ANKARA (İHA) - TBMM Başkanı Bülent Arınç, medeniyetler çatışmasını körükleyen ve dinlerarası barışı zedeleyen tutum ve davranışların dünya barışı için ayrı bir tehlike olduğuna dikkat çekerek, "Bu tutum ve davranışların çok önemli makamlarda bulunan kişilerce sergilenmesi, medeniyetlerarası çatışma isteyen çevreleri daha da cesaretlendirmiş ve dünya barışını tehlikeye sokmuştur" dedi.
TBMM Başkanı Arınç, "21 Eylül Dünya Barış Günü" dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Mesajında, barışla kuşatılmış adil bir dünyada yaşamanın, insanoğlunun belki de en eski özlemi olduğunu belirten TBMM Başkanı Arınç, bugün insanoğlunun barışa olan ihtiyacının her zamankinden daha fazla olduğunu kaydetti. Şiddetin beslediği çatışmaların, terör ve insan hayatını hiçe sayan tüm davranışların, mutlu ve huzurlu bir dünya oluşturmanın önündeki en büyük engel olduğunu ifade eden Arınç, "Aynı şekilde insan hak ve özgürlüklerinin ihlaliyle adalet yerine ayrımcılık üzerine kurulu politikalar barış yerine savaşa ve şiddete hizmet eder" diye konuştu.
Barış fikri için hukuk, insan hakları gibi yazılı kurallardan önce esas alınması gereken "insan" ve "insana sevgi" olduğuna dikkat çeken Arınç, "İnsanın mutluluğunu temel almayan her türlü dini, etnik ya da siyasi tasarruf, barış yerine şiddet getirir. Dünyadaki her insan barış için elinden geleni yapmalı ve bu uğurda çalışmalıdır. Bireysel çabaların toplumsal uzlaşmayı, toplumsal uzlaşmanın da evrensel barışı destekleyeceğine yürekten inanıyorum. Dünya Barış Günü'nde yer kürenin bir çok bölgesinde huzur yerine gözyaşı vardır. Halen yaraları sarılmayan Lübnan, Filistin, Darfur başta olmak üzere, bir çok coğrafyada barıştan söz etmek mümkün değildir. Bu bölgeler tüm dünya ülkelerinden barış ve temel yaşam koşulları için acil yardım beklemektedir" açıklamasında bulundu.
"MEDENİYETLER ÇATIŞMASI BARIŞ İÇİN AYRI BİR TEHLİKE"
Öte yandan, medeniyetler çatışmasını körükleyen ve dinlerarası barışı zedeleyen tutum ve davranışların halen sürmesinin de dünya barışı için ayrı bir tehlike olduğunu vurgulayan Meclis Başkanı Arınç, mesajında şunları kaydetti:
"Bu tutum ve davranışların çok önemli makamlarda bulunan kişilerce sergilenmesi medeniyetler arası çatışma isteyen çevreleri daha da cesaretlendirmiş ve dünya barışını tehlikeye sokmuştur. Tüm bu sorunlar için başta önemli makamlarda bulunanlar olmak üzere, her bireyin daha çok sorumluluk hissederek davranması, ortak barış arayışı için önemli bir sorumluluktur."
Mesajında, dünya barışının sağlanması ve korunması konusunda en büyük payın Birleşmiş Milletlere düştüğünü ifade den TBMM Başkanı Arınç, "Daha aktif, daha çok inisiyatif alan ve siyasi çıkarları değil, daha fazla insani değerleri önemseyen bir Birleşmiş Milletler'in dünya barışı için hayati önem taşıdığı artık kaçınılmaz bir gerçektir" dedi.
Meclis Başkanı Arınç, mesajının sonunda Dünya Barış Günü dolayısıyla, gözyaşı yerine tebessüm, düşmanlık yerine kardeşlik, şiddet yerine merhamet, baskı ve zorbalık yerine daha fazla insan hakları temenni etti. Birleşmiş Milletler'in 7 Eylül 2001 tarihli 55. Genel Kurul Toplantısı'nda alınan kararıyla, 21 Eylül Dünya Barış Günü olarak kutlanıyor.