Başkentte yaşayan birçok insanın belki de varlığından hiç haberdar olmadığı, kentin yüzyıllar öncesine ışık tutan bir çok tarih hazinesi, keşfedilmeyi bekliyor.
AA muhabirinin yaptığı derlemelere göre, Galatlar tarafından kurulduğu tahmin edilen Ankara, sırasıyla Galatlar, Hititler, Frigler,Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlıların hakimiyetine girdi.
Başkent, günümüzde bu uygarlıkların bıraktıkları birçok eser ile geçmişin din, kültür ve yaşam tarzı mozaiğini sınırları içinde barındırıyor. Tunç Çağı, Antik dönem, Helenistik, Roma, Bizans dönemleri ile Müslümanlığın ilk dönemlerine ait hanlar, hamamlar, tümülüsler, tapınaklar ve camiler ziyaretçilerini bekliyor.
Ankara'nın önemli ören yerlerinin başında Frig krallığına başkentlik yapan antik yerleşim yeri Gordion (Yassıhöyük) geliyor. 1950 yılından bu yana Pensylvania Üniversitesi tarafından kazılan Gordion, tümülüsleriyle ünlü bir tarihi mekan...
Çubuk Çayı kıyısında bulunan ve tarihi İ.Ö. 3000-2500 yıllarına kadar giden Eti Yokuşu Höyüğü ile Haymana ilçesinin Çayırlı köyü yakınlarındaki Gavur Kale de önemli ören yerleri arasında sayılıyor. Ankara Kalesi, bazı araştırmacılara göre, Frigler döneminde kral Midas tarafından yaptırıldı. İ.Ö. 278 yılında Avrupa'dan gelen Galatlar tarafından genişletilen kale, İ.Ö. 189 yılında Romalılar tarafından askeri üs olarak kullanılmış.
Frig dönemi eserlerinden olan Augustus Tapınağı, Ulus'ta Hacıbayram Camii bitişiğinde yer alıyor. Tapınak, Bizanslılar zamanında kilise haline getirildi.
Defterdarlık ve Valilik Binası arasındaki havuzun kenarında bulunan Julianus Sütunu, Bizans İmparatoru Julianus'un M.S. 361-363 tarihleri arasında Ankara'dan geçişinin şerefine dikilmiş. Sütun, Belkıs Minaresi adıyla da anılıyor.
Bizans Mezarlığı, Saat Kulesi ve Ankara'da bulunan tek Bizans dönemi yapısı Clemens Kilisesi Başkentin tarihine tanıklık eden eserlerden...
Malazgirt Savaşı'nın ardından 1073 yılında Selçuklular tarafından fethedilen Ankara, bu dönemden sonra sürekli Müslümanların elinde kaldı. Ankara'da o döneme ait sayısız eser bulunuyor. Bu eserlerin başında hanlar, hamamlar ve camiler geliyor. Sulu Han, Kurşunlu Han, Mahmut Paşa Bedesteni, Hacı Bayram Camii, Şengül Hamamı ve geçmişi 15. yüzyıla dayanan Harap Hamam, Çengel Han, Atpazarı'ndaki Zafran Hanı, Pilavoğlu Hanı, Yeni Han, Kıbrıs Hanı, Çengel Han'ın bitişiğindeki Çukur Han bu döneme ait önemli yapılardan...
Tüm bu eserlerin yanı sıra İslamiyet dönemine ait onlarca camii de bu tarih hazinesi içindeki yerini alıyor. Zincirli Camii, Ağaçayak Camii, Ahi Elvan Camii, Alaaddin Camii, Eskicioğlu Camii, Hacı İlyas Camii, Kurşunlu Camii, bu eserler arasında sayılabilir.