TBMM (A.A) - 16.04.2010 - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, The Times gazetesinin, ''Türkiye'de düello'' başlıklı makalesinin, Türkiye'deki demokrasinin karşı karşıya olabileceği risklere ilişkin birtakım samimi endişeleri dile getirdiğini, analiz mahiyetinde olduğunu ve makul eleştiri sınırlarını aşmadığını bildirdi.
DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız'ın yazılı soru önergesini yanıtlayan Arınç, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün, yabancı haber ajansları, radyo ve televizyonlar ile internet sitelerini izlediğini ifade etti.
Toplanan haber, yorum ve programlar içinden, Türkiye'yi doğrudan ilgilendirenlerin değerlendirmeye alındığını belirten Arınç, bu haberler arasından Türkiye'ye yönelik çok ciddi iddialar ve ülkenin imajını zedeleyici ifadeler bulunması halinde, bu haberlerin tekzip edildiğini bildirdi.
Arınç, The Times gazetesinin 1 Mart 2010 tarihli nüshasında yer alan makalenin, çevirisi yapılarak devletin en üst makamlarına iletildiğini ifade etti.
Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin, 10. maddesinin, ''ifade özgürlüğünü'' düzenlediğini anımsatan Bülent Arınç, bu maddeye göre herkesin görüşlerini açıklama ve anlatma özgürlüğüne sahip olduğunu ve bu hakkın, düşünce özgürlüğü ile kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber, fikir alma ve verme özgürlüğünü içerdiğini ifade etti.
Bülent Arınç, şunları kaydetti:
''Bu açıklamalar ışığında, The Times gazetesinde yayımlanan 'Türkiye'de Düello' başlıklı makaleyi incelediğimizde; makalede yer atan ifadelerden de rahatlıkla anlaşılabileceği üzere, gazetenin baş yazarının büyük önem atfettiği ve gerek batının gerekse Ortadoğu'nun bekası açısından değer biçtiği Türkiye'deki demokrasinin karşı karşıya olabileceği risklere ilişkin birtakım samimi endişeleri dile getirdiği bir analiz mahiyetinde olduğu ve makul eleştiri sınırlarını aşmadığı değerlendirilmektedir.
Söz konusu makale; 'çok ciddi iddialar ve ülkemizin demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti imajını zedeleyen yorumlar' içermenin aksine, ülkemiz hakkında NATO'nun temel direği, AB'nin müstakbel üyesi, batının Ortadoğu'daki stratejik müttefiki gibi doğru ve övgü dolu ifadeler barındırmaktadır. Yazar ayrıca, halkın ciddi oranda desteğine sahip ülke yönetiminin, ekonomik konularda etkin olduğunun gecikmiş reformları gerçekleştirmeye kendini adadığının, AB ile katılım müzakereleri başlatmayı başardığının altını da yine takdirle çizmektedir.''
Arınç, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün, makul eleştiri sınırlarını aşmadığı değerlendirilen söz konusu makaleyle ilgili yazılı veya sözlü herhangi bir karşı girişimde bulunmadığını bildirdi.