HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anne ve babalar dikkat! Sünnet için doğru yaşı seçin

Anne ve babalar, sünnet yaşı konusunda genellikle kararsız kalıyor. Son zamanlarda ise birçok aile, yeni doğan döneminde sünnet yaptırmayı tercih ediyor. Ancak, bu kadar erken yaşta sünnet yaptırmanın getirdiği olumlu ve olumsuz yönler var. Sünnetin sosyal boyutunu çocukların yaşayamaması ve operasyon sonrasında bölgenin bakımında titiz davranılmasının ihmal edilmesi gibi sakıncalar, erken yaşta sünnet yaptırmanın olumsuzlukları arasında yer alıyor.

Anne ve babalar dikkat! Sünnet için doğru yaşı seçin

Acıbadem Hastanesi Bakırköy Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yunus Söylet, yaptığı açıklamada, yeni doğan döneminde sünnetin, kolay olması ve genel anestezi gerekmemesi gibi sebeplerle tercih edildiğine dikkat çekerek, "Sünnet için ideal dönemler, yeni doğan çağından 1,5 yaşa kadar ve 6 yaşından 10 yaşa kadar olan dönemlerdir. 1.5 - 6 yaş arası, psikolojik açıdan bazı sakıncaların olduğu dönemdir ve bu dönemde tıbbi mecburiyet yoksa sünnetten kaçınılmalıdır. Ancak elbette ki bazı özel şartlarda, yaşa bakılmaksızın sünnet yapılması gerekiyor" dedi.

ERKEN SÜNNET GEREKTİREN DURUMLAR

Prof. Dr. Söylet, erken sünnet gereken durumları ise, "Doğuştan böbrek ve idrar yolları anormallikleri bulunması. Sünnet derisinin uç kısmının, normal idrar akımına izin vermeyecek kadar dar olması. Sık sık sünnet derisinde ve penisin baş kısmında iltihaplanmalar meydana gelmesi. 5 yaşına geldikten sonra sünnet derisinin geriye itilememesi."

Ayrıca, sünnetin kesinlikle yapılmaması gereken bir durumun da söz konusu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yunus Söylet, "Halk arasında 'yarım sünnet' veya 'peygamber sünneti' olarak bilinen, tıp dilinde ismi 'hipospadyas' olan doğuştan anormallik varsa, kesinlikle sünnet yapılmamalı" diye konuştu.

"CERRAHİ EĞİTİM ALAN HEKİMLERCE YAPILMALI"

Prof. Dr. Söylet, sünnetin, çocuklarla ilgili cerrahi eğitim almış hekimlerce yapılması gerektiğini ifade ederek, "İdeal olanı, sünnet yapacak hekimin, çocuk cerrahisi uzmanı veya çocuk ürolojisi uzmanı olmasıdır. Sünnet bir ameliyattır. Dolayısıyla, çocuklarda yapılan her ameliyat gibi sünnet de ameliyathanede ve ameliyat şartlarında yapılmalıdır. Doğru olanı, genel anestezi ile hiçbir ağrı ve korku duyurmadan yapılan sünnettir" dedi.

Ehil olmayan ellerde yapılan sünnetin en büyük risklerinden birinin, çocuğun psikolojik olarak aşırı hırpalanması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Söylet, "Bu durum, lokal anestezi ile adeta bir şiddet gösterisi şeklinde cereyan eden sünnetlerden sonra daima görülür. Bu korku, uzun yıllar devam edebilir. Bir de seçilen cerrahi teknikle de bağlantılı olarak görülen problemler olabilir. Bunların başında kanama ve estetik yönden çirkin sünnetler gelir" diye konuştu.

(İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler