Arkeoloji Kesifleri Haberleri

Kırşehir'deki Japon Bahçesi bayram tatilinde 14 bin kişiyi ağırladı

Kırşehir'in Kaman ilçesindeki Kalehöyük Arkeoloji Müzesi yerleşkesinde bulunan Japon Bahçesi'ni 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde 14 bin kişi ziyaret etti.

Yurthaber 2024-04-15 13:50:37

8. Heritage İstanbul 15-17 Mayıs'ta düzenlenecek

TG EXPO tarafından organize edilen koruma, restorasyon, arkeoloji, müzecilik ve kütüphanecilik teknolojileri fuar ve konferansı 8. Heritage İstanbul, bu yıl 15-17 Mayıs'ta Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak.

Yurthaber 2024-01-09 14:57:41

Edirne'de yüzey araştırmalarında Tunca Nehri çevresinde önemli yerleşim yerleri tespit edildi

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergün Karaca, Tunca Nehri çevresinde yaptıkları yüzey araştırmalarında MÖ 9 ile 8'inci yüzyıllar arasına ve Roma dönemine tarihlenen yoğun yerleşimler tespit ettiklerini belirtti.

Yurthaber 2023-11-14 10:22:52

Selden etkilenen Şanlıurfa Müzesi ocak ayında ziyaretçilerini kabul edecek

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, sel felaketinin etkilediği Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nin ocak ayında ziyarete açılacağını bildirdi.

Yurthaber 2023-10-26 10:27:17

Antik kentte heyecanlandıran keşif! 2 bin yıllık

Çanakkale Boğazı'nda, Ezine ilçesi Dalyan köyü yakınındaki 2 bin 400 yıllık liman kenti Alexandria Troas Antik Kenti'nde süren kazı çalışmalarında heyecan verici bir keşif yapıldı. Çalışmalarda 2 bin yıllık 2 bronz sikke bulundu. Kazı Başkanı, Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Öztepe, sikkelerin kentin bir Roma kolonisine dönüştüğü döneme ilişkin olması açısından önemli olduğunu söyledi. Öte yandan, ilk defa bir horoz türüne ait tüketilmiş kemik de tespit edildi.

Haber 08-10-23 10:19

Antalya'da bulundu! Tam bin 800 yıllık

Antalya'da Syedra Antik Kenti kazılarında yaklaşık 1800 yıllık 'Zafer Tanrıçası' heykeli bulundu. Tarihi eserin, onarım çalışmaları sonrasında sergilenmek üzere Alanya Arkeoloji Müzesi'ne kaldırılacağı belirtildi.

Haber 25-08-23 16:48

Heyecanlandıran keşif: Tam 3 bin 500 yıllık...

Dünyanın en büyük medeniyetlerinden biri olan Hitit İmparatorluğu'na bir dönem başkentlik yapan, aynı zamanda en önemli dini ve askeri merkezlerinden birisi olan Şapinuva'da yürütülen arkeolojik kazılarda 3 bin 500 yıllık hububat silosu bulundu. Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Önder İpek, “Silonun ana özelliklerinden birisi ana toprağın oyulması ile yapılmış. Silo 10x5 metre ebatlarında, 3 metre 40 santimetre derinliğinden oluşuyor." dedi.

Haber 18-08-23 09:09

BUÜ’lü akademisyenin projesi ‘Apollonia’ya ışık tutacak

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Şahin’in hazırladığı proje, Gölyazı’da yer alan Apollon Kutsal Alanı’nın bilinmeyen yönlerini ortaya çıkaracak.

Yurthaber 10-08-23 10:40

Yer: Bursa! Çok sayıda iskelet ortaya çıktı: Elde ettiğimiz bulgulara göre bunlar...

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünce İznik'teki tarihi surların Yenişehir Kapı bölümünde sürdürülen arkeolojik kazılarda insan iskeletlerine rastlandı. Tarihi İznik surları kazısında mezarlar ve çok sayıda insan iskeleti bulundu. Sur duvarları arasında çok sayıda definle karşılaştıklarını belirten Prof. Dr. Mustafa Şahin, "Elde ettiğimiz bulgulara göre bunlar, saldırılar esnasında ölen Bizanslı ya da şehit düşen İslam askerlerine ait değil" dedi.

Haber 18-06-23 12:27

Trak eserlerinin sergilendiği müze ziyaretçilerini geçmişe götürüyor

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergilenen Trak medeniyetine ait eserler, ziyaretçilerini tarihe yolculuğa çıkarıyor.

Yurthaber 18-05-23 15:13

Domates tarlalarının arasında kaldı! Yaklaşık 2 bin yıllık...

Çanakkale'de 2 bin yıllık Tuzla (Satnioeis) Roma Köprüsü, Tuzla Çayı zaman içinde yatak değiştirince domates tarlaları arasında kaldı. Köprünün toprak altında kalan kısımları gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. Köprünün turizme kazandırılmasını isteyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Koçyiğit, "Köprü ve çevresinde, çevre düzenlemeleri ya da kapsamlı kazı çalışmaları yapılabilirse, arkeoloji-doğa meraklısı birçok kişinin uğrak yerlerinden biri olabilir" dedi.

Haber 05-05-23 16:57

İznik Müzesi’nde bir ilk

UNESCO’ya aday 4 medeniyete başkentlik yapmış İznik’te açılan arkeoloji müzesinde 8 bin yıllık ayak izi, 8 bin yıllık yapı ilk defa sergilendi.

Yurthaber 22-04-23 10:10

Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda Roma dönemine ait heykel bulundu

Aziz Polyeuktos Kilisesi’nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda yapılan kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait olduğu düşünülen heykel bulundu.

Yurthaber 03-04-23 15:14

Tarihi kentte bulundular! Görenleri şaşırttı... 2 binin üzerinde

Mısır'ın güneyindeki tarihi Abidos kentinde bulunan Firavun 2. Ramses Tapınağı'nda, şaşırtan bir keşfe imza atıldı. Belirtilenlere göre, tapınakta 2 binin üzerinde mumyalanmış koç başı ile devasa bir yapı ortaya çıkarıldı. ABD arkeoloji ekibinin başkanı Samih İskender, bu kadar büyük miktarda mumyalanmış koç başının, iki olasılığı akla getirdiğini kaydetti. İşte detaylar...

Haber 26-03-23 09:16

Mastaura Antik Kenti’nde yürütülen arkeolojik kazıların yeni kitabı yayımlandı

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Sedat Akkurnaz ve Dr. Öğr. Üyesi Arzu Özver ile Didim Meslek Yüksekokulu (MYO) Öğr. Gör. Aytekin Kalkan’ın editörlüğünü yaptığı ’Disiplinler Arası Çalışmalarla Mastaura’ adlı kitap yayımlandı.

Yurthaber 24-03-23 08:51

Kahramanmaraş depremi ona zarar vermedi! 3 bin 500 yıllık ‘Maraş Fili’ günler sonra korumaya alındı…

Türkiye’yi sarsan deprem faciasının ardından yaralar bir bir sarılmaya çalışılırken Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi'ndeki antik fil iskeleti ile diğer arkeolojik eserler de yakındaki ağır hasarlı binanın yıkılma riskine karşı paketlenerek müzedeki güvenli alana taşındı. Müze müdürü Safinaz Acıpayan yaptığı açıklamada "Müzeye gelir gelmez hemen eserlerin olduğu bölüme gittik. Eserlerimizin hiçbirinde kırılma veya herhangi bir zarar olmadığını gördük" dedi.

Haber 06-03-23 15:57

Depremde zarar görmeyen 3 bin 500 yıllık Maraş Fili korumaya alındı

Kahramanmaraş'taki arkeoloji müzesinde sergilenen ve 6 Şubat'taki depremlerde zarar görmeyen 3 bin 500 yıllık "Maraş Fili", müzedeki diğer arkeolojik eserlerle koruma altına alındı.

Yurthaber 06-03-23 15:45

Bursa'da inşaat kazısından tarih çıktı: İçerisinde kemikler var!

Bursa'nın Mudanya ilçesindeki inşaat çalışmasında tarihi eser bulundu. Mudanya Belediyesi kapalı pazar yeri inşaatının çevre düzenlemesi sırasında ekskavatörün kepçesine takılan taşın tarihi bir lahit olduğu belirlendi. Arkeologların gözetiminde başlatılan ilk incelemede lahdin içinde kemiklere rastlandı. Öte yandan lahdin bölgeden alınarak Bursa Arkeoloji Müzesi'ne götürüleceği öğrenildi.

Haber 04-03-23 18:43

Kafes ve kum torbalarıyla çevrelenmiş... Hatay'daki tarih eserlere artçı depremlere karşı önlem! Şuppiluliuma heykeli ve Arsuz stelleri...

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen yerlerden Antakya'daki Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki eserlerin olası artçı depremlerden korunması için ek tedbirler alındı. Tarihi eserlerin artçı depremde zarar görmemesi adına koruma altına alındığını duyuran Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, ilave tedbirlerin fotoğraflarını da paylaştı. Eserlerin kafes ve kum torbalarıyla çevrelendiği görüldü. O eserler arasında Şuppiluliuma heykeli ve Arsuz stelleri de var.

Haber 02-03-23 15:45

Şuppiluliuma heykeli ve Arsuz stellerine artçı deprem önlemi

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki eserlerin korunması için ek tedbirler alındı.

Yurthaber 02-03-23 10:09

Şanlıurfa Müzesi'ndeki 12 bin yıllık eserler depremi hasarsız atlattı

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen Şanlıurfa'daki Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen ve neolitik döneme ait 12 bin yıllık eserler sarsıntıları hasarsız atlattı.

Yurthaber 22-02-23 13:35

Lahitteki 2 bin 500 yıllık aşk mesajını arkeologlar çözdü! 'Beni tutsak etti'

Büyük İskender'in Yunan Generali Antigonos'un lahdi üzerindeki 2 bin 500 yıllık mesaj arkeologlar tarafından tercüme edildi. Yeni yapılan İznik Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen lahitte şu ifadelere yer alıyor; “Ben üzgün Arete, bütün benliğimle Antigonos’un mezarı başından sesleniyorum. Üzüntüden saçlarımı yoluyor ve duygularımı ağlayarak gösteriyorum. Bu kötü talih, bu ölüm bu seçkin adamı özgür bırakmak yerine beni tutsak etti.” İşte Lahitteki 2 bin 500 yıllık aşk mesajının detayları...

Haber 15-01-23 09:45

Japon bilim insanı Amasra'da antik kentteki kazı çalışmalarını inceledi

Kyushu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazuo Miyamoto, Amasra ilçesindeki Amastris Antik Kenti'nde yürütülen kurtarma kazı çalışmalarında incelemelerde bulundu.

Yurthaber 05-01-23 14:42

Çorum'da Orta Paleolitik Dönem'den izler bulundu

Çorum'da Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümünce yürütülen "Çorum Tarih Öncesi Dönem Yüzey Araştırması Projesi" kapsamında yapılan araştırmalarda Orta Paleolitik Dönem'den izler bulundu.

Yurthaber 19-12-22 13:24

Takip edilen arabadan çıktı! Akılalmaz: 18. yüzyıldan kalma Kabe örtüleri...

Aydın'ın Söke ilçesinde akıllara durgunluk veren bir operasyon gerçekleştirildi. Jandarma operasyonunda 18. yüzyıla ait olduğu değerlendirilen 19 Kabe örtüsü ele geçirildi. Olayla alakalı 4 şüpheli gözaltına alınırken Kabe örtülerinin ise Arkeoloji Müzesi'ne teslim edileceği öğrenildi.

Haber 16-12-22 14:59

Denizli'deki Tripolis Antik Kenti kazılarında 10 yıl geride kaldı

Denizli'nin Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti'nde Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Duman başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları 10. yılını tamamladı.

Yurthaber 12-12-22 11:37

Karataş’ın tarihi Cilalı Taş Devrine kadar uzanıyor

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Erhan, Magarsus Antik Kentinde yapılan kazılarda çıkan kalıntılardan Karataş’ın tarihinin 8 bin yıl kadar yani Cilalı Taş Devrine (neolitik) kadar geriye gittiğini söyledi.

Yurthaber 01-12-22 09:59

Kırşehir'deki Japon Bahçesi'ni 9 ayda yaklaşık 86 bin kişi gezdi

Japonya sınırları dışında bulunan en büyük botanik bahçelerinden, Kırşehir'in Kaman ilçesindeki Japon Bahçesi'ni ziyaret edenler, aynı yerleşkedeki Anadolu'nun 5 bin yıllık tarihiyle ilgili eserlerin yer aldığı Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'ni de gezme imkanı buluyor - Üniversite öğrencisi Duygu Doğan: - "Bozkırın ortasında böyle bir güzelliği özellikle sonbaharda arkadaşlarımın görmelerini çok isterim"

Yurthaber 20-10-22 13:15

VEKAM Direktörü Prof. Dr. Yenişehirlioğlu'na Fransa Ulusal Liyakat Nişanı

Ülkenin en önemli şövalyelik nişanlarından biri kabul edilen Chevalier dans l’Ordre national du Mérite’in sahiplerinden biri bu yıl Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve VEKAM Direktörü Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu oldu

Yurthaber 13-10-22 16:00

Kahramanmaraş'taki tarihi eserler arkeoloji parkında sergilenecek

Kahramanmaraş'taki tarihi eserler arkeoloji parkında sergilenecek

Yurthaber 13-10-22 12:19

Aydın’daki tarihi eser kaçakçılığı davasında tahliye kararı

Tutuklu yargılanan eski Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız'ın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi

Yurthaber 12-10-22 22:54

Kahramanmaraş'taki arkeolojik kazıda 7 bin 600 yıllık damga mühür bulundu

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin:
 - "Domuztepe Höyüğü'nün ikinci yapı katına ait dolgu toprak içinde serpantin taşından üretilmiş ip delikli mührün baskı yüzeyinde 'aynalama' yöntemiyle ağızları birbirine bakar şekilde yapılmış boynuzlu iki hayvan başı dikkat çekiyor"

Yurthaber 12-10-22 11:02

Tapınaklardaki binlerce yıllık anılar İzmir'deki müzede canlandırıldı

Aliağa'daki Kyme Antik Kenti'nde bulunan Helenistik Dönem'e ait tapınak heykelciği ve Menemen'deki Neontheikos Antik Yerleşimi'nden çıkarılan koç taşıyan 3 adam figürü ilk kez İzmir Arkeoloji Müzesinde sergiye açıldı - Tapınaklar, sunular ve adaklar başlığıyla ekim ayı süresince ziyaretçilerini ağırlayacak sergide, Hititler'den kalma insan formundaki adak çivileri, Metropolis Antik Kenti'nde bulunan ve "Üç Güzeller"in tasvir edildiği kurşun madalyon da yer alıyor

Yurthaber 06-10-22 13:44

İznik Gölü'ndeki batık kilisede Aziz Nikolas figürlü kolye ucu bulundu

Amerikan Arkeoloji Enstitüsünce 2014'te dünya çapındaki en önemli 10 keşiften biri gösterilen bazilikadaki su altı kazısından çıkarılan kolyede, "Noel Baba" olarak bilinen Aziz Nikolas'ın ismi de yazıyor - İznik Gölü Bazilikal Kilisesi Su altı Kazıları Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin: - "Bunun bizim açımızdan önemi; şu anda kazısını yapmış olduğumuz kilisenin orijinalde bir hacı kilisesi olduğunu, yani burayı ziyaret eden insanların hacı olarak isimlendirilebileceklerini gösteren önemli yerlerden biri. Dolayısıyla bu senenin en önemli buluntusu olarak değerlendiriyoruz"

Yurthaber 06-10-22 11:11

Elaiussa Sebaste Antik Kenti'ndeki hamam sütunları ayağa kaldırılacak

Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Asena Kızılarslanoğlu: - "Sütunların ayağa kaldırılması bu yapının kullanımı hakkında fikir edinilmesini sağlayacak"

Yurthaber 04-10-22 09:57

1800 yıllık yazıtın sırrı çözüldü! Aigai Antik Kenti'nde bulunmuştu...

Manisa'nın Yunusemre ilçesindeki Aigai Antik Kenti'nde bulunan 1800 yıllık 3 parça mermer yazıtın sırrı çözüldü. Yazıt, 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip antik kentte, 2005 yılında meclis binasındaki kazılarda bulunmuştu. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sezgin, yazıtın sırrını anlatırken "bilim dünyasına yeni sunduğumuz önemli bir yazıt." ifadesini kullandı.

Trend 02-10-22 11:36

Adana'daki batık kent Augusta su altı kamerasıyla görüntülendi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Fatih Erhan: - "Kent, hem Yunan hem Anadolu kültürünün özelliklerine sahip. Büyük bir yapılaşma, o dönemde tiyatro yapılmış. Sütunlu cadde, doğu, kuzey ve güneyinde hamamlar, villalar bulunuyor"

Yurthaber 24-09-22 11:08

Kahramanmaraş'taki arkeolojik kazılarda kadın iskeleti bulundu

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin: - "Bu iskelet, erişkin olduğunu tahmin ettiğimiz bir bireye ait. Geç neolitik döneme dair bir mezar olması bakımından bizim için önemli" - "Tabii ki karbon 14 sonuçları henüz elimizde değil ama arkeolojik bulgulardan yola çıktığımızda günümüzden 7500-7600 yıl öncesinden söz ediyoruz"

Yurthaber 21-09-22 13:39

Van Gölü'nde sular çekildi, Urartu limanı ortaya çıktı: Böyle bir yapıyla ilk defa karşılaşıyoruz

Van'ın Erciş ilçesinde Urartular dönemine ait kalenin alt kısmında, gölde yaşanan çekilme sonucu 11 basamaklı liman ortaya çıktı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, "Van Gölü'nün sularının çekilmesiyle teknenin yaklaşabileceği, sabitlenebileceği bir alan ortaya çıkmış durumda. Buranın yüklerin boşaltılması için yapıldığını görüyoruz. Hemen kalenin altında yer alıyor. Şu ana kadar böyle bir yapıyla ilk defa karşılaşıyoruz" dedi.

Haber 21-09-22 13:16

Van Gölü'ndeki çekilmeyle kayaya oyulmuş Urartu limanı ortaya çıktı

YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu: - "Van Gölü'nün sularının çekilmesiyle teknenin yaklaşabileceği, sabitlenebileceği bir alan ortaya çıkmış durumda. Buranın yüklerin boşaltılması için yapıldığını görüyoruz. Hemen kalenin altında yer alıyor. Şu ana kadar böyle bir yapıyla ilk defa karşılaşıyoruz"

Yurthaber 21-09-22 11:21

Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nde bulunan amfora parçaları birleştiriliyor

Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Asena Kızılarslanoğlu: - "Antik kentin kendi üretimi olan Geç Roma 1 amforalarıyla ilgili bir çalışma yürüttük. Yaklaşık 11 bin parça seramiğin istatistiki verisi elde edildi, tanım ve tasnifi yapıldı"

Yurthaber 19-09-22 10:56

Tunceli Müzesi'ni yazın 20 bin kişi gezdi

Alevilik, etnografya ve arkeoloji bölümlerinin yanı sıra yazılı ve görsel alanların bulunduğu müzede, taş aletler, çömlekler, madenlerden yapılmış eserler, bal mumu heykelleri, koç ve at biçimli mezar taşları sergileniyor - Müze Müdürü Kenan Öncel: - "Müzenin açılmasıyla kentimiz özellikle kültürel anlamda büyük atılım gerçekleştirdi"

Yurthaber 18-09-22 11:03

Van'da Urartulara ait mimari kaplama levhası bütün halde bulundu

Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı: - "Oldukça ünik bir eser. Şimdiye kadar Urartularda parçalar halinde bulunsa da tüm olarak kayıtlara geçmiş tek örnek olması açısından heyecan verici. Üzeri bezemeli bu eser, büyük olasılıkla bir mimari süsleme öğesi olarak kullanılmış"

Yurthaber 08-09-22 11:03

Kung Fu Yoga filminin konusu nedir? Kung Fu Yoga filminin oyuncuları kimler?

Başrolünde dünyaca ünlü oyuncu Jackie Chan'in yer aldığı Kung Fu Yoga filmi 28 Ocak 2017'de Çin'de gösterime girdi. Jackie Chan, Kung Fu Yoga filminde, Çinli bir arkeoloji profesörünü canlandırıyor. Peki Kung Fu Yoga filminin konusu nedir? Kung Fu Yoga filminin oyuncuları kimler? İşte merak edilenler...

Trend 07-09-22 18:50

Kef Kalesi'nde 2 bin 700 yıllık mutfak ve hizmet odaları tespit edildi

Urartular döneminde Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, Van Gölü'ne hakim 2 bin 300 rakımdaki tepeye inşa edilen kaledeki faaliyetlerin büyük bir yangın nedeniyle sona erdiği belirlendi - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Coşkun: - "Kalenin batı bölümünde, kale ile ilişkili olacak hizmet binalarının da varlığını görmekteyiz. Mutfak ve kaleye hizmet sağlayacak çeşitli odaların varlığını tespit ettik"

Yurthaber 07-09-22 11:41

İzmir Arkeoloji Müzesinde Dionysos'a adanan eserler sergilenmeye başlandı

İzmir Arkeoloji Müzesinde Dionysos'a adanan eserler sergilenmeye başlandı

Yurthaber 06-09-22 16:25

Ayanis Kalesi'nde yapılan kazılarda kraliyet çöplüğü ortaya çıkarıldı

Urartular tarafından Van Gölü'ne hakim tepeye yaptırılan kaledeki alanda bulunan mühür, yazılı bulla (mühür baskısı) ve hayvan kemiklerinden dönemin elit yaşamına ilişkin yeni bilgilere ulaşılması bekleniyor - Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı: - "Surlardan aşağı doğru akmış çok zengin kültür depozitleri gördük. Arkeologlar için bu bir hazine niteliğinde. Bu kültür depozit içinde binlerce hayvan kemiği, işlevini yitirmiş objeler, yazılı belgeler ve mühürler bulduk"

Yurthaber 03-09-22 11:59

Smyrna Tiyatrosu'ndaki kazıda bulunan heykel başı koruma altında

Mitolojik varlık Satir'i tasvir ettiği belirlenen 1800 yıllık geçmişe sahip heykel başı, uzman incelemesinin ardından İzmir Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilecek - Smyrna Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy: - "Satyros (Satir) başının muhtemelen Smyrna Tiyatrosu'nun o görsel efekti içerisinde bir konumu vardı"

Yurthaber 28-08-22 11:15

Kampüs yakınındaki kazı alanı arkeoloji öğrencilerine pratik yapma imkanı sağlıyor

OMÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atila Türker: - "Üniversitemiz çok yakın, yürüyerek höyüğe gelebiliyorsun. Verdiğimiz dersler teorik, uygulama dersimiz de var ama bunu arazide yapacak olanağımız yoktu" - "Dombalaktepe, öğrencilerimize derslerde aldıkları teorik bilginin uygulamasını görme, bunu tecrübe etme imkanı sağlıyor. Bu da bizim için büyük kazanç oldu"

Yurthaber 25-08-22 14:21