LONDRA (İHA) - İngiliz basını Irak Savaşı tartışmaları gibi uluslararası konulara yer verirken, Fransız ve Alman gazeteleri ülkelerinin iç siyasetine yönelik haberleri öne çıkarıyorlar.
Independent, eski Amerikan başkanlarından Jimmy Carter'la yapılan görüşmeyi manşetinden duyururken, Carter'ın, Irak'a saldırı nedeniyle Bush ile Blair'i sert biçimde eleştirdiğini aktarıyor. Gazete, Carter'ın Blair'i Bush'un babasının başlattığı savaşı bitirme arzusuna alet olmakla suçladığı açıklamasına yer veriyor.
Inpendent ayrıca, Birleşmiş Milletler'in, Kıbrıs'ın Türk kesimindeki Havari Andreas Manastırı ile Rum kesimindeki Hala Sultan Camisi'ni restore etme girişimlerinin anlaşmazlıklar yüzünden sürekli sekteye uğradığını açıklıyor.
Guardian ise Başkan Bush'un geçen yıl emekli olan Beyaz Saray terörle mücadele koordinatörünü Richard Clark'ı 11 Eylül saldırıları ile Irak arasında ilişki olduğuna dair kanıt bulmaya zorladığını açıkladı. Gazete, Bush'un terörle mücadele alanında berbat bir performans sergilediğini ileri süren Richard Clark'ın "Bush zamanında harekete geçmiş olsaydı, 11 Eylül saldırıları belki önlenebilirdi" iddialarını aktarıyor.
Times, Irak polisinin, gençlerin beyinlerinin Usame bin Ladin'in vaazlarıyla yıkanıp, uyuşturucu maddeler etkisinde eyleme gönderildiği iddiasını bildiriyor. Gazeteye göre, Irak dışından radikal İslamcılar kurdukları ağ sayesinde, operasyonlarını finanse edebilmek için, Irak sınırından Suudi Arabistan'a uyuşturucu sokuyor.
Financial Times ise Kıbrıs konusuna yer ayırdı. "Kıbrıslı Rumlar'ın kaygıları birleşme umudunu gölgeliyor" başlıklı haberde, Rumlar'ın Annan Planı'na artan muhalefetinin Amerika, İngiltere ve Avrupa Birliği üyesi bazı ülkeleri giderek daha çok kaygılandırmaya başladığı bildiriliyor. Gazete, Rum lider Tassos Papadopulos'un halkını, 20 Nisan'da yapılması planlanan halkoylamasına hazırlamamakla suçlandığını belirtiyor.
Le Figaro, sol kanat partilerin iktidardaki merkez-sağdan, altı puan kadar daha çok oy aldığına dikkat çekerek, "Sağ cezalandırıldı" yorumunu yapıyor.
Le Monde, seçim sonuçları açıklanmadan yayınlanan başyazısında, seçimin görev süresinin ortalarındaki Cumhurbaşkanı Chirac'ın performans değerlendirmesi olduğu yorumunu yapıyor. Gazeteye göre, 'kökten dinciliğin meydan okuduğu ve popülizmin baltaladığı Chirac yönetimi, vatandaşlar arasında giderek artan bir umursamazlık, şüphecilik ve hatta reddiye duygusu yaratıyor'.
Liberation gazetesine göre, 'Fransa'da siyasi coğrafyayı yeniden şekillendirecek ve iç muhalefeti susturacak tek bir sağ parti umudu, kayboldu'. Sonucun özellikle Başbakan Jean-Pierre Raffarin için bir yenilgi olduğu yorumunu yapan gazete, seçmenlerin mesajını aldığını göstermek için, Cumhurbaşkanı Chirac'ın Raffarin'i kurban ederek, başbakanlığa Sarkozy'yi getireceği tahmininde bulunuyor.
Fransızca yayınlanan İsviçre gazetesi Le Temps, oy verme oranının yüzde üç artmış olmasını önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor. Gazete, halkın yerel yönetimlerin önemini fark etmeye başlamış olabileceği yorumunu yapıyor.
Berliner Zeitung, yeni liderin partiyi bir arada tutmaktan fazlasını pek yapamayacağını yazıyor.
Süddeutsche Zeitung, Schröder'in kongre konuşmasının, Sosyal Demokrat Parti'nin çöküşünü ilan etmek için henüz erken olduğunu gösterdi yorumunu yapıyor.