HABER

Aşırı terleme 'aşkı' vuruyor

Isparta Sağlık Müdürü Süleyman Önal, aşırı terlemenin 'romantik ilişkileri' de olumsuz etkileyebildiğini söyledi.

Aşırı terleme 'aşkı' vuruyor

ISPARTA (İHA) - Isparta Sağlık Müdürü Süleyman Önal, aşırı terlemenin kişinin sosyal, fiziksel ve mesleki yaşamında önemli sorunlara yol açabildiğini belirterek, bu durumun 'romantik ilişkileri' de olumsuz etkileyebildiğini söyledi.

İl Sağlık Müdürü Süleyman Önal, terlemenin fizyolojik ve yararlı bir olay olduğunu, vücut ısısını düşürdüğünü ve vücutta bulunan zehirli atıkları attığını ancak aşırı terlemenin ise sağlıklı olmadığını bildirdi. Aşırı terlemenin, lokal olarak vücudun bazı bölgelerinde olabileceği gibi el içleri, ayak tabanları, koltuk altları, alın gibi yerlerde de olabildiğini belirten Önal, şöyle konuştu: "En çok gördüğümüz durum el içi terlemesidir. Bu kişiler sosyal bir ortama ya da toplantıya gittiklerinde ellerini

uzatamaz. Sosyal çekingenlik yüzünden el temasından ve tokalaşmaktan kaçınabilirler."

ROMANTİK İLİŞKİLERİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Aşırı terlemenin kişinin sosyal, fiziksel ve mesleki yaşamında önemli sorunlara yol açabildiğini ifade eden Önal, "Bu durum romantik ilişkileri de olumsuz etkileyebilir" dedi.

Aşırı terlemenin iş verimini, eğitim ve kariyer seçimini, ruhsal sağlığını etkileyerek yaşam kalitesini düşürebileceğini de anlatan Süleyman Önal, şunları söyledi: "Aşırı terleme genelde, ilk olarak ağızdan alınan sistemik ilaçlar, haricen sürülen kremler ve losyonlar veya düşük voltajlı elektrik uygulaması metotları denendikten sonra istenen sonuç elde edilemezse cerrahi tedavi uygulanabilir. En çok el ayak ve koltuk altının terlemesi şikayetiyle hastaların geldiğini görmekteyiz. Hastalarda öncelikle

terlemeye neden olabilecek bir hastalığın olup olmadığı araştırılmalı. Birçok vakada terlemenin nedenini bulmak zordur."

Aşırı terlemenin tedavisi için terlemeyi azaltıcı kremlerin yanı sıra sık sık duş yapmak faydalı olabileceğini anlatan Önal, sözlerini şöyle tamamladı: "Ellerimizi sık sık sabunla yıkamalı, duş alamadığımız durumlarda eklem bölgelerimizi bol su ve sabunla yıkamalıyız."

Her gün bir litre terlemenin normal olduğunu da sözlerine ekleyen Önal, kilo, guatr ve şeker hastalığının olmadığı durumlarda aşırı terleme yaşanıyorsa mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğine dikkat çekti.

En Çok Aranan Haberler