SAKARYA (İHA) - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman, türbanlı öğrencilerin üniversiteye girmesi için anayasa değişikliğinin yeterli olmadığını söyledi. Durman, üniversitelerde kılık kıyafeti düzenleyen Yüksek Öğretim Kanunu'nun 17. maddesinde değişiklik yapılması gerektiğini anlattı.
SAÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman, üniversitelerde türban yasağını kaldıran yasal düzenlemelerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türbanlı öğrencilerin üniversitelere girmesine izin veren anayasal düzenlemenin hak ve hürriyetler açısından ele alındığını belirten Durman, "Yüksek öğretimde kılık kıyafetin nasıl olacağı konusu Yüksek Öğretim Kanunu'nun 17. maddesinde tanımlanmış. 17. maddede yapılacak bir düzenlemeyle üniversitelerimiz hem anayasanın hem de kanunun belirlemiş olduğu doğrultuda uygulamayı sürdürecektir. Öğrencilerimiz sağduyulu davranıyor. Şu ana kadar kampusa ve dersliklere, mevcut uygulamanın dışında başka bir kıyafetle girme talebi öğrencilerimizden gelmedi" dedi. Gerçekten bunu büyük bir mutlulukla karşıladığını anlatan Durman, şöyle konuştu: "Öğrencilerimizi sağduyulu davranmalarından dolayı tebrik ediyorum. Hukukçularla görüşüyoruz. Biz kanunlara uymakla yükümlü kişi ve kurumlarız. Türban konusunda anayasal düzenlemenin yeterli olup olmadığını Türkiye tartışıyor. Fakat herkesin kabul ettiği bir konu var. Sadece anayasal düzenleme bu konuda yeterli olmayacak, Yüksek Öğretim Kanunu'nun 17. maddesindeki üniversitelere nasıl bir kıyafetle girileceği konusunda yapılacak bir düzenlemeyle konu daha açıklığa kavuşacak."
Türbanla ilgili yasal düzenlemelerde yer alan çene altı förmülüne karşı olduğunu ifade eden Durman, sözlerini şöyle sürdürdü: "21. yüzyıl Türkiyesi'nde kanunlarda çene altı ifadesinin yer almasını içime sindiremiyorum. Bu ifadeyi 21. yüzyıl Türkiyesi için çok uygun bulmuyorum. Sakarya Üniversitesi'nde türban gündemi yoktu. Türban yasağı nedeniyle eğitim hakkından vazgeçen hiçbir öğrencimiz yoktu. Öğrencilerimiz belli kurallar çerçevesinde eğitim öğretim hakkını kullanıyorlardı. Bu konu çok hızlı
gelişti. Bu sürecin toplumsal mütabakatla aşılması gerektiğini düşünüyorum. Eğitim öğretim çok önemli bir hak. Türban sorununun, üniversitelerin demokratikleşmesi, üniversitelerin sorunlarıyla birlikte ele alınarak üniversitelerin kendi iç mekanizmaları içerisinde çözülmesini arzu ederdim. Bu çok daha uygun bir çözüm olurdu."