUMARTESİ GÜNÜ

2 AĞUSTOS KURBAN BAYRAMI 3’ÜNCÜ GÜNÜ PAZAR GÜNÜ

3 AĞUSTOS KURBAN BAYRAMI 4’ÜNCÜ GÜNÜ PAZARTESİ GÜNÜ

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI PAZAR GÜNÜ

28 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI ARİFESİ ÇARŞAMBA GÜNÜ (YARIM GÜN)

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI PERŞEMBE GÜNÜ

RESMİ TATİL İLE İDARİ TATİL ARASINDAKİ FARK NEDİR?

İdari izin ya da diğer adıyla idari tatil sadece 657 sayılı kanun kapsamında yer alan devlet memurlarını kapsayan bir izin türüdür. İdari izin verildiğinde devlet memurları haricinde özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamamaktadır. Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da idari izinli sayılmaktadır. İdari izin bir bakıma kişinin çalıştığı kurum tarafından verilen izin anlamını taşımaktadır. İdari izin, Bakanlar Kurulu kararı neticesinde çalışma gününün tatil ilan edilmesi demektir. Bu tatil, kanunu tatil olmayıp adından da anlaşılacağı gibi tamamen idari bir tatildir. Resmi tatilde ise böyle bir ayrım yoktur, kamu ve özel sektör çalışanlarını kapsamaktadır.

Reklam
Reklam

TATİLLERDE ÇALIŞMA VE MESAİ ÜCRETİ

4857 sayılı İş Kanunu'nun 44. maddesine göre “Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.”

Resmi tatil ücreti

Resmi tatil ücreti ya da doğru kullanımıyla genel tatil ücreti, işçinin çalışmadan geçirdiği resmi tatil günü için ona ödenen ücrettir. Yani, işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmasa bile, bir günlük ücretini almaya hak kazanacaktır.

Buna rağmen işçi resmi tatilde çalışırsa, bir de çalıştığı için ücret alacak ve toplamda 2 günlük ücrete hak kazanacaktır. Bunlardan birisi çalışmadan hak ettiği genel tatil ücreti, diğeri ise çalışmasının karşılığı olan ücrettir.

Resmi tatil ücreti yerine izin olur mu?

Reklam
Reklam

Resmi tatilde çalışma yapılmışsa, bunun karşılığında işçiye ücret vermek yerine izin kullandırmak mümkün değildir. İşçinin rızası bile olsa, bu durum yasal olmaz. Resmi tatilde çalışan işçiye bir günlük fazladan ücret mutlak surette ödenmek zorundadır. Yani resmi tatil yerine izin kullandırmak yasal değildir.