Saira Syed
BBC News, Singapur
Bira 7000 yıldır Asya'da üretiliyor; ama en fazla bira tüketen kıta olarak Avrupa ve Amerika'nın önüne geçmesi son yıllarda gerçekleşti.
Asya aynı zamanda bira pazarının en hızlı gelişme gösterdiği kıta ve bu genç, dinamik bir nüfusun göstergesi.
Hafta içinde bile, akşamları Singapur'un iş merkezlerinden biri olan Lau Pa Sat caddesindeki restoranlarda bir parti ortamı yaşanıyor. Ofis çalışanları yemeklerini yerken canlı orkestranın çaldığı pop şarkılarına, ellerinde beş sürahi birayı taşımaya çalışan garsonların görüntüsü eşlik ediyor.
Hong Kong'dan gelen Ben, bira içme nedenleri arasında baharatlı yemeklerle biranın iyi gitmesini ve sıcak havayı sayıyor. Gündüz 30 derecenin üstünde olan hava sıcaklığı, akşamları da 27-28 derece civarında seyrediyor.
Bu bölge bira yapımında fazla meşhur olmasa da, içilen bira miktarı giderek artıyor.
Ancak Asya, içilen bira miktarı nüfusa oranlandığında, hala Avrupa'nın gerisinde.
Bununla birlikte, sadece miktar olarak düşünüldüğünde Asya, 2007'de, Avrupa ve Amerika'yı geçti. 2011'de burada 67 milyar litre bira tüketilirken, bu rakam Amerika'da 57, Avrupa'da ise 51 milyar litrede kaldı.
Euromonitor, Asya ve Pasifik'te 2011-2016 yılları arasında bira tüketiminin yüzde 4,8 artacağını öngörüyor.
Bu artışta Asya'nın genç nüfusu bir etken iken, bir başka etken de, Asya ülkelerinde son yıllarda gözlenen refah artışı.
Standard Chartered bankasının tüketici araştırmaları uzmanı Nirgunan Tiruchelvam, bira tüketimi ile ekonomik büyüme arasında güçlü bir bağlantı olduğunu vurguluyor.
"İnsanlar ekonomik büyüme dönemlerinde bira içme eğilimi gösteriyor. Alkolü ise, hem iyi dönemlerde, hem kötü dönemlerde tüketiyorlar" diyor.
1930'lardaki ekonomik buhran döneminde alkol tüketiminde fazla bir değişim gözlenmezken, bira tüketiminde büyük düşüş olmuş.
Tiruchelvam bunda "biradaki köpürmenin etkili olabileceğini", insanların onu meşrubat kategorisinde gördüğünü ve zevk almak istediklerinde biraya yöneldiklerini, diğer alkollü içkilere aynı gözle bakılmadığını ifade ediyor.
Asya'nın bira tüketiminde uluslararası listenin ilk sıralarında tırmanmasında Çin'in etkisi büyük.
Bütün ülkelerde bira tüketimi, belli bir refah seviyesine erişildiğinde artıyor.
Çin'de bu durum 1980'lerde ve 1990'larda gerçekleşti. 2003'te ise ABD'yi geçti.
Bugün Çin aynı zamanda dünyanın en büyük bira üreticisi. 2010'daki üretim 44 milyar litre olmuş. Bunu 23 milyar ile ABD, 12 milyar ile Brezilya ve 10 milyar litre ile Rusya takip ediyor.
Snow marka bira, sadece Çin'de tüketilmekle birlikte dünyanın en çok satan birası.
Fakat Euromonitor'a göre bölgede bira piyasası bakımından en hızlı büyüme Vietnam, Kamboçya ve Laos'ta gerçekleşecek. Bu ülkelerde bira tüketimi 2011-16 arasında yüzde 9 oranında artış gösterecek.
Ama bu gelişmeyi herkes olumlu bulmuyor. Bunu Batı'dan etkilenme olarak görenlerin sayısı az değil.
Singapur'da alkollü içkilere uygulanan "günah vergisi" oldukça yüksek olduğu gibi, kamu alanlarında sarhoş dolaşmanın cezası 1000 dolar ve bir ay hapis.
Ancak Singapur Tıp Dergisi'nde Temmuz'da yayımlanan bir makalede, ülkede alkol tüketiminin 1992-2004 arasında iki kat arttığına ve hızla ABD'nin seviyesine yetişmekte olduğuna dikkat çekildi.
Son dönemlerde Singapur'da pahalı ithal biralara yönelim de giderek arttı.
Özellikle Belçika, Almanya ve Avustralya'dan ithal edilen biralarla seçeneklerin ve satışların artacağı düşünülüyor.