Milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılması, Cumhurbaşkanını halkın seçmesi, Cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıla indirilmesi ve iki kez seçilme hakkı tanınması gibi önemli düzenlemeleri içeren Anayasa değişikliği paketinin ikinci tur oylaması bugün Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak.
Anayasa'nın 175. maddesine göre paket, 330 ile 367 arasında bir oyla kabul edilirse, Cumhurbaşkanı Anayasa değişikliklerini zorunlu olarak halkoyuna götürmek zorunda kalacak. 367'nin aşılması durumunda da Sezer'in önünde iki yol bulunuyor. Cumhurbaşkanı Sezer ikinci kez önüne gelen paketi ya onaylayacak ya da referanduma götürecek. Cumhurbaşkanı Sezer'in iade etmesinin ardından ilk tur oylaması Pazartesi günü Meclis Genel Kurulu'nda yapılan Anayasa değişikliği paketi için gözler yarın yapılacak ikinci tur oylamaya çevrildi. Uzun süredir tartışılan ve Cumhurbaşkanını halkın seçmesi, milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılması, cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıla indirilmesi ve iki kez seçilme hakkı tanınması gibi önemli düzenlemelerin olduğu paketin akıbeti de bugün netleşecek.
REFERANDUM YOLU GÖRÜNÜYOR
Anayasa değişikliği paketindeki ısrarını koruyan AKP, ikinci tur oylamanın ardından paketi, bir kez daha Çankaya Köşkü'ne gönderecek. Anayasa'nın 175. maddesine göre ise paket, 330 ila 367 arasında bir oyla kabul edilirse, Sezer, Anayasa değişikliklerini zorunlu olarak referanduma götürmek zorunda kalacak. Paketin 367'nin üzerinde oyla kabul edilmesi halinde ise Sezer'in 15 gün olan yasal inceleme süresi yeniden başlayacak. Sezer paketi onaylamazsa, tamamını ya da bir bölümünü referanduma götürebilecek. Veto gerekçesinde Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ve aynı kişinin iki kez seçilebilmesine yönelik düzenlemelere karşı çıkan Sezer, Cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıla indirilmesine ve genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasına yönelik düzenlemelere eleştiri getirmemişti. Sezer, bu iki maddeyi referanduma götürmezse düzenlemeler yürürlüğe girecek. Paketteki diğer düzenlemelerin kaderini ise referandum belirleyecek.
AFALAR KARIŞIK
Cumhurbaşkanı Sezer'in inceleme süresi 15 Haziran'da dolarken mevcut duruma göre referandumun 15 Haziran'ı izleyen 120 günden sonraki ilk Pazar günü yapılması gerekiyor. Ancak 22 Temmuz seçimlerinden sonra oluşacak Meclis'in ilk işinin Cumhurbaşkanı seçmek olduğu belirtilirken, Anayasa'ya göre bu seçimin yapılamaması durumunda yeniden genel seçimlere gitmek gerekeceğine dikkat çekiliyor.
İLK TUR OYLAMADA NE OLMUŞTU?
Meclis Genel Kurulunda hafta başında yapılan ilk tur oylamada ise seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını öngören düzenleme 368, Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören değişiklik 361 oyla, TBMM'nin yapacağı bütün işlerinde üye tamsayısının üçte biriyle toplanmasını öngören madde 363 oyla, Cumhurbaşkanının 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini düzenleyen madde 367 oyla kabul edilmişti.
ANKA