BRÜKSEL (ANKA) – Avrupa Parlamentosu'nda verdikleri soru önergelerinde Türkiye'yle ilgili sorunları dile getiren parlamento üyelerinin önergelerini kimi zaman Türkiye'deki olaylar hakkında yanlış ya da eksik bilgilerle oluşturdukları dikkat çekiyor.
Bu örneklerden biri de geçtiğimiz haftalarda yaşandı. Avrupa Parlamentosu Üyelerinden Philip Claeys, Prof. Dr. Atilla Yayla'nın Atatürk hakkında "Siyasi görüşlerini açıkladığını" oysa "Atatürk'e iftira attığı gerekçesiyle" cezalandırıldığını belirtmiş ve konuyu bir soru önergesiyle AP gündemine taşımıştı.
Önerge sadece Atilla Yayla'nın siyasi görüşünü açıkladığı, ancak "iftira ettiği" gerekçesiyle cezalandırıldığı bilgisi üzerine dayandırıldı. Önergede soruşturma gerekçesi olan ve Yayla'nın Atatürk hakkında kullandığı vulgar bir ifadeye değinilmedi. Prof.Dr.Yayla Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Yasa gereğince 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı, Yayla'nın cezası "mahkemedeki iyi halden" ertelendi.
-AP ÜYESİNİN ÖNERGESİNDE VULGAR İFADE YOK–
Avrupa Parlamentosu'nda üyeler, Türkiye'deki TBMM'de olduğu gibi meclisin denetim mekanizmasının parçası olarak soru önergeleri veriyorlar. Avrupa Parlamentosu Üyelerinden Philip Claeys Prof.Dr.Yayla'ya destek içeren soru önergesinde şöyle demişti:
"28 Ocak 2008'de bir mahkeme Gazi Üniversitesi'nde siyasi bilimler profesörü olan Atilla Yayla'yı Atatürk'e iftirada bulunduğu için, 15 aylık hapis cezasına çarptırdı, ceza ertelendi. Yayla 2006'daki bir konuşmasında Atatürk hükümetinin insanların bugün çizmeye çalıştıkları resimdeki kadar ilerici olmadığını söylemiş aynı zamanda Atatürk'ün resim ve portrelerinin Türkiye'de hre yerde asılı olmasını eleştirmişti. Atilla Yayla siyasi görüşünü ifade ettiği için cezalandırıldı.
Bu vakanın Türkiye'nin AB'ye olası katılımıyla ilgili görüşmelerin devam etmesine yönelik sonuçları ne olacaktır?
Komisyon, Türk hükümetini, Ceza Yasası'nın 301'inci maddesi ve ifade özgürlüğüyle uyumlu olmayan diğer şartların kaldırılmasına cesaretlendirmek için ne gibi yeni adımlar atmayı düşünüyor?"
-REHN'İN YANITI-
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise önergeye 18 Mart'ta verdiği yanıtta, Komisyon'un Türkiye'deki ifade özgürlüğü sınırlamalarına ilişkin endişelerini zaman zaman dile getirdiğini bildirdi. "Şiddet içermeyen, görüşlerin ifadesi için açılan soruşturma ve verilen mahkumiyetler Türkiye'de mevzuatın ifade özgürlüğünü, Avrupa standartlarıyla aynı düzeyde tam olarak garanti altına almadığını gösteriyor" dedi.
Komisyon'un Türkiye'de ifade özgürlüğüne saygıya ilişkin gelişmeleri yakından izlediğini kaydeden Olli Rehn, şöyle devam etti:
"Bu çerçevede Komisyon'un Ankara delegasyonu, 28 Ocak'ta Profesör Atilla Yayla'ya karşı açılan dahil, gazetecilere, yazarlara, yayıncılara karşı açılan davaların oturumlarına katılmıştır. Ayrıca uygun olduğunda Komisyon, Türkiye'yle düzenli politik diyalog ve AB Türkiye Ortaklık Anlaşması ile oluşturulan düzenli görüşmeler çerçevesinde bireysel konuları gündeme getirmektedir.
Türkiye'yle katılım müzakerelerinin yönetim ilkeleri 3 Ekim 2006'de müzakere çerçevesinde belirlenmiştir. Müzakere çerçevesi görüşmelerde ilerlemeyi, Türkiye'nin katılım için hazırlıkta ilerlemesinin belirleyeceğini öngörmektedir ve söz konusu ilerleme diğerleri yanında, ifade özgürlüğünü de içeren Kopenhag siyasi kriterlerinin karşılanmasıyla ölçülecektir."
-O ŞİMDİ İNGİLTERE'DE–
Prof. Dr. Yayla soruşturması sürerken düzenlediği bir basın toplantısında, soruşturmanın Atatürk için "Bu adam" dediği gerekçesiyle açıldığını bildirmişti. Daha sonra mahkemede yapılan incelemede Yayla'nın Atatürk'ten "aynı adam" şeklinde bahsettiği ortaya çıktı ancak öğretim üyesi cezadan kurtulamadı.
Şu anda İngiltere'de bir üniversitede "ziyaretçi" profesör olarak çalışan Atilla Yayla Türkiye'den ayrıldıktan sonra İngiliz gazetelerine, "Düşüncesini açıkladığı için Türkiye'de cezaya çarptırıldığını" açıklamış, kendisine soru soran muhabire, "Türkiye'de insan hakları, özgürlükleri yerine kuşlardan çiçeklerden bahsedelim" demişti.
Kurduğu dernekler Avrupa Birliği fonlarınca parasal olarak desteklenen Prof.Dr.Atilla Yayla aynı zamanda Londra Üniversitesi ve ABD'deki George Mason Üniversitesi'nde de ziyaretçi öğretim üyeliği yapıyor. (ANKA)