HABER

Avrupa basınında bugün

LONDRA (İHA) - İspanya'nın 'en kısa sürede' asker çekiş kararına tepkiler, Madrid kabinesinde kadın-erkek eşitliği, Tony Blair'in siyasi kariyerindeki en büyük 'u' dönüşü ve Irak ordusuna Kürt komutanın getirilmesi konuları bugün Avrupa basınında büyük yankı buluyor.

Yeni Başbakan Zapatero'nun, yemin töreniyle görevi devralır almaz Irak'taki İspanyol askerlerini mümkün olan en kısa sürede geri çekeceğini ilan etmesi, İspanyol basınını ikiye bölmüşe benziyor.

El Mundo gazetesi, "Bu güzel haberi duyan İspanyolların büyük bölümünün sevinci, gayet anlaşılır bir şey" diyor.

Diğer bir İspanyol gazetesi El Pais, Zapatero'ya destek vererek, 'yeni başbakanın Irak'ın sorunlarına yapıcı çözümler üretme vaadini' umutlandırıcı buluyor.

El Pais'e göre bundan böyle İspanya'nın görevi, "Tercihen Avrupa Birliği çatısı altında, Irak'taki uluslararası varlığın Iraklılar nezdinde sömürgeci bir işgal gücü olarak algılanmamasını sağlayacak çözümler için çalışmak olmalı"

Ancak La Razon, Sosyalist liderin İspanya'nın eline geçen büyük bir fırsatı geri teptiği belirtiyor.

ABC ise, İspanya'nın üye olduğu uluslararası kurumlar ve müttefikleriyle işbirliği yerine, 'doğaçlamaya' dayanan yeni bir dış politikayı benimseyerek, içinden daha yeni kurtulduğu 'diplomatik istikrarsızlık yıllarına' geri döndüğünü savunuyor.

İngiltere gazetelerine geçecek olursak; Independent, İspanya'nın yanısıra Koalisyonun bir diğer üyesi Portekiz'den gelen 'karışık sinyallere' dikkat çekiyor.

Gazete haberine şöyle devam ediyor:

"İspanya'nın bin 300 askerine karşılık, Portekiz'in Irak'taki personel sayısı 130 kişiyle sınırlı. Ama bu ülkenin de benzer bir adım atması, siyasi yönden Koalisyondaki çatlağı epey belirginleştirebilir. Portekiz İçişleri Bakanı, 'Nasıriye'de konuşlanan polis birimini geri çekmek zorunda kalabileceklerini' söylemişti"

Fakat diğer İngiliz gazetesi Independent, Lizbon hükümetinden yapılan son açıklamaların bununla taban tabana zıt olduğunu yazıyor.

Independent, İçişleri Bakanının kafalarda soru işaretleri uyandırmasına karşın, Başbakan Jose Durao Barroso'nun "Polislerimiz Irak'ta kalmaya devam edecek" diyerek net bir tavır koyduğunu; hatta İspanyol meslektaşını, 'terörizme tavizler vermekle' suçlayarak, resmi bir ağızdan duyulan en sert çıkışı yaptığını yazıyor.

Independent, Irak tartışmasının yanısıra İspanya'da görevi devralan Sosyalist hükümetin bir başka 'yeniliğine' daha dikkat çekiyor.

Independent, 'İspanyol tarihinde bir ilk' diye yazıyor ve haberi şöyle sürdürüyor:

"Başbakan Zapatero'nun seçim öncesinde verdiği bir diğer vaat de, kabinesinde kadın-erkek eşitliğini hedefleyeceği sözüydü ki bunu da yerine getirdiği anlaşılıyor"

Gazete böylece İspanya'nın, Avrupa tarihinde, İsveç'ten sonra Bakanlar Kurulunda cinsiyet eşitliğine sahip olan ikinci ülke konumunda olduğunu belirtiyor ve ekliyor: Hem göstermelik de değil. Ayrıca gazete, Zapatero'nun büyük bütçeli, ağırlığı olan Bakanlıklara kadın siyasetçileri getirdiğini yazıyor.

Bu sabah İngiliz gazetelerinin ön sayfalarını açacak olursak, hemen hemen hepsinin manşetinde şu iki sözcüğü görüyoruz. 'Blair' ve 'u' dönüşü'.

Avrupa Birliği ülkeleri liderleri, bu yıl sonundan önce yeni bir anayasa üzerinde anlaşmayı umuyor. Liderler, son Brüksel zirvesinde uzlaşmayı denemiş ama karar mekanizmasında ne kadar oy sahibi olacakları konusunda ortak bir paydada buluşamamıştı.

Guardian gazetesi, bu konuyu şöyle değerlendiriyor:

"En azından İngiltere'de, sırada bir de halkoylaması var. Başbakan Blair, böyle bir zorunluluk altında olmadığı gibi yakın zamana dek referandum çağrılarına kulaklarını tıkamayı yeğliyordu ama şimdi siyasi kariyerindeki en büyük u-dönüşünde karar kılmışa benziyor"

Guardian'a göre, Blair, bu hafta yapması beklenen açıklamasında, herhangi bir tarih belirtmeyecek ama bir halkoylamasını gerekli gördüğünü söyleyerek, bu hususta muhalefetin sert eleştirilerine set çekmek isteyecek.

Financial Times, Blair'in referandum kararını 'İngiliz siyasi tarihinin yakın zamanlardaki en büyük sürprizi' diye tanımlıyor.

Gazeteye göre, Avrupa anayasası konusunda bir referandum, İngiltere'de 2005'te yapılması beklenen genel seçimlerin sonrasına rastlayacağa benziyor ki bu durum, Başbakan Blair'in gelecek seçimlerdeki manifestosunda yer alan en önemli vaatlerden biri olacak.

Financial Times, Blair'in referandum hamlesinin Avrupa Birliği'nin diğer ülkelerinde de büyük yankı bulacağını düşünüyor.
Gazete, Fransa'da Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın aynen Tony Blair gibi bu konuda baskı altında kaldığını ve şimdi üzerindeki baskıların daha da artmasının olası görüldüğünü yazıyor.

Financial Times gazetesi son olarak Irak'a de6inyallere' dikkat çekiyor.

Gazete haberine şöğiniyor ve bu haberi, 'Yeni Irak ordusunun başına bir Kürt getirildi' başlığıyla veriyor.

Financial Times, Irak Yönetim Konseyi'nin savunmadan sorumlu yetkilisinin, yeni Irak silahlı kuvvetlerinin başına, Babekir el Zebari adlı Sünni bir Kürdün atandığını açıkladığını yazıyor.

Financial Times'e göre, bu atama, direniş hareketine karşı ülke çapında yoğun biçimde çatışan Amerikalıların yeni Irak ordusunun sadakatine daha çok güvenmek istediği bir döneme rastlamasıyla dikkat çektiği gibi; ordunun başına bir Kürdün getirilmesi, etnik ve dini azınlıklar arasında denge kurma stratejisinin yeni bir göstergesi gibi de duruyor.

En Çok Aranan Haberler