HABER

"Anayasal engel yok"

İSTANBUL (İHA) - Anayasa Hukuku uzmanı Prof.Dr. Burhan Kuzu, toplam milletvekili sayısı 200'e düşse bile koalisyonun görev başında kalmasında anayasa açısından bir engel bulunmadığını belirterek, hükümetin Nisan 2003 tarihine kadar iş başında kalma ihtimali olduğunu savundu.

Ekonomiyi belli bir noktaya getirip, 28 Şubat'ın kalıntılarını belli ölçüde temizleyen bir hükümet görünümü ile yola çıkmak isteyen İsmail Cem'in yolunu MHP'nin kestiğini öne süren Prof. Dr. Kuzu, erken seçim kararı alındıktan sonra partilerdeki istifaların hız kazanacağını ileri sürdü. Prof. Dr. Burhan Kuzu, yapılan anayasa değişikliğinin, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçime katılmasının önünü açtığını bildirdi.

Siyasi gelişmeleri İHA'ya değerlendiren Prof.Dr. Burhan Kuzu, dün alınan erken seçim kararı sonrası Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), '3 Kasım'da erken seçim yapılacaksa vakit dar, Meclis hemen toplanmalıdır' yönündeki açıklamalarının kanunlara uygun olduğunu ifade ederek, "Bunu partiler göz önünde bulunduracaktır. Seçimin öne alınmasını en çok isteyen AKP'dir. Ancak, baraj sorunu olan partiler seçimin gecikmesini istiyor" dedi.

Düne kadar, "Bulun 276'yı düşürün hükümeti" diyen koalisyonun bugün 276'ın da altına düştüğünü hatırlatan Prof.Dr. Kuzu, "Eğer hükümet, 200'e düşsek de devam edeceğiz derse, buna anayasa bakımından bir engel yoktur. Bu karışık takvime bakarsak, hükümetin Nisan 2003'e kadar görevde kalma ihtimali var. Çünkü muhalefetteki dağınıklık, hükümete bu fırsatı verecektir" diye konuştu.

"CEM'İN YOLUNU MHP KESTİ" Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve arkadaşlarının, DSP'den, yeni bir hükümet kurmak için ayrıldıklarını vurgulayan Prof. Dr. Burhan Kuzu, "Ekonomiyi belli bir noktaya getirip, 28 Şubat'ın kalıntılarını belli ölçüde temizleyen bir hükümet görünümü ile yola çıkmak isteyen İsmail Cem'in yolunu MHP kesmiş oldu. Artık seçim sokağına girildi. Erken seçim kararı alındıktan sonra partilerdeki istifalar hız kazanacak" dedi.

Prof. Dr. Kuzu, hükümet ortağı MHP'nin, seçimi kasım ayında istemesinin sebebini de şöyle açıkladı:

"Eğer seçim 3 Kasım'da olursa, hükümetin kurulması ve güvenoyu alması 45 günü bulur. Bu süre içinde MHP, AB ile ilgili düzenlemelerle ilgili, seçim sonrası hükümetin de bir şey yapmasını istememekte. Zaten aralık ayında olmayan bir düzenleme, büyük bir ihtimal AB treninin kaçmasına neden olacaktır".

Prof. Dr. Burhan Kuzu, 'Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erken genel seçime katılıp katılamayacağı' konusuyla ilgili olarak da şunları kaydetti:

"6 Şubat 2001 tarihinde yapılan anayasa değişikliği neticesinde, Sayın Erdoğan'ın seçime katılması için en ufak bir problemi kalmadı. Ceza yasaları geçmişe dönüktür. Suç olmaktan çıkmış olan bir fiilin yargılanması söz konusu olamaz. Karar bir anlamda Yüksek Seçim Kurulu'na kalmıştır. Eğer Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin yükselişinden dolayı seçime giremezse, bu karar tamamen siyasi olur".

En Çok Aranan Haberler