SAMSUN (İHA) - Makine Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, 13 Aralık 2004 tarihinde Samsun'un İlyasköy Mahallesi'nde meydana gelen ve bir kişinin ölümüne sebebiyet veren asansör kazası sonrası asansörlerin güvenliği ve denetiminin gündeme geldiğini belirterek, "Maalesef bu denli önemli konular unutulmakta, üzücü olaylar yaşadığımızda tekrar gündeme gelmektedir. Asansör kazalarında insanlarımız ölmesin" dedi.
Kadir Gürkan, şube yönetim kurulu üyesi Bayram Karasu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, içinde bulunduğumuz 21. yüzyılda, maalesef kentimizde ve ülkemizde vatandaşların halen asansör kazalarında ölmekte olduğunu ve sakat kaldığını söyledi. Gürkan, "Tamamen standart dışı üretilmiş ve periyodik bakımları yapılmamış asansörlerin sebep olduğu kazaların önüne geçmek mümkündür. Günlük hayatımızda otomobilden sonra en çok kullandığımız ulaşım aracı olan asansörlerin denetimi yapılmamaktadır. Burada görev, yerel yönetimlere, apartman yöneticilerine ve vatandaşlarımıza düşmektedir" diye konuştu.
Makina Mühendisleri Odası Samsun Şubesi olarak Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ile işbirliği çerçevesinde Gazi, Atakum ve Yeşilkent Belediyeleri ile asansörlü binaların ruhsatlandırma çalışmaları esnasında gerekli standartlara uygunluk kontrollerini yapmaya başladıklarını da hatırlatan kadir Gürkan, ancak yapılan bu protokollerin, yeni yapılmakta olan asansörlü binaların kontrolünü içerdiğine ve 2004 yılından önce yapılmış asansörlerin kontrolünü kapsamadığına dikkat çekti.
MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, 2004 yılından önce yapılmış ve halen vatandaşlar tarafından kullanılmakta olan asansörlerin yılda en az bir kez bağımsız kurumlarca denetiminin yapılması gerektiğini ifade etti. Gürkan, "Bu konuda yeterli bilgi ve tecrübe birikimine sahip olan odamız, Türkiye Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş A tipi muayene kuruluşu olarak göreve hazırdır. Yerel yöneticilerimizin, apartman yöneticilerimizin ve vatandaşlarımızın konuya gereken duyarlılığı göstermesini diliyoruz" diye konuştu.
Gürkan, şöyle devam etti:
"Ülkemizde İzmir, İstanbul, İskenderun, Adana, Denizli ve Diyarbakır'da yerel yönetimler ile Makine Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası işbirliği ile yılda bir kez 'Asansör Periyodik Kontrolü' yapılmaktadır. Örnek vermek gerekirse, İstanbul ilimizin Bakırköy İlçesi'nde yapılan 1. kontrollerde asansörlerin yüzde 6'sı uygun, yüzde 94'ü uygunsuz olarak belirlenmiştir. Apartman yönetimleriyle, Makini Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası işbirliği sonucu uygun asansör oranı 2. kontrollerde yüzde 6'dan yüzde 36'ya çıkmıştır. Bu da göstermektedir ki, asansör kazalarını asgari düzeye çekmenin yolu denetimden geçmektedir."