ANKARA (İHA) - Hükümet, Türkiye'yi özellikle özgürlükler konusunda köşeye sıkıştırmaya çalışan Avrupa Birliği'ne (AB) karşı "Perinçek" kozunu kullanmaya hazırlanıyor.
"Ermeni soykırımı uluslararası bir yalandır" sözleri nedeniyle İsviçre'de gözaltına alınan İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, hükümeti "karşı tez" ortaya koyma konusunda harekete geçirdi. Hükümet, Avrupa'dan Türkiye'ye yönelik eleştirilerin yoğunlaştığı dönemde Perinçek'in düşüncesini ifade etmesinden dolayı gözaltına alınması olayını hatırlatacak. Türkiye, kendisini insan hakları konusunda sürekli eleştiren Avrupa Birliği ülkelerini "Perinçek" kozuyla vuracak. İsviçre'de düzenlediği bir basın toplantısında "Ermeni soykırımı uluslararası bir yalandır" sözleri nedeniyle gözaltına alınan İP lideri Perinçek, hükümete koz kazandırmış oldu. Hükümet, AB ile yapılacak müzakereler sırasında, "İnsan hakları alanında bize sürekli Türkiye'de ihlaller olduğunu söylüyorsunuz. Özellikle Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) değişiklik istediniz. Biz bunu değiştirdik. Düşünceyi suç olmaktan çıkaran adımlar attık. Ancak siz bizim düşüncenin önünü açan düzenlemelerin karşısında, şiddet içermeyen bir ifadesinden dolayı Doğu Perinçek'i gözaltına aldınız. Perinçek'in sözlerinde cebir mi vardı da onu gözaltına aldınız? Asıl sizde düşünceyi açıklamak yasak. Bu konuda Türkiye'yi eleştirmeniz çok çifte standarttır. Hem Türkiye'ye 'Siz şiddet içermeyen bir beyanı suç sayan ülkesiniz. Bu şekilde Avrupa Birliği'ne giremezsiniz' diyorsunuz, sonra da düşüncesini açıkladığı için Doğu Perinçek'i gözaltına aldınız. Bu çok yanlış bir uygulama" görüşünü diye getireceği öğrenildi. Hükümet önümüzdeki süreçte Doğu Perinçek'in durumunu bir hak ihlali olarak AB ülkelerinin önüne koyacak.
AK Parti'nin daveti üzerine Türkiye'ye gelen Avrupa Parlamentoları'ndaki Türk kökenli parlamenterlerin gündeminde de "Perinçek" vardı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve AK Parti yöneticileriyle uzun süren toplantılar gerçekleştiren Avrupa'daki Türk asıllı parlamenterler, Perinçek'in gözaltına alınması olayının çifte standart olduğuna işaret ettiler. Yapılan toplantılarda, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinde Perinçek'in gözaltına alınmasının insan hakları ihlali olarak değerlendirilmesi ve bunun AB'li muhataplara anlatılması kararlaştırıldı.